Mesto v USA začalo finančne odškodňovať potomkov černochov za segregáciu

Ilustračný obrázok. Foto: Flickr/Miki Jourdan Ilustračný obrázok. Foto: Flickr/Miki Jourdan

Peniaze za bývalé krivdy budú dostávať černosi v americkom meste Evanston. Mestská rada odsúhlasila peňažný príspevok pre obete i potomkov obetí segregácie.

Mesto Evanston, ktoré tvorí predmestie veľkomesta Chicago, začalo ako prvé v Spojených štátoch s reparáciami pre černochov. Chcú tak vraj odčiniť segregáciu, ktorú zažívali počas minulého storočia, informuje denník Telegraph.

Vedenie mesta totiž obmedzovalo, kde mohli černosi žiť. Postaviť či kúpiť si obydlie smeli len v trojuholníkovom obvode zvanom Fifth Ward, pričom obydlia mimo tohto miesta boli postupne demolované. Domy vo Fifth Ward boli vraj menšie a často neboli napojené na vodu či elektrinu.

Černosi začali do Evanstonu prichádzať od roku 1860 po zrušení otroctva. Ich pomer v obyvateľstve mesta vzrástol najmä v prvej polovici 20. storočia a tamojší americkí úradníci sa začali báť, že poklesne hodnota ich domov. Evanstonu sa tak údajne stalo najviac segregovaným mestom v USA. Mestská rada to chce teraz odčiniť.

Výnimka, či inšpirácia?

Pre černochov, ktorí preukážu, že sú potomkovia tamojších obyvateľov, prípadne že tam sami žili, dostanú od Evanstonu príspevok do výšky 25-tisíc dolárov (21 247 eur) na opravu domu či splácanie hypotéky. Na príspevok budú mať nárok aj tí, ktorí sa stali „obeťou diskriminácie“.

„Celý svet sa teraz pozerá na Evanston v Illinois. Je to moment, ktorý sme doteraz nevideli, je to dobrý moment,“ uviedol o hlasovaní pre reparácie predseda Národnej afroamerickej komisie Ron Daniels. Tamojšia mestská rada dúfa, že aj iné mestá sa „inšpirujú“ Evanstonom.

Mesto prijalo už v roku 1968 nariadenie o spravodlivom bývaní, avšak predajcovia nehnuteľností aj potom zvykli černochom ponúkať nehnuteľnosti len v rámci pomyselného trojuholníka. Podľa Telegraphu je v meste vôľa naprávať staršie krivdy veľká, vo zvyšku krajiny to však nemá širšiu podporu.

Približne 20 percent Američanov súhlasí s tým, že by USA mali platiť odškodnenie potomkom obetí otroctva. Otázka reparácií je horúcou témou najmä od smrti Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel pri zákroku polície minulý rok.


Ďalšie články