S vidinou prezidentských volieb Macron odmieta lockdown, ignoruje vedcov

macron_30_3 Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Zdroj: Jacques Paquier, flickr.com

Nepočúvol pred Vianocami vedcov navrhujúcich lockdown, spochybňoval účinnosť vakcíny, nereaguje na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu. Nehovoríme o slovenskom premiérovi, ale o francúzskom prezidentovi Emmanuelovi Macronovi. Čísla rastú a hrozí zatvorenie škôl. Francúzsky minister školstva je proti a do toho zdieľa humorné videá. Opäť, nehovoríme o žiadnej periférii, ale o krajine galského kohúta, ktorá je pre mnohých inšpiráciou a vzorom.

Prvý lockdown Francúzi vyhlásili v marci, druhý trval od októbra do polovice decembra. Hoci mal Macron pred Vianocami pozitívny test na COVID-19, ďalší lockdown odmietal. Nedbal na odporúčania vedcov ani koncom januára. Dokonca aj 60 percent obyvateľov v prieskumoch bolo za uzavretie krajiny, hoci s otvorenými obchodmi a školami.

Teraz sa vo Francúzsku situácia zhoršuje a vláda je pod čoraz väčším tlakom obyvateľov. Pred dvoma týždňami premiér Jean Castex avizoval, že prekonanie hranice 400 prípadov ochorenia na 100-tisíc obyvateľov je signálom na ďalší lockdown. Najhoršie regióny vrátane Paríža už hlásia viac ako 600 prípadov.

Francúzske školy zatiaľ stále otvorené

Naposledy boli francúzske školy zatvorené ešte vlani, len na niekoľko mesiacov na jar. Na rozdiel od väčšiny ostatných európskych štátov sú otvorené doteraz. Základné školy naplno, gymnázia v obmedzenej podobe, len univerzity majú prednášky online.

Ešte pred dvoma týždňami francúzsky minister školstva hovoril: „Otvorené školy sa stávajú francúzskou výnimkou, ale som na to hrdý. Táto kríza sa môže stať vzdelávacou katastrofou. Ja chcem pred ňou Francúzsko ochrániť.“

Napriek verejnému tlaku je minister školstva Jean-Michel Blanquer naďalej proti výuke na diaľku. Snažil sa situáciu odľahčiť a na Twitteri zdieľal prespievanú pieseň od rockovej legendy Pink Floyd s názvom Another Brick in the Wall na Another Window on Zoom, teda ďalšie okno videokonferenčnej aplikácie Zoom, ktorá sa často používa v práci aj školách.

Okrem kritiky doma za to, že namiesto riešenia alarmujúcej situácie minister zdieľa humorné videá, to má celé háčik. A síce, kým v USA sú skutočne už rok školy odkázané na vyučovanie online, vo Francúzsku fungujú len s malými obmedzeniami, čo autorka spomínaného videa Ifat Orgadová z Kalifornie aj ministrovi pripomenula. Francúzski žiaci teda ani nemajú šancu byť unavení z výuky cez obrazovku.

Prezident-epidemiológ

Emmanuel Macron zatiaľ nepripúšťa ďalší lockdown a zvolil len regionálne opatrenia. Lenže situácia sa zhoršuje už takmer vo všetkých ľudnatejších oblastiach okrem západného pobrežia. Každý deň pribúda takmer 40-tisíc nakazených, čo je o štvrtinu viac ako pred týždňom.

Macron podľa jeho najbližších spolupracovníkov pandemickú situáciu podrobne sleduje a číta najnovšie štúdie a analýzy. Expertom údajne kladie mnoho otázok a verí si natoľko, že sa názormi vedcov neriadi, len ich zohľadňuje. Rozhodnutie nevyhlásiť ďalší lockdown koncom januára bola podľa neho dobrá voľba. Lekári nesúhlasia a varujú pred nezvládateľným množstvom pacientov.

Liečenie len tých pacientov, ktorí majú šancu na prežitie – to je červená čiara, ktorú pomenoval aj Macronov minister hospodárstva Bruno Le Maire.

Do pamäti sa zapísal aj Macronov výrok o vakcíne od firmy AstraZeneca. Označil ju za takmer neefektívnu pre seniorov, hoci to odborníci nepotvrdili.

Ohrozené regionálne voľby

Pred rokom v marci a júni mali Francúzi dvojkolové komunálne voľby. Prvé kolo zorganizovali v čase, keď už inde v Európe platili prísne opatrenia. Druhé kolo malo byť tiež v marci, ale napokon ho po dlhých debatách odsunuli na jún.

Na tohtoročný jún sú vo Francúzsku naplánované regionálne voľby. Zhoršujúca sa pandemická situácia ich však môže prekaziť. Vedci vypracovali správu, v ktorej sa síce nevyjadrujú priamo proti konaniu volieb, ale varujú rizikami zo stretávania ľudí počas kampane. Navrhujú očkovanie kandidátov, vakcinovaných pracovníkov vo volebných miestnostiach, prípadne sčítavanie hlasov v exteriéri. Rozhodnutie o termíne konania volieb nechali na vládu.

Plánované regionálne voľby sú dôležitou skúškou pred budúcoročnými prezidentskými. Ukážu nálady občanov, ktorí cítia na vlastnej koži kroky vlády pri zvládaní pandémie. Zdravotná kríza môže prezidentovi Emmanuelovi Macronovi skomplikovať, možno aj prekaziť snahu o znovuzvolenie v apríli 2022.

Za zmienku stojí, že tempo očkovania je vo Francúzsku ešte pomalšie ako na Slovensku. Spomeňme tiež početný tábor francúzskych kritikov farmaceutických firiem a očkovania, ktorým dáva za pravdu aj čerstvý škandál so škodlivým liekom Mediator. Tábor je organizovanejší a štruktúrovanejší ako podobné skupiny na Slovensku. Spomeňte si na to najbližšie, keď budete haniť riadenie pandémie v slovenskom podaní a vzhliadať k Západu.


Ďalšie články