Zomrel majiteľ televízie Markíza a najbohatší Čech Petr Kellner. Po nehode vrtuľníka na Aljaške

43b16e7c-dbfe-4df5-add4-c8a8ef893a90 Petr Kellner. Foto: PPF

Pri nehode vrtuľníka na Aljaške zomrel najbohatší Čech Petr Kellner. Informuje o tom agentúra AP. Tragická udalosť sa stala ešte v sobotu v oblasti ľadovca Knik, vzdialeného 80 kilometrov od najväčšieho mesta Anchorage. Príčina nehody je predmetom vyšetrovania.

Ide o udalosť, ktorej význam prekračuje hranice Česka a bude mať priame dôsledky aj na Slovensku, už preto, že Kellner vlastnil televíziu Markíza, slovenskú odnož telekomunikačnej siete O2 a bol mimoriadne vplyvným biznismenom v pozadí. Bez preháňania možno povedať, že jeho náhla smrť bude mať dôsledky pre strednú Európu.

Kellner bol na mieste za účelom adrenalínového lyžovania, presnejšie heliskiingu, pri ktorom sú lyžiari vysadení na svah priamo z vrtuľníka. Pri leteckom nešťastí zomreli ďalší štyria ľudia, vrátane ďalšieho muža z Česka Benjamina Larochaixa. Zvyšní mŕtvi boli dvaja miestni sprievodcovia a pilot.

Heliskiing sa stal v posledných rokoch magnetom pre tých, ktorí hľadajú nový spôsob vzrušenia. Lyžiari sa pri ňom dostávajú do odľahlých častí hôr na neporušený sneh. Chata, ktorá vrtuľník najala, poskytuje týždenné pobyty za 15-tisíc dolárov.

Súkromný život vraj zasvätil deťom

Úmrtie najmajetnejšieho muža u našich západných susedov medzičasom potvrdila aj hovorkyňa investičnej skupiny PPF, ktorej bol Kellner majiteľom. Médiá poprosila o rešpekt voči smútiacej rodine. Pohreb sa má konať v úzkom kruhu najbližších.

„Zatiaľ čo jeho pracovný život bol plne v znamení neuveriteľnej pracovitosti a kreatívnosti, jeho súkromný život patril jeho rodine a deťom,“ doplnila o svojom šéfovi hovorkyňa spoločnosti PPF Jitka Tkadlecová.

Pri nešťastí vyhaslo až 5 životov

Podľa aljašskej polície, ktorá sa o nehode dozvedela v sobotu o desiatej večer miestneho času, už boli informovaní aj pozostalí všetkých obetí. Nehodu prežila iba jedna osoba, ktorá sa nachádza síce vo vážnom, ale v stabilizovanom stave.

Stredisko Tordrillo Mountain Lodge, ktoré takéto lyžiarske výlety bežne poskytuje, v nedeľu uviedlo, že ide o zdrvujúcu udalosť pre nich a rodiny obetí. „Za 17 rokov prevádzkovania týchto aktivít je to prvýkrát, čo musíme čeliť takejto tragédii,“ tvrdí.

Čomu sa Kellner venoval?

Petr Kellner vlastnil majetok