Kellner varoval pred modernými ideológiami a úpadkom Západu

IMG_20190726_130320

Vybudoval megaimpérium zahrňujúce splátkové spoločnosti, eshopy či médiá. Spolupracoval s bývalým českým prezidentom Václavom Klausom aj exprimátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom. Kto bol Petr Kellner?

Petr Kellner zahynul 27. marca pri páde vrtuľníka na Aljaške. Hoci bol najbohatším mužom v Česku a na Slovensku, súkromie si starostlivo strážil, verejnosť a médiá o jeho rodine takmer nevedeli, novinári si dlho museli vystačiť s jednou fotografiou, o ktorej nikto poriadne nevedel, nakoľko je vlastne ešte aktuálna.

O čo menej viditeľný navonok, o to viac sa postupne rozrastalo jeho podnikateľské impérium veľkosti vyše 11 miliárd eur.  

Na všetky smery

Najsilnejšou časťou Kellnerovho obrieho molocha PPF bola finančná oblasť, ktorú má skupina vydelenú do holdingu PPF Financial. Okrem splátkovej spoločnosti Home Credit do nej patrili aj tri banky PPF banka, Air Bank a Mobi Bank, prostredníctvom ktorých skupina pôsobila okrem Česka a Slovenska aj v Holandsku, USA, Rusku, Číne, Srbsku a v piatich ďalších krajinách Ázie.

No práve nosný splátkový Home Credit, s ktorým pred štyrmi rokmi Kellner zamieril na čínsky trh, sa mu posledný rok postaral o prepad majetku. Pandémia výrazne poškodila trh spotrebiteľských úverov v Číne, skupinu tak zasiahla koronakríza na tom najcitlivejšom mieste. Kellner v nej musel minulý rok odpísať straty 600 miliónov eur.

V poslednom čase sa však rozrástla druhá najsilnejšia vetva jeho biznisu: telekomunikácie. PPF okrem českej a slovenskej odnože operátora O2 vlastní aj českého prevádzkovateľa fixných a mobilných sietí Cetin a vďaka akvizícii nórskeho Telenoru získal mobilných operátorov aj v Maďarsku, Bulharsku a Čiernej hore.

Tento biznis výrazne posilnil práve minulý rok vstupom do mediálnej oblasti, keď Kellner dotiahol kúpu väčšinového podielu spoločnosti CME od americkej AT&T za vyše dve miliardy eur, čím získal slovenskú televíziu Markíza, českú Novu a ďalšie televízie v Bulharsku, Rumunsku a Slovinsku. „Chceme využiť synergie medzi tvorbou mediálneho obsahu a jeho distribúciou,“ okomentoval vtedy Kellner dôvody, pre ktoré vstúpil na mediálny trh. 

Heureka, Škoda a Klaus

Kellner však nebol typom podnikateľa, ktorý by sa snažil presadiť najmä na Západe. Jeho zrak bol vždy upretý najmä na Východ. V Rusku vlastní poisťovňu PPF Life Insurance a agroholding RAV Agro, ktorý hospodári na 66-tisícoch hektároch pôdy.

V snahe presadiť sa v Číne Kellnerovi pomáhal aj bývalý český prezident Václav Klaus, ktorý ho vozil na pracovné cesty do Číny. Kontroverziu vzbudilo aj to, keď Kellner financoval rozsiahlu PR kampaň na zlepšenie mediálneho a spoločenského obrazu Číny v Česku.

V menšej miere skupina zabŕdla aj do strojárenského biznisu. PPF ovláda plzenskú spoločnosť Škoda Transportation, ktorá sa venuje dopravnému strojárenstvu, a touto akvizíciou vstúpil Kellner aj na maďarský, ruský, nemecký a fínsky trh. Konzorcium firiem vyrába električky, elektrické vlaky, lokomotívy, súpravy metra či trolejbusy. Bratislava má od nich napríklad 30 nových električiek za 40 miliónov eur.

Spolu s Danielom Křetínským a Slovákom Jánom Tkáčom ovláda aj e-shopy Mall Group a porovnávač cien Heureka.

Kellner investoval aj do developerských projektov. Cez spoločnosť Bestsport vlastní pražskú O2 arénu, vedľa nej Kellner postavil multifunkčú halu O2 Universum a ovládol aj známe letisko Letňany, kde sa konajú najväčšie koncerty pod holým nebom.

Do jeho portfólia patrí aj CzechToll, ktorý vyhral mýtny tender na prevádzku výberu mýta na českých diaľniciach. PPF financovala vstup českého podnikateľa Petra Syrovátka do slovenského Skytollu, v skutočnosti sa však za skutočného majiteľa akvizície považoval práve Kellner a jeho skupina.

PPF vstúpila aj do farmaceutického priemyslu. Spoločnosť Sotio vyvíja lieky na rakovinu prostaty. PPF zároveň v súčasnosti predáva aj podiel vo švajčiarskej biotechnologickej spoločnosti NBE-Therapeutics za vyše miliardu eur.

Cesta na vrchol

Nebohý Petr Kellner sa narodil 20. mája 1964. Začínal ako asistent filmovej produkcie vo filmových štúdiách na Barrandove. Krátko po revolúcii však odštartoval finančnícku kariéru, prvé peniaze zarobil na kupónovej privatizácii. Skupinu PPF (pôvodne sa volala Prvý privatizačný fond) založil v roku 1991 spolu s dvomi partnermi, Milanem Maděryčem a Milanem Vinklerem. Od štátneho podniku Sklo Union Teplice získali 40 miliónov českých korún na rozbeh činnosti. Špekulovalo sa, že k zázračným ziskom sa skupina dostala aj vďaka prístupu k neoficiálnym informáciám z ministerstva financií, čo sa však nikdy nepodarilo potvrdiť.

