Foucault, inšpirácia progresívnej ideológie, znásilňoval chlapcov, vraví filozof Sorman

Michel Foucault. Foto: Wikipedia.com Michel Foucault. Foto: Wikipedia.com

Pedofíliu nielen obhajoval, ale aj praktizoval. Tak znejú obvinenia od filozofa Guya Sormana na adresu historicky vplyvného ľavicového francúzskeho mysliteľa Michela Foucaulta.

Francúzsky filozof Michel Foucault sa narodil v roku 1926 a zomrel 25. júna roku 1984. Býva označovaný za štrukturalistu a postmodernistu, aj keď sám tieto nálepky odmietal. Venoval sa psychológii, sociológii, kultúrnym štúdiám, feminizmu, marxizmu i kritickej teórii. Celý život bol ľavičiarom, krátko aj členom komunistickej strany.

Ako kritik tradičných konzervatívnych inštitúcií a viacerých sexuálnych tabu sa Foucault považuje za jednu z inšpirácií dnešnej progresívnej ideológie.

Denník The Times v nedeľu 28. marca informoval, že Foucault mal počas pobytu v Tunise sexuálne zneužívať maloletých chlapcov. Tieto obvinenia pochádzajú od filozofa a spisovateľa židovského pôvodu Guya Sormana.

Na obvyklom mieste

Francúzsky 77-ročný Sorman vo svojej knihe a neskôr v rozhovore uviedol, že skutočnosti okolo temnej stránky života svojho kolegu zistil v roku 1969. Navštívil ho vtedy v Tunisku, kde Foucault býval. „Deti utekali za Foucaultom a pýtali sa ho: A čo ja? Vezmite mňa, vezmite mňa,‘“ opisuje filozof.

„Mali tak osem, deväť, desať rokov. On im dával peniaze a potom im povedal: Stretnime sa o desiatej na obvyklom mieste. Chlapcov zneužíval na náhrobkoch. Na otázku súhlasu sa vtedy ani nepomyslelo,“ dodáva Sorman.

Sorman dodal, že Foucault by si doma v rodnom Francúzsku niečo také nedovolil, pričom za tým vidí podtóny kolonializmu. Foucault pritom kolonializmus a rasizmus kritizoval. Sorman tiež vyjadril ľútosť nad tým, že toto „extrémne morálne odporné“ správanie neoznámil polícii.

Novinári o tom vraj vedeli

Sorman je tiež toho názoru, že niektoré médiá v čase Foucaultovho života vedeli o jeho aktivitách, avšak odmietali tieto informácie zverejniť. „Na našom výlete boli aj novinári, mnoho svedkov, ale nikto v tej dobe nerobil také články,“ podotýka Sorman.

Nechceli vraj ohroziť jeho postavenie ako kráľa filozofa vo Francúzsku. Mnohými je tak Foucault vnímaný dodnes, pričom jeho práce ako Sleduj a trestaj, Mikrofyzika moci alebo Dejiny Sexuality sú často citované.

Pedofilný guru

V súvislosti so Sormanovými obvineniami naberajú informácie zo života tejto ikony mnohých progresívcov a ľavičiarov nový rozmer. Foucault bol totiž počas svojho života hlasným podporovateľom konsenzuálneho sexu medzi dospelými a deťmi. Tvrdil, že maloleté osoby dokážu dať súhlas na pohlavný styk.

V roku 1977 spolu s ďalšími „mysliteľmi“ podpísal petíciu, ktorá žiadala, aby stýk s deťmi od 13 rokov nebol trestným činom. Argumentoval tým, že deti od 13 rokov boli podľa francúzskeho práva zodpovedné za svoje vlastné konanie. Neskôr obhajoval viacerých odsúdených pedofilov, respektíve sexuálnych násilníkov. Kanadský denník Windsor Star ho nazýval pedofilný guru.

Foucaultove staršie životopisy, napríklad ten od Jamesa Millera z roku 1993, hovoria o jeho záujme v homosexuálnych a sadomasichistických praktikách. Michel Foucault bol verejne známy homosexuál, pričom jeho smrť bola zapríčinená v dôsledku nákazy vírusom AIDS. Sex s deťmi sa tam však nespomína.

Sorman napriek svojim obvineniam zdôrazňuje, že Foucault by nemal byť „zrušený“. „Mám veľký obdiv pre jeho prácu, netvrdím, aby niekto pálil jeho knihy. Prajem si len, aby ľudia poznali pravdu o ňom a akým spôsobom títo filozofi využívajú argumenty, aby ospravedlnili svoje vlastné túžby,“ uvádza spisovateľ.


Ďalšie články