Pred Nemeckom stojí zlomenie poľského a maďarského veta

Andrzej Duda, Heiko Maas Poľský prezident Andrzej Duda a nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas (vpravo). Foto: TASR/AP

Šéf nemeckej diplomacie stojí pred neľahkou úlohou. Presvedčiť Poľsko a Maďarsko, aby stiahli pondelkové veto blokujúce schválenie úniového rozpočtu. Našim susedom sa nepáči podmieňovanie poskytovania európskych peňazí politickými podmienkami.

Nemecko je optimistické a verí, že sa nájde riešenie v prípade vetovania rozpočtu Európskej únie a jej fondu obnovy zo strany Poľska a Maďarska. Uviedol to v utorok minister zahraničných vecí Heiko Maas.

Poľsko a Maďarsko v pondelok zablokovali schválenie dlhodobého rozpočtu EÚ a záchranného balíka na obnovu ekonomík zasiahnutých pandémiou nového koronavírusu. Blok sa tak dostal do politickej krízy.

„Budeme v najbližších hodinách a dňoch pracovať so všetkými zúčastnenými stranami na nájdení riešenia,“ povedal Maas. „Potrebujeme nielen riešenie, ale aj rýchle riešenie a som si istý, že ho dosiahneme,“ dodal.

Maas naznačil tiež svoju frustráciu z blokovania naliehavo potrebných finančných prostriedkov. Uviedol však, že úloha Nemecka ako súčasnej predsedníckej krajiny bloku a sprostredkovateľa znamená, že „by nebolo múdre povedať, čo si skutočne myslím o vete“.

Poľsko protestuje proti spájaniu dvoch vecí. Prezident Andrzej Duda uviedol v pondelok pre agentúru PAP, že spájanie poskytovania fondov EÚ so správaním členského štátu by viedlo k zlomu v regulácii v EÚ a mohlo by spôsobiť, že členské štáty by mohli prísť o prostriedky pre subjektívne politické dôvody. Podľa Dudu by žiadne reformy, princípy fungovania a politiky EÚ nemali byť povýšené nad zmluvné články a nemali by sa vysvetľovať svojvoľne.  

Maďarský prezident Viktor Orbán podľa portálu hungarytoday.hu v pondelok varoval pred spájaním rozpočtu EÚ a fondu obnovy s takými podmienkami, kde nie sú jasne definované porušenia zákona. To pri využívaní dvojitého metra môže viesť k politicky motivovaným finančným sankciám. Takéto opatrenia by mohli spôsobiť ohrozenie dôvery medzi členskými štátmi a ohrozenie záujmov Maďarska.

(joh, tasr)   


Ďalšie články