Za zlomový bod jeho kariéry, keď sa zaradil medzi eurových miliardárov, sa považuje privatizácia a úspešná transformácia České pojišťovny, ktorú postupne celú veľmi výhodne predal talianskej Assicurazioni Generali.

Kellner mal mimoriadne dobré vzťahy aj s bývalým primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom, s ktorým boli rovesníci a spoločne za minulého režimu absolvovali základnú vojenskú službu. Exprimátor Bratislavy sa stal členom vrcholového vedenia PPF – je riaditeľom pre zahraničné vzťahy a šéfom dozornej rady skupiny. Nesrovnal je zodpovedný najmä za vzťahy na západných trhoch, kde skupina podniká.

Kultúra a dobročinnosť

Kellner sa s druhou manželkou Renátou venoval aj podpore kultúry, podporoval napríklad Divadlo Járy Cimrmana. Spoločnosť PPF Art, patriaca do skupny PPF, vlastní zbierku obrazov a umeleckých diel, najmä prierez českou maľbou od konca 19. storočia až po súčasnosť.

Pod hlavičkou Kellner Family Foundation sa rodina venuje aj podpore vzdelávania sociálne znevýhodnených študentov, poskytuje tiež granty študentom na štúdium na zahraničných univerzitách.

Pri Prahe Kellner založil špičkové súkromné osemročné gymnázium a základnú školu spolu s internátmi, do ktorých vložil takmer 400 miliónov českých korún.

Kellner v roku 2019 založil aj konzervatívnu nadáciu zameranú na „rozvíjanie dialógu a občianskej spoločnosti s dôrazom na konzervatívne hodnoty a slobodu“.

Pred tromi rokmi publikoval vo výročnej správe aj drobnú sondu do svojich osobných spoločenských názorov, keď vyjadril obavy z vývoja spoločnosti a z toho, ako „veľmi sa v posledných rokoch mení zložito vybudovaná stabilita a rovnováha nášho sveta“.  

„Dnešná západná spoločnosť, a najmä Európa, je ale stále viac ovládaná ideológiou individuálnej nárokovosti, rovnostárstvom a relativizovaním tradičných hodnôt,“ napísal Kellner. „Novodobé ideológie majú tendenciu obmedzovať slobodu, kreativitu a kritické myslenie. … Pre moju generáciu sú sloboda, pracovitosť, podnikavosť a úcta k tradíciám základnými princípmi, na ktorých sme formovali svoje názory a postoje. To sú tiež hodnoty, vďaka ktorým sme mohli vytvoriť náš biznis a vybudovať firmy po celom svete. … Niekedy sa už zdá, že svety na sociálnych sieťach a virtuálne obrazy sú dôležitejšie ako reálne činy. Nemyslím si to.“

Otázkou zostáva, či pri týchto názoroch nemohol Kellner pre konzervativizmus v strednej Európe urobiť viac.

Neznámy boháč

Kellner sa neukazoval ani na verejných akciách a súkromie si prísne strážil. Nežil v Prahe, ale vo svojich rezidenciách na blízkom vidieku.

Kellnerovi sa darilo držať si médiá od tela aj vďaka tomu, že takmer všetky bulvárne noviny vlastní jeho obchodný partner Daniel Křetínský, ktorý sa médiám tiež úspešne vyhýba. Existuje teda zrejme aj ďalší dôvod, prečo miliardári skupujú médiá a zvlášť tie bulvárne.

V jednom z mála krátkych vyjadrení pre médiá sa predstavoval ako muž rodinnej, skromnej a jednoduchej povahy, ktorý nemá rád zbohatlíkov: „Keď ráno veziem deti do školy a pri ceste zbadáme odhodenú fľašu, nechápeme, čo je to za človeka, ktorý dopije a vyhodí za jazdy fľašu z okna? Taký človek, ak by zbohatol, zrejme by sa z neho stal zbohatlícky pitomec. Pokiaľ to tak cítia aj moje deti, viem, že sú v poriadku,“ povedal Kellner pre web ahaonline.cz.

„Dôležité je bohatnúť postupne,“ radil Kellner. „To je jav, na ktorý som narazil pri niektorých politikoch. Po dvoch rokoch vo funkcii celkom zabudnú, že jazdili bez majákov a že existujú trolejbusy. Prvé auto si kúpite z bazára, potom si kúpite nové a neskôr si povedzme splníte dávny sen. V mojom prípade to bol pred 15 rokmi kombík Volvo. Je však pravda, že ja som intovert a v okázalosti som si záľubu nenašiel.“

„Snažíme sa byť z deťmi čo najviac, ako sa len dá. Nemajú zbohatlícke maniere a sú príma,“ vyjadril sa o svojich potomkoch. Predsa len sa mu jedenkrát nepodarilo pred verejnosťou celkom ukryť. Keď sa tešil z víťazstva svojej dcéry Anny počas majstrovstiev Česka v jazdeckom parkúre.

Počas práce na Barrandove sa Kellner mihol aj v krátkej scéne vo filme Čas sluhov.


Ďalšie články