Nová vláda: Heger má podporu 91 poslancov. Zaručuje mu ústavnú väčšinu

Prezidentka Zuzana Èaputová poverila ministra financií SR Eduarda Hegera zostavením novej vlády v Prezidentskom paláci Prezidentka Zuzana Čaputová poverila ministra financií SR Eduarda Hegera zostavením novej vlády v Prezidentskom paláci. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Rekonštrukciu vlády sledujeme online.

17:13 SMER-SD: Ak prezidentka vymenuje Matoviča za ministra financií, strana sa obráti listom na ministrov financií členských krajín EÚ. Smer-SD tvrdí, že Matovič nemôže byť ministrom z „vážnych etických, morálnych a právnych dôvodov“. Upozorniť chcú na jeho plagiátorstvo či pochybné účtovníctvo jeho firmy. V pondelok strana vyzvala prezidentku, aby jeho vymenovanie zvážila.

16:55 EDUARD HEGER má podporu 91 poslancov Národnej rady SR, teda ústavnú väčšinu. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec, s tým, že politik priniesol zoznam týchto zákonodarcov. „O ďalších krokoch, ktoré budú súvisieť s konštituovaním novej vlády a jej vymenovaním, budeme informovať v ďalšom čase, respektíve hneď ako to bude možné,“ vyhlásil hovorca.

16:27 EDUARD HEGER sa následne Matovičovi poďakoval. „12 rokov bojoval proti zlu a mafii… Tak ako sme to ťahali za jeden povraz, tak dúfam, že budeme aj pokračovať,“ ukončil Heger krátke vyhlásenie po stretnutí s prezidentkou.

16:25 IGOR MATOVIČ: „Bol to síce len jeden rok, ale cítim sa, ako keby to bolo desať. Bol to najťažší rok od druhej svetovej vojny. Ďakujem, ďakujem Bohu, Pavlínke, Rebeke, Klárke a mame. Všetkým vám. Prosím o odpustenie všetkých chýb, ktoré som za ten rok spravil. Nebojte sa dobre bude,“ povedal s roztraseným hlasom odstupujúci premiér pred novinármi, krátko po podaní demisie.

16:07 ZUZANA ČAPUTOVÁ poveruje zostavením novej vlády Eduarda Hegera. Po štátnej hymne prezidentka ďakuje obom politikom a odchádza.

16:05 IGOR MATOVIČ podáva demisiu na funkciu predsedu vlády do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej.

13:35 VERONIKA REMIŠOVÁ: Výstupom z koaličnej krízy by mala byť aj sebareflexia všetkých jej protagonistov, ktorá zabráni ďalším podobným situáciám už v zárodku. Po utorkovom rokovaní vlády, na ktorej kabinet prijal uznesenie o podaní demisie, to uviedla podpredsedníčka vlády a ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí).

Zároveň vyjadrila presvedčenie, že v obmenenom zložení pod vedením nového premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) bude kabinet pokračovať v napĺňaní programového vyhlásenia vlády. „Mali by sme ho aktualizovať, vyňať tie veci, ktoré sme naplnili. Ak by išlo o jeho rozšírenie, privítala by som aktualizáciu v oblasti inovácií,“ dodala.

Vicepremiérka dostala tiež otázku, aký môže byť doterajší šéf exekutívy Igor Matovič na poste ministra financií. Remišová predpokladá, že Matovič bude vedieť „držať kasu“ tak, ako to vedel Eduard Heger, zároveň apeluje na to, aby sa pokračovalo v línii, že ak štát na niečom šetrí, je to na vlastnej prevádzke.

13:11 NATÁLIA MILANOVÁ Súčasný vicepremiér a minister financií Eduard Heger je človek spájania. Myslí si to ministerka kultúry Natália Milanová na margo osoby designovaného premiéra. Uviedla to v utorok po rokovaní vlády. „Verím, že prinesie pokoj a všetko bude dobré,“ povedala Milanová.

13:11 JÁN BUDAJ Minister životného prostredia Ján Budaj označil rekonštrukciu vlády za reštart. Verí, že koalícia má ešte svoje poslanie. „Myslím, že aj tí, ktorí vyvolávali konflikty, to dnes ľutujú, lebo na konci dňa bude verejnosť hodnotiť tých, čo hádku začínali a tých, čo na hádku reagovali, úplne rovnako,“ povedal po rokovaní vlády. 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijme demisiu premiéra Matoviča v utorok o 16.00 h. Zostavením novej vlády poverí Hegera.

Matovič v nedeľu (28. 3.) informoval, že sa má pre vyriešenie koaličnej krízy na poste premiéra vymeniť s ministrom financií Hegerom. Ustúpil aj od požiadaviek voči partnerom. Hegera ako nového designovaného premiéra prijali aj koaliční partneri.

Článok budeme aktualizovať.

(tasr)


Ďalšie články