Slováci budú naháňať stratené body v zápase s Ruskom, Tarkovič verí v nápravu povesti

Slovensko - Malta Martin Koscelník (Slovensko), Dávid Strelec (Slovensko), Teddy Teuma (Malta) a Ján Greguš (Slovensko) v zápase H-skupiny kvalifikácie MS 2022 vo futbale Slovensko - Malta v Trnave 27. marca 2021. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Slovensko čaká posledný duel jarnej časti kvalifikácie futbalových majstrovstiev sveta. V zápase s Ruskom, ktoré ešte neprehralo, bude ťahať za kratší koniec. Hoci Tarkovič hovorí o snahe napraviť reputáciu tímu, slovenskí futbalisti zrejme odídu zo súboja bodovo naprázdno.

Po dvoch remízach proti papierovo slabším súperom čaká slovenských futbalistov líder H skupiny kvalifikácie MS 2022. V utorok večer privítajú v Trnave výber Ruska, ktorý si poradil s Maltou 3:1 a Slovinskom 2:1. Trénera „zbornej“ Stanislava Čerčesova bude v prvom rade zaujímať výkon jeho zverencov, nepripúšťa, že by čelili nejakému tlaku zo strany súpera.

„Čo sa týka výsledku zo zápasu so Slovenskom, každý tréner musí byť spokojný iba s víťazstvom svojho mužstva. Vieme však, že nikto nám zadarmo nič nedá a musíme o neho zabojovať. Slováci dvakrát remizovali, určite sa to na súperovi odrazí, ale nemôžu nás zaujímať len ich výsledky, ale aj to, ako proti nim hrali súperi. Slováci mohli dosiahnuť v oboch zápasoch iné výsledky. My sa na nich musíme dobre pripraviť. Pred každým zápasom čelia mužstvá tlaku, ten slovenský sa nás netýka. V prvom rade nás zaujíma náš výkon,“ povedal Čerčesov v predvečer zápasu.

Možnosť nápravy

Naopak, pod tlakom sa nachádza slovenský tím, ktorý po záchrane remízy s Maltou čelí kritike aj z radov vlastných hráčov. Nepriaznivú situáciu si uvedomuje aj tréner Štefan Tarkovič. Doterajšie neúspechy by chcel odčiniť práve zápasom proti Rusku.

„Chceme vyslať fanúšikom odkaz, že sme stále tu. V živote sú etapy, keď pracujete na maximum, ale veci vám nevychádzajú podľa predstáv. Chceme ukázať, že mužstvo má charakter a dokáže dobre reprezentovať Slovensko. Pre mňa je podstatné, aby sme od začiatku nastúpili koncentrovaní. Musíme dať do zápasu správnu agresivitu a pristúpiť k nemu tak, ako sa má. Stále máme možnosť nápravy a vyvrátenia uhla pohľadu na reprezentáciu,“ uviedol Tarkovič na tlačovej konferencii pred zápasom.

Bez Dúbravku, ale s Pekaríkom a Dudom

Výber slovenskej reprezentácie opäť prešiel miernymi zmenami. V bránkovisku nemôže tréner počítať s Martinom Dúbravkom, ktorého naďalej trápia zdravotné problémy. Otáznik visí aj nad obrancom Dávidom Hanckom, ktorý nedohral duel proti Malte. Pozitívom je, že k dispozícii budú opäť Ondrej Duda a Peter Pekarík.

Vzájomná bilancia tímov je vyrovnaná, Slovensko má na konte tri výhry, tri prehry a tri remízy. V poslednom zápase v roku 2016 na Majstrovstvách Európy si futbalisti pripísali víťazstvo 2:1. Hoci v súčasnom kádri figuruje šesť rovnakých mien, hráčov výrazne poznačil čas. Zmenou prešla aj ruská reprezentácia. „Mám na ten zápas pekné spomienky. Vyhrali sme a na šampionáte sme sa aj vďaka tomu dostali do osemfinále. Zápas z EURO je však dávna minulosť, ruský tím odvtedy prešiel obmenou, takže sa ním už netreba zaoberať,“ zaspomínal Duda.

Z pamätníkov posledného duelu nebude chýbať Rusom na súpiske kanonier Arťom Dzjuba. V úvodných zápasoch kvalifikácie strelil už tri góly. Niet pochýb, že zohratý súper potrápi Slovensko tvorivým agresívnym futbalom. Pozícia slabšieho by paradoxne mohla sedieť domácim viac, keďže ofenzívna kreativita a schopnosť zakončovať je na úrovni bodu mrazu. Slovákom by teoreticky stačilo hrať zodpovedne vzadu a zo zabezpečenej defenzívy skúšať úniky. Zápas s Maltou však ukázal, že aj organizovaná obrana môže byť problémom tímu, o fyzickej pripravenosti nehovoriac. Posledný výkop pred jesenným pokračovaním kvalifikácie je naplánovaný na utorok večer o 20:45.


Ďalšie články