Zlom pandemickej krivky: Krčméry očakáva rozhodujúci pokles po nedeli Božieho milosrdenstva

Okrúhly stôl premiéra a odborníkov na zlepšenie epidemiologickej situácie na Slovensku Sprava: Vladimír Krčméry a Pavol Čekan. Foto: Martin Baumann/TASR

V záplave správ o počtoch nových prípadov a úmrtí na ochorenie COVID-19 sa z času na čas objavia aj pozitívne informácie. O to väčšia radosť je, keď ide o správy od odborníkov.

Z dát Národného centra zdravotníckych informácií vyplýva, že sme na dobrej ceste z pandémie. Na Slovensku klesá počet nových prípadov ochorenia COVID-19 aj hospitalizovaných. Ide o náznak toho, že sa nám podarilo zlomiť takzvanú pandemickú krivku.

Kým v prvom marcovom týždni bol priemerný denný podiel pozitívnych PCR testov na úrovni okolo 20 percent, tak predposledný marcový týždeň sa už pohybuje len okolo 12 percent. Analytici, ktorí stoja za projektom Dáta bez pátosu píšu, že výrazný pokles pozitivity PCR testov počas jarnej, druhej vlny pandémie, je fantastická správa.

Spolu s počtom nových prípadov covidu klesá aj počet pacientov hospitalizovaných s týmto infekčným respiračným ochorením, ktoré na Slovensku doposiaľ pripravilo o život vyše 9 600 ľudí.

Podľa údajov NCZI bolo najviac pacientov s koronavírusom na Slovensku hospitalizovaných 1. marca, keď ich v nemocniciach evidovali vyše 3 800. Dobrá správa je, že od vtedy tento počet postupne klesá a ku koncu mesiaca je v slovenských zdravotníckych zariadeniach hospitalizovaných menej ako 3 100 ľudí.

Vývoj počtu hospitalizovaných pacientov s potvrdeným COVID-19. Zdroj: NCZI

Odborníci konštatujú, že za pokles môže viacero faktorov, vrátane reštrikčných opatrení a zvýšeného počtu zaočkovaných aj testovaných.

Ďalšie zlepšenie na dohľad

Expert na infektológiu a tropickú medicínu Vladimír Krčméry pre Štandard uviedol, že dobré správy sú výsledkom dva a pol mesačného obmedzenia mobility, podporeného karanténou a zrušením letov zo Slovenska do problémových destinácií.

Zlepšeniu situácie napomohol podľa Krčméryho aj zvýšený počet testovaných a očkovaných ľudí. Zatiaľ čo na začiatku januára, v úvode očkovania, bolo očkovaných priemerne okolo 5-tisíc ľudí denne, tak v polovici marca to už bolo okolo 20-tisíc. V tejto súvislosti poukazuje na to, že bolo mimoriadne dôležité zaočkovať najmä domovy sociálnych služieb a najstarších seniorov.

„Prináša to svoje ovocie napriek januárovej epidémii zahraničnej mutácie a rozhodujúci pokles očakávam po nedeli Božieho milosrdenstva (11. apríla), respektíve v druhej polovici apríla,“ uviedol Krčméry pre Štandard k zlepšujúcej sa pandemickej situácii.

Aj biochemik Pavol Čekan píše o dvoch dobrých správach na Veľký týždeň.

„Zlomili sme pandemickú krivku. Počty hospitalizovaných idú strmo nadol. Nech to vydrží v tomto trende a pod 2-tisíc sa dostaneme začiatkom mája a pod tisícku v júni. Ale na to musíme byť stále opatrní, hlavne teraz počas veľkonočných sviatkov,“ predpovedá biochemik na svojom facebookovom profile.

Dodajme, že experti z Dát bez pátosu sa vo svojich predpokladoch nemýlili ani v minulosti. Napríklad začiatkom januára, keď takmer presne odhadli vývoj priemerného denného prírastku nových nakazených aj obetí covidu.

Druhou dobrou správou je podľa Čekana to, že sa skončila politická kríza, a vláda sa tak môže teraz už plnohodnotne venovať koronakríze a riešeniu jej dopadov. „Len budúcnosť ukáže, či tieto rošády boli na niečo dobré. No môžu sa už. Určite sa v budúcnosti vrátime k tomu, či manažment pandémie bol dostatočný,“ dodáva vedec na sociálnej sieti.

Opatrný optimizmus

Hlavný hygienik Ján Mikas, ktorý je podpísaný pod mnohými reštrikčnými opatreniami Úradu verejného zdravotníctva, vraví, že najnovšie štatistiky dávajú Slovensku dôvod na opatrný optimizmus.

„Ukazuje sa, že máme šancu na zmenu k lepšiemu. Je to pre nás po dlhom a ťažkom období povzbudenie. Aby sa pozitívny trend potvrdil, musíme teraz držať spolu a byť disciplinovaní,“ vyzýva Mikas.

Hlavný hygienik v otvorenom liste píše, že chápe, aké ťažké bude vzdať sa stretnutí s rodinou a priateľmi počas veľkonočných sviatkov, ale na druhej strane dodáva, že to musíme urobiť. Ako odstrašujúci príklad pripomína prudký nárast počtu nakazených zo začiatku roka spôsobený uvoľnením opatrení počas Vianoc.

Mikas priznáva, že rok pandémie poznačil celú spoločnosť a pôvodne krátkodobé opatrenia sa stali súčasťou na dlhšie obdobie. Poukazuje pritom na to, že práve disciplinovanosť ľudí vedie k zlepšeniu situácie. Vďaka nej sa podľa hlavného hygienika budú môcť deti vrátiť do škôl a vláda bude môcť pomaly rušiť obmedzenia, ktoré na dlhé mesiace obmedzili akýkoľvek spoločenský a kultúrny život na Slovensku.


Ďalšie články