Kostoly sa otvoria, no Ústavný súd ukončil nádeje na sviatočné omše

Zákaz vychádzania výnimky náboženstvo omše Omša, ilustračná fotografia. Foto: Dano Veselský/TASR

AKTUALIZOVANÉ V stredu boli na rokovaní vlády schválené ústupky voči cirkvi pred obdobím Veľkej noci. Kostol budete môcť navštíviť individuálne. Za túto možnosť sa v nedávnej minulosti zasadzoval aj predseda Národnej rady Boris Kollár, Kresťanská únia či arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Na rokovaní vlády, ktoré vedie designovaný premiér Eduard Heger, boli schválené ústupky voči cirkvi pred Veľkou nocou. Budú mať podobu odklepnutia individuálnej pastorácie v kostoloch. Podmienkou ostáva prísne dodržiavanie epidemických pravidiel. Zakázané zostáva slávenie verejných bohoslužieb, ktoré budú dostupné len online.

O uvoľnení opatrení smerom k povoleniu individuálnych sviatostí hovoril vo víkendovej diskusnej relácii televízie TA3 aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). S takouto zmenou osobne problém nemá. Nadviazal tým na vystúpenie infektológa Vladimíra Krčméryho, kde navrhol zmenu pravidiel a umožnenie individuálnej pastorácie, napríklad spovedania.

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara považuje v stredu vládou schválenú výnimku zo zákazu vychádzania, ktorá sa týka cesty na účel individuálnych duchovných potrieb za krok správnym smerom.

„Máme nádej, že čo najskôr dôjde aspoň k čiastočnému uvoľneniu úplného zákazu verejných bohoslužieb,“ povedal Kramara. Podľa neho aj zvažovaný spôsob v exteriéri by bol pravdaže lepší než teraz platný úplný zákaz.

Iniciatíva Kresťanskej únie

Na pôde zákonodarného zboru za individuálne duchovné služby bojovala Kresťanská únia na čele s Annou Záborskou. Na piatkový verdikt vlády, ktorý ponechal status quo bezo zmeny, reagovala s „veľkým sklamaním“.

„V situácii, keď okrem Írska sú chrámy otvorené v celej Európe a neexistujú žiadne dôkazy o chrámoch ako zdrojoch nákazy, márne hľadáme racionálny argument pre postoj odmietajúci akékoľvek sprístupnenie duchovnej starostlivosti pre veriacich,“ konštatovala vtedy Kresťanská únia.

Zvolenského otvorený list

Na uzavretie kompromisu s vládou tlačil aj predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. Bratislavský metropolita v piatok zverejnil list, v ktorom kritizoval opatrenia vlády, ktoré neumožňujú slávenie sviatkov Veľkej noci a ani individuálnu pastoráciu.

„Odmietnutie garantovania ešte aj individuálnej pastorácie – a aspoň minimálnej, presnými pravidlami stanovenej možnosti verejných bohoslužieb, je pre nás veľkým sklamaním,“ napísal arcibiskup Zvolenský v otvorenom liste.

Parlament vyzval vládu, aby umožnila omše

Parlament medzitým vyzval vládu na urýchlené prijatie opatrení, na základe ktorých by sa mali umožniť bohoslužby počas veľkonočných sviatkov aspoň vo vonkajších priestoroch pri dodržaní minimálnych odstupov a hygienických opatrení. Vyplýva to z procedurálneho návrhu nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu, ktorý schválilo plénum v stredu dopoludnia. Poslanec to odôvodnil pekným počasím.

Tarabov návrh podporilo zo 133 prítomných 71 poslancov, proti boli štyria a zdržali sa 46 poslanci. Výzvu podporili zväčša opoziční poslanci, ako aj viacerí poslanci Sme rodina. Za Tarabov návrh hlasovalo aj niekoľko poslancov klubu OĽaNO.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) reagoval, že výzva nie je záväzkom, ale ide podľa neho o pochopiteľnú deklaráciu. Poslanci si podľa neho uvedomujú, že sa blížia veľkonočné sviatky, ktoré sú pre veriacich ľudí veľmi dôležité. „Už z formulácie uznesenia je zrejmé, že to nebude mať praktický dopad,“ skonštatoval.

Misky váh mohol preklopiť Ústavný súd, nestalo sa

Plénum Ústavného súdu sa na dnešnom neverejnom zasadnutí zaoberalo aj súladom predĺženia núdzového stavu s Ústavou SR. Napadla ho skupina opozičných poslancov a takisto aj generálny prokurátor, podľa ktorého zákaz pohybu a pobytu implicitne zasahuje aj do výkonu ďalších základných práv a slobôd občanov.

Plénum Ústavného súdu napokon dnes rozhodlo, že uznesenie vlády o predĺžení núdzového stavu o ďalších 40 dní a prijatých opatreniach zo 17. marca je v súlade s Ústavou. Jeho predseda Ivan Fiačan zároveň potvrdil, že právny stav sa verdiktom súdu nemení.

Ak by Ústavný súd dal za pravdu Žilinkovi a opozičným politikom, mohlo to mať veľký vplyv na uvoľnenie pandemických opatrení. Generálny prokurátor sa navyše na súd obrátil aj vo veci vyhlášok hlavného hygienika Jána Mikasa, čím chcel odstrániť vzniknuté pochybnosti formálnej aj materiálnej povahy.

Úrad verejného zdravotníctva: výnimky radšej naozaj výnimočne

Úrad verejného zdravotníctva odporúča požiadať o individuálnu duchovnú a pastoračnú službu v rámci novej výnimky zo zákazu vychádzania iba vo výnimočných prípadoch. V usmernení určil tiež viaceré podmienky. Zúčastňujúca sa osoba by mala byť zdravá a bez nariadených karanténnych opatrení. Vopred by sa mal dohodnúť termín a miesto služby. Dôležitý je tiež výber miesta tak, aby boli dodržané protiepidemické opatrenia. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Daša Račková.

V rámci individuálnej duchovnej služby možno ísť na spoveď alebo absolvovať rozhovor s duchovným. „Duchovná služba môže zahŕňať aj psychickú prvú pomoc, copingové stratégie zvládania stresu, krízy alebo smútenia pri strate blízkej osoby,“ priblížila Račková. Duchovnú službu možno poskytnúť v prirodzenom prostredí, napríklad v dome prijímajúcej osoby či prírode, v sociálnom, zdravotnom, výchovnom alebo azylovom zariadení, ale aj v sakrálnom priestore alebo pastoračnom centre.

V rámci individuálnej pastoračnej služby možno vysluhovať sviatosti v prirodzenom prostredí veriaceho, napríklad v zariadení sociálnych služieb, ústavných zdravotníckych zariadeniach, hospicoch a rehoľných spoločenstvách komunitného typu. Povolené je aj zaopatrovanie chorých a sviatosť pomazania chorých. „Touto službou môže byť poskytnutá aj Eucharistia veriacim,“ doplnila Račková. Povoľuje sa v prirodzenom prostredí, ale aj v zariadeniach, kostoloch či pastoračných centrách.

Vláda ustanovila výnimku na individuálnu duchovnú službu od 1. apríla. Vysluhovanie svätých omší a liturgických obradov Veľkej noci je stále možné iba online formou.

(ste, tasr)


Ďalšie články