Len pár metrov. K havárii s Kellnerom nemuselo dôjsť, naznačuje vyšetrovanie

miesto nehoda vrtu¾ník lietadlo AS350 B3 pád ¾adovec Knik Miesto havárie vrtuľníka neďaleko ľadovca Knik, pri ktorej zahynul aj český miliardár Petr Kellner. Foto: TASR/AP

Vrtuľník, v ktorom na Aljaške minulý víkend zahynul český miliardár Petr Kellner a ďalšie štyri osoby, mal na palube nahrávacie zariadenie, ktoré by spolu s výpoveďou jediného muža, ktorý nehodu prežil, mohlo pomôcť bližšie určiť, čo sa v ten deň stalo.

Podľa informácií zverejnených americkou Národnou radou pre bezpečnosť dopravy Spojených štátov (NTSB) zatiaľ nie je jasné, či tragickú nehodu spôsobilo nepriaznivé počasie. Vyšetrovateľ na pondelkovej tlačovej konferencii, z ktorej cituje aj portál Bloomberg, uviedol, že vrtuľník, nevystúpal dostatočne vysoko a narazil do skál.

Vrtuľník typu Airbus AS350 B3, v ktorom sedelo šesť ľudí vrátane pilota, havaroval približne 80 kilometrov severovýchodne od aljašského hlavného mesta Anchorage v sobotu (27. marca) okolo 18:35 miestneho času (nedeľa 28. marca 4:35 SELČ).

Stroj narazil do skaly iba 10 až 15 stôp, teda 3 až 4,5 metra, pod hrebeňom v nadmorskej výške takmer 1 700 metrov. Po náraze sa však podľa vyšetrovateľov zosunul z kopca a zastavil sa na svahu približne o 250 metrov nižšie.

Mohlo za to počasie?

Podľa policajnej správy boli v čase nehody na palube vrtuľníku okrem Petra Kellnera aj český snowboardista David Horváth, jeho tréner francúzskeho pôvodu Benjamin Larochaix, 52-ročný muž z Colorada a dvaja tridsiatnici z Aljašky, z ktorých jeden stroj pilotoval. Tragédiu prežil len Horváth.

Zásah záchranárov na mieste havárie vrtuľníka AS350 B3 neďaleko ľadovca Knik na Aljaške. Foto: TASR/AP

Nehoda sa stala približne dve hodiny pred západom slnka za relatívne jasného počasia v odľahlej časti Chugach Mountains neďaleko ľadovca Knik.

Vyšetrovatelia zatiaľ nevedia povedať, či jednou z príčin havárie mohli byť poveternostné podmienky. Záchranári dorazili na miesto tri hodiny po havárii.

Nahrávacie zariadenia a svedok

Podľa Toma Chapmana, ktorý je členom tímu NTSB vyšetrujúceho túto udalosť, uviedol, že na palube vrtuľníku bolo nahrávacie zariadenie. Nemohol však upresniť, či išlo o klasickú „čiernu skrinku“ ako ju poznáme z lietadiel, kde nahráva všetky letové dáta. V každom prípade ide podľa Chapmana o dôležitú súčasť vyšetrovania.

Rovnako dôležité ako údaje z nahrávacieho zariadenia však budú podľa vyšetrovateľov aj informácie, ktoré poskytne jediný preživší. Tým je priekopník snowboardingu v susednom Česku a desaťnásobný majster Českej republiky v jazde na U-rampe David Horváth. Ten po nehode leží v nemocnici v Anchorage a je v stabilizovanom stave. Podľa amerického úradu pre bezpečnosť dopravy však jeho stav zatiaľ neumožňuje, aby s ním vyšetrovatelia hovorili.

Skupina, v ktorej bol aj český miliardár Petr Kellner, sa chcela v oblasti neďaleko Anchorage venovať heliskiingu, teda spôsobu lyžovaniu, pri ktorom sú adrenalínoví nadšenci vysadení priamo z vrtuľníka v odľahlých častiach hôr na neporušený sneh. Vzhľadom na potrebu leteckej dopravy priamo na svah je tento adrenalínový šport spojený s vysokými finančnými nákladmi aj s vysokým rizikom.


Ďalšie články