Vláda je podľa Hegera pripravená reagovať na rozhodnutie Ústavného súdu

Opatrenia na sviatky Ve¾kej noci v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciu týkajúcej sa pandémie COVID-19 Eduard Heger. Foto: Pavel Neubauer/TASR

AKTUALIZOVANÉ Designovaný predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) nebude dopredu odhadovať rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR vo veci núdzového stavu, počká si až na samotný verdikt súdnej inštancie. Povedal to po stredajšom rokovaní vlády.

„Aj na vláde sme sa o tom bavili, definovali sme oblasti, ktoré by mohli byť sporné, ale dopredu nebudeme dávať žiadne komentáre, počkáme si na samotné rozhodnutie a hlavne na odôvodnenie rozhodnutia,“ zdôraznil. Uistil zároveň, že vláda je pripravená na podnety ÚS promptne reagovať, aj spolu s Úradom verejného zdravotníctva SR. „Sme pripravení rokovať, či už prezenčne alebo online,“ potvrdil.

Naď: Verím, že všetko bolo v súlade s ústavou

Minister obrany Jaroslav Naď verí, že verdikt potvrdí opodstatnenosť prijatia núdzového stavu z dôvodu ochrany zdravia a života. „Verím, že to bolo všetko v súlade s ústavou. Možno nám súd dá nejaké usmernenia smerom do podobných situácií v budúcnosti,“ povedal Naď. Poukázal aj na to, že núdzový stav prijímali aj iné krajiny.

Podpredsedníčka vlády a ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) k stanovisku Generálnej prokuratúry (GP) SR uviedla, že rezort spravodlivosti k tomu posielal vyjadrenie. Poznamenala, že časť pripomienok GP SR bola viac politického ako právneho charakteru. Podľa nej by sa GP SR nemala vyjadrovať k politickým alebo epidemiologickým argumentom. „Rozhodnutie Ústavného súdu budeme plne rešpektovať,“ povedala. Poukázala na to, že je pripravený aj plán B.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO) je presvedčený, že núdzový stav je ešte potrebný. „Som presvedčený, že treba robiť všetky potrebné kroky dopredu, dovidieť za roh a povedať, že ľudské životy sú to najdôležitejšie, čo musí vláda chrániť,“ povedal.

Kritika opozície aj Žilinku

 Otázkou ústavnosti predĺženia núdzového stavu sa plénum ÚS zaoberá v stredu na neverejnom zasadnutí. Rozhodnutie má byť známe ešte v stredu, prípadne vo štvrtok (1. 4.) Vládne uznesenie zo 17. marca o predĺžení núdzového stavu o ďalších 40 dní napadla na ÚS skupina opozičných poslancov aj generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

Strana Smer-SD namieta nedostatočné odôvodnenie rozhodnutia vládneho kabinetu. Generálny prokurátor považuje za potrebné podrobiť napadnuté časti uznesenia vlády testu proporcionality. Podľa jeho názoru zákaz pohybu a pobytu implicitne zasahuje aj do výkonu ďalších základných práv a slobôd občanov garantovaných Ústavou SR.

(tasr)


Ďalšie články