Maďarsko je prvé v očkovaní i v počte úmrtí na COVID-19

Premiéra Orbána zaoèkovali èínskou vakcínou spoloènosti Sinopharm Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa nechal v závere februára zaočkovať čínskou vakcínou. Foto: TASR/AP

Najviac zaočkovaných ľudí na obyvateľa v Únii, ale zároveň aj množstvo úmrtí. Taký paradox môžeme sledovať u našich južných susedov.

Zatiaľ čo väčšina zemí v Európskej únii bojuje s nedostatkom vakcín, Maďarsko tieto problémy nemá, najmä vďaka čínskej vakcíne. Už preskočilo hlavného konkurenta Maltu a je najpreočkovanejším štátom v EÚ.

Aspoň prvou dávkou je zaočkovaných viac ako dva milióny Maďarov. Percentuálne tak dostalo aspoň prvú dávku 21,6 percent populácie, zatiaľ čo priemer Únie je 12,3 percenta.

Premiér Viktor Orbán, ktorý je momentálne na štátnej návšteve v Uzbekistane, oslavuje každého pol milióna zaočkovaných občanov grafikou s počítadlom na sociálnej sieti Facebook. Pokiaľ ide o očkovanie, môže byť Orbán spokojný, horšie je to s úmrtiami.

Obezita a zdravotníctvo

V pondelok sa „podarilo“ preraziť hranicu 20-tisíc úmrtí a Maďarsko tak patrí k najhorším, pokiaľ ide o obete na počet obyvateľov. Varovná je hlavne krivka rastu nových infekcií, hospitalizácií i úmrtí. Krajinu mimoriadne zasiahla tretia vlna podporená mutáciami a rast je exponenciálny.

Okrem podfinancovaného zdravotníctva sa na veľkom množstve úmrtí podieľa podľa expertky Eszter Sinkóovej aj obezita Maďarov a vyšší vekový priemer oproti zbytku Európskej únie. K zatvoreniu obchodov a základných škôl vláda pristúpila až 5. marca.

V januári a februári pod vplyvom dobrých čísiel plánovala vláda otvárať. Za veľmi krátku dobu od polovice februára do polovice marca sa situácia úplne obrátila, aj keď v tej dobe neprišlo k žiadnemu uvoľňovaniu. Aktuálne počty stagnujú na vysokých číslach a vláda sľubuje pomalé uvoľňovanie po zaočkovaní aspoň 2,5 milióna občanov prvou dávkou.

Článok vyšiel v spolupráci so stránkou Čo sa deje v Maďarsku?


Ďalšie články