Potvrdzuje sa účinnosť vakcín a ubúda chorých. Pribúdajú pozitívne správy o pandémii

¾udia v parku v Moskve Dievča sa ochladzuje vo fontáne, ilustračná fotka Foto: TASR/AP

Vakcíny od Pfizeru sú veľmi účinné a bezpečné aj pre nižšie vekové kategórie. Počet hospitalizovaných na Slovensku by mohol znamenať uvoľňovane opatrení. Vidno prvé pokusy o obnovenie hromadných podujatí pre nezaočkovaných mladých ľudí.

1. Štúdia: mRNA vakcíny sú v reálnych podmienkach vysoko účinné

Vakcíny od spoločností Pfizer a Moderna očkovaných spoľahlivo ochránia. V tretej fáze klinického skúšania dosiahli tieto vakcíny účinnosť okolo 95 percent pri prevencii nákazy vírusom SARS-CoV-2. Dôležitejšie je, že toto číslo je vysoké aj mimo testovaní. Výsledky sa totiž môžu niekedy zmeniť, ak sa vakcíny použijú vo väčších a rozmanitejších populáciách.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb vydalo v pondelok štúdiu, ktorá skúmala účinnosť vakcíny v realite. Štúdia sa konala od decembra do marca a zúčastnilo sa na nej takmer štyritisíc účastníkov zo šiestich štátov. Z nich 2 500 dostalo dve dávky očkovacej látky, približne 500 osôb dostalo jednu dávku vakcíny a približne tisíc osôb sa nezaočkovalo.

Len 33 ľudí sa infikovalo dva týždne od poslednej dávky, čo je stav plnej aktívnej imunity. Nikto nezomrel a iba dve osoby boli hospitalizované. Po plnej imunizácii dosiahli vakcíny účinnosť 90 percent a v prípade čiastočnej imunizácie, teda dva týždne po prvej dávke očkovacej látky, bola účinnosť 80 percent.

2. Pfizerom sa smú očkovať aj mladiství, je to účinné a bezpečné

Tretia fáza klinickej štúdie vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech ukázala, že vyvoláva 100-percentnú účinnosť a silnú protilátkovú odpoveď u tínedžerov vo veku 12-15 rokov.

Očkovacia látka nevyvolala silné vedľajšie účinky, preto by chceli dobrovoľne štepiť dospievajúcich v čo najkratšom čase.

„Tieto údaje plánujeme predložiť americkému Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) ako navrhovanú zmenu na doplnenie nášho povolenia na použitie v núdzových situáciách v najbližších týždňoch a ďalším regulačným orgánom po celom svete s nádejou, že začneme očkovať túto vekovú skupinu pred začiatkom budúceho školského roka,“ uviedol Albert Bourla, generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer.

3. Slovensko dostane viac než 680-tisíc vakcín Comirnaty

Devätnásť štátov EÚ sa vzdá spolu 2,8 milióna vakcín od Pfizeru, aby pomohli zaplniť medzery v dodávkach pre štáty, ktoré majú výrazne menej očkovacích látok.

„Z celkového množstva 2,8 milióna dávok, ktorých sa vzdalo 19 krajín EÚ, dostane Slovensko 687 590 vakcín. Devätnásť členských krajín sa de facto pozbiera pre nás, aby sme mohli dosiahnuť tú 45,59-percentnú mieru zaočkovanosti na konci druhého kvartálu,“ vysvetlila vedúca Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Petra Vargová.

Snaha pomôcť vyrovnať rozdiely v miere zaočkovanosti medzi štátmi EÚ má docieliť, aby fungoval jednotný trh, neboli na hraniciach výraznejšie obmedzenia, a aby sa mohla obnoviť mobilita ľudí ešte pred letnou sezónou. 

4. Štúdia: Školy sú pre žiakov bezpečné, mali by sa otvoriť

Vedci v Česku zistili, že deti sú menej náchylné na nákazu koronavírusom v školách. Väčšina z nich sa paradoxne nakazí doma od svojich rodičov. Mladšie vekové kategórie sú menej citlivé na nákazu a sú zároveň menej infekčné pre ostatných, takže nemajú tendenciu nakaziť rodičov či starších členov domácnosti.

Protiepidemické opatrenia by sa podľa odborníkov nemali týkať detí. Navrhujú otvorenie škôl, pretože dištančná výuka má celkovo na deti horší dosah, než potenciálne ochorenie COVID-19, ktoré spravidla prekonajú bez príznakov.

5. Počet hospitalizovaných klesol na Slovensku pod 3-tisíc

Už štyri dni je počet ľudí v nemocniciach s ochorením COVID-19 nižší než 3-tisíc. Toto číslo sme naposledy dosiahli 2. januára, ide pritom o hraničný počet, po ktorom by podľa covid automatu malo o dva týždne nasledovať uvoľňovanie opatrení.

Zvyšujúce sa teploty a preočkovanosť populácie určite prispejú k tomu, že nákaza sa bude šíriť pomalšie. Lekári však upozorňujú, že hranicu 3-tisíc hospitalizovaných môžeme opäť presiahnuť už o pár dní. Pokles v nemocniciach mohol súvisieť s tým, že veľa pacientov podpísalo pred veľkonočnými sviatkami reverz a odišlo domov.

6. Skúmajú sa podmienky na bezpečné usporiadanie hromadných podujatí

Mladá generácia príde vo vakcinačných stratégiách na rad až v poslednej fáze. Pre meškajúce dodávky očkovacích látok je neisté, kedy presne. Začali sa preto skúmať možnosti, ako aj bez očkovania obnoviť hromadné podujatia, ktoré sú formou relaxu a kultúrneho vyžitia pre široké spektrum mladých.

Na konci marca sa preto v Španielsku uskutočnil koncert s 5-tisíc návštevníkmi, ktorý mal za cieľ skúmať vplyv testovania a hygienických opatrení na šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 počas takýchto podujatí.

Podmienkou na vstup bol negatívny test na ochorenie COVID-19. Účastníci mali počas podujatia na tvárach respirátory typu FFP2; nemuseli však dodržiavať povinné rozstupy. Ak sa tento pokus ukáže ako efektívny a z výsledkov vyplynie, že neviedol k šíreniu nákazy, hromadné podujatia by sa mohli uskutočnosť na základe podobných kritérií aj v iných štátoch.


Ďalšie články