Herák z OĽaNO: Blaha je odborník, Matovič spravil len zopár chýb

poslanec Ján Herák O¼aNO Slovensko poslanecký s¾ub skladanie Poslanec Ján Herák. Foto: TASR - Michal Svítok

AKTUALIZOVANÉ Hromadný exodus z poslaneckého klubu OĽaNO, ktorý mal nastať po demisii premiéra Igora Matoviča, sa nekoná. Poslanec Ján Herák povedal, že za Matovičom napriek chybám stále stojí. Pochválil aj exministra Mareka Krajčího, ktorý je vraj zodpovedným a čestným chlapom a svoju funkciu plnil viac než dobre.

Poslanecký klub koaličnej strany OĽaNO patrí medzi najviac lojálny k straníckemu lídrovi. Platilo to de facto v každej fáze koaličnej krízy, ktorú na Slovensku odštartoval nákup ruskej očkovacej látky Sputnik V začiatkom marca.

Štandard sa tejto téme venoval aj v samostatnom článku, v ktorom odzneli slová chvály a podpory na adresu Igora Matoviča. Aj vtedy, keď svoju demisiu predminulý víkend podmieňoval odchodom ďalších štyroch partnerov, ktorí ho kritizovali najhlasnejšie.

Povestný list o zničení strany

Zomknutie poslaneckého klubu matovičovcov dostalo nový rozmer minulý týždeň. Televízii TA3 sa podarilo získať plné znenie listu, v ktorom časť poslancov strany píšuc predsedníctvu uviedlo, že ak Igor Matovič opustí premiérsku stoličku, vystúpia z klubu OĽaNO.

„Príliš dlho sme ustupovali a boli sme mäkkí, až tí, ktorí rok podlo útočili na nás, dostali chuť nás totálne pokoriť. Keď zlomia Igora, nakoniec zlomia aj nás a to je cieľ. Chcú nás zničiť, lebo im smrdíme a zavadziame v ceste. Zlodejom, progresívcom, aj pani z paláca. Nastal čas, aby sme si uvedomili svoju silu,“ stálo tiež v jeho texte.

Autor listu rovnako v jednotnom čísle písal, že jeho rozhodnutie je nemenné a vraj nebude súčasťou poslaneckého klubu, ktorý sa rozhodne svojho lídra „hodiť cez palubu“. Zároveň uviedol, že bude mať vážny problém za takouto koalíciou stáť. Podľa medializovaných správ sa pod neho podpísalo asi 15 poslancov.

Hoci list najprv vtedajší minister financií Eduard Heger či líder poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš označili za hoax, pochybnosti o pravosti dokumentu sa nepotvrdili. Rozrozprávali sa o ňom viacerí zákonodarcovia, napríklad Peter Pollák mladší či Ján Herák.

Herák: Vystúpiť? Nehrotil by som to

Práve druhý menovaný politik, ktorý pôsobí ako vysokoškolský pedagóg, prišiel aj o plnení ultimát vyplývajúcich z listu porozprávať do diskusnej relácie denníka Sme. Z jeho slov vyplýva, že po odchode Matoviča z funkcie sa k sľúbenému vystupovaniu k klubu nikto príliš nemá.

„Ja by som to takto ešte nehrotil,“ povedal Herák s tým, že ide o internú záležitosť a skôr ho zaujímalo, kto obsah textu vyniesol médiám. Hoci odmietol odpovedať na otázku, či bol signatárom dokumentu aj on, neskôr použil formuláciu v množnom čísle „to, čo sme napísali“. V texte podľa neho žiadne meno nie je uvedené.

„Písal to samozrejme jeden poslanec, lebo je to písané v singulári. Ale pod toto vyhlásenie sa podpísali viacerí poslanci z OľaNO. Čiže nie je známe, ani z toho vyhlásenia, ani z ničoho iného, kto sa pod tento list podpísal,“ bránil sa ďalej tým, že obsah sa nevzťahuje na každého signatára.

Herák sa však čiastočne stotožnil s pasážou listu, ktorá obviňuje prezidentku Zuzanu Čaputovú zo snahy zničiť OĽaNO. Vyčíta jej polarizáciu spoločnosti a „nediplomatické“ konanie. V rovnakom duchu sa podľa jeho slov mali vyjadriť aj niektorí politológovia, hoci nespresnil ktorí.

Matovič vraj má sebareflexiu, chýb bolo údajne len zopár

Okrem listu Herák hovoril aj o lojalite, ktorú cíti a cítil ku kľúčovým postavám svojej strany. Igor Matoviča podľa neho má za sebou „pár chýb“, ale zároveň dostatočnú sebareflexiu. „A mne sa páči to ľudské, že nemal problém to uznať. Dokonca sa viackrát ospravedlnil, dokonca aj mediálne,“ chválil svojho šéfa Herák. Odchod Matoviča z premiérskej funkcie považuje za „obrovské gesto“.

Herák považuje Krajčího za čestného a zodpovedného chlapa

Podobných vrúcnych slov sa dočkal aj exminister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorého Herák chválil aj v minulosti a poďakoval mu za schopnosť obetovať sa.

„Ukážte mi, ktoréhokoľvek manažéra alebo iného človeka, ktorý by takým čestným spôsobom riešil túto pandemickú situáciu… Bolo by veľmi nefér, keby som sa pozrel Marekovi do očí a povedal: Marek, zlyhal si totálne na celej čiare z pozície manažéra. Ja som povedal: Marek, ty si naozaj čestný a zodpovedný chlap a postavil si sa k tej pandémii naozaj veľmi zodpovedne,“ doplnil.

V Blahovi vidí fundovaného odborníka

Herák okomentoval aj správanie poslaneckého kolegu Jána Krošláka, ktorý premiéra pred zhruba mesiacom vyzval, aby odišiel z vládneho postu. „Ak sme súčasťou nejakého klubu, tak by sme mali byť maximálne lojálni a maximálne jednotní. V živote by som si nedovolil urobiť niečo bez toho, aby som si to odkomunikoval na klube OĽaNO,“ povedal.

V relácii prišla reč aj na opozíciu. Herák podobne ako v minulosti zopakoval, že nepovažuje všetkých poslancov za zlých ľudí a nájdu sa medzi nimi aj fundovaní experti. Ako príklad uviedol Ľuboša Blahu, ktorého vníma ako odborníka na akademickej pôde, hoci k nemu neprechováva sympatie.

Herák kontra Hanzelová

Druhý deň po odvysielaní diskusie sa Herák pre reláciu dostal do konfliktu s redaktorkou Sme Zuzanou Kovačič Hanzelovou, ktorá mu kládla otázky. Nepozdával sa mu údajne jej nevhodný titulok o tom, že považuje Blahu za fundovaného odborníka. „Urobila titulok, ako sa jej to hodí,“ povedal s tým, že pozvanie prijal s čistým úmyslom objasniť politickú situáciu.

„A medzi rečou padla otázka, aký mám názor na stranu Smer a či považujem poslancov za odborníkov… Nemám absolútne v obľube poslanca zo strany Smer Ľuboša Blahu. Veľmi dobre viem, ako vie byť veľmi nebezpečný poslanec Blaha… Som lojálny a súčasťou hnutia OĽaNO. Jediné, čo som potvrdil v rozhovore s redaktorkou Hanzelovou je, že Ľuboš Blaha je na vysokoškolskej pôde ako docent, a teda odborník. Nič viac, nič menej,“ povedal.

Pod príspevok na sociálnej sieti mu vzápätí napísala priamo dotknutá moderátorka Kovačič Hanzelová a pripomenula mu od slova do slova, čo presne v rozhovore s ňou zaznelo.


Ďalšie články