Tarkovič po výhre nad Ruskom: Som rád, že sme na oprávnenú kritiku reagovali takýmto spôsobom

Slovensko - Rusko Slovenskí futbalisti zľava Peter Pekarík, Ľubomír Šatka, Milan Škriniar, Jakub Hromada, Róbert Mak a Lukáš Pauschek sa tešia po výhre 2:1 v kvalifikačnom zápase H-skupiny MS2022 Slovensko - Rusko v Trnave v utorok 30. marca 2021. Foto: Martin Baumann/TASR

Slovensko zvíťazilo 2:1 v kvalifikačnom zápase MS 2022 proti Rusku. Po dvoch remízach si tím napravil reputáciu a pripísal si cenné tri body. Pred jesenným pokračovaním figuruje v tabuľke na treťom mieste.

Do svojho tretieho kvalifikačného zápasu MS 2022 proti Rusku vstúpilo Slovensko s podstatnou obmenou zostavy. Úvod zápasu patril však jedenástke „zbornej“, ktorá si dokázala vypracovať šancu už v druhej minúte. Golovinova strela z priameho kopu napokon bránu tesne minula.

Slovenskí futbalisti hrali aktívnejšie, viac behali v porovnaní s predchádzajúcimi dvomi zápasmi, no na kopačkách mali istú opatrnosť. Poctivo bránili, na rozdiel od Rusov nenapádali vysoko. Hostia síce vyvíjali tlak na súpera, ale ich útočné akcie boli voľnejšie, zakončenia zriedkavejšie. Všetky strelecké pokusy končili bezpečne v obrane alebo u brankára Dušana Kuciaka. Napriek citeľnej únave oboch tímov hráči agresívne bojovali v súbojoch o loptu.

Skóre zápasu otvoril v 38. minúte Milan Škriniar, keď hlavičkoval do brány center Róberta Maka. Rusov inkasovaný gól prebral k väčšej aktivite, no do hvizdu stav nezmenili. Od vyrovnania neboli ďaleko, v záverečných minútach vyčaroval Kuciak pohotový zákrok po hlavičke Maria Fernandesa.

Mak spečatil výhru

V druhom polčase boli aktívnejší slovenskí futbalisti. Rusom chýbala herná kreativita, dopúšťali sa drobných chýb. Závažnejšie pohrozili až v 67. minúte, no ich pokus o vyrovnanie bezpečne pokryl Kuciak, keď uchmatol loptu spred kopačky Dzjubovi. Tlak Rusov nepoľavil a vyústil v 71. minúte do vyrovnávajúceho gólu Fernandesa. Ten dorážal loptu, ktorú vyrazil Kuciak pred bránu po strele Kuzjajeva. Slováci sa však nenechali rozhodiť, zomkli sa a laxný prístup obrany hostí potrestal presným zásahom Mak spoza šestnástky.

Hostí nepriaznivý stav opäť prebral, vypracovali si dve výraznejšie šance, no ani jednu nedokázali premeniť. Dzjuba hlavičkoval mimo bránu a pokus Soboleva zakončiť zneškodnil Kuciak vyrazením lopty. Slovensko tak spečatilo prvú výhru v kvalifikácii a ostalo jediným mužstvom H skupiny, ktoré ešte neprehralo zápas.

Ruský tréner: Mali aj šťastie

Po dvoch nevydarených remízach a menších bodových ziskoch panovala po zápase v tíme dobrá nálada. Hráči sa tešili najmä predvedenému výkonu. „Samozrejme, sme radi, že sme to zvládli. Po tých dvoch zápasoch sme si povedali, že na ihrisku musí byť väčšia bojovnosť. Hráme za reprezentáciu a to musí vyzerať inak. Ukázali sme, že vieme hrať zodpovedne, kompaktne a agresívne. Sme kvalitné mužstvo, ale predovšetkým tam musí byť bojovnosť, ktorá tam dnes bola. Myslím si, že všetci podali stopercentný výkon,“ uviedol strelec prvého gólu Škriniar pre RTVS.

Trénera Štefana Tarkoviča potešila schopnosť tímu, zareagovať na slabšie výkony cenným víťazstvom. „Zápas sa odvíjal tak, ako sme očakávali. Bolo to o správnom prístupe, hráči si vstúpili do svedomia a som rád, že sa mužstvo začína zžívať. Som rád, že na oprávnenú kritiku reagovali takýmto spôsobom. Verím, že budovanie kádra bude pokračovať v pozitívnom smere. Dnes môžeme byť po pozitívnom výsledku plní eufórie, ale musíme si zanalyzovať aj nevydarené zápasy,“ zhodnotil Tarkovič.

Slov uznania sa dočkala slovenská reprezentácia aj od trénera Ruska Stanislava Čerčesova. „Slovákov sme nepodcenili. Vedeli sme, že majú dobrých hráčov a silné štandardné situácie. Po jednej sme aj inkasovali. Je to súper na našej úrovni. Slováci hrali na protiútoky. V druhom polčase sme zmenili systém a vyrovnali sme po peknom góle. Potom sme ale urobili v obrane veľké chyby a inkasovali sme druhý gól. Sme sklamaní. Ani jeden zápas nie je jednoduchý, dnes malo Slovensko aj šťastie,“ povedal Čerčesov.


Ďalšie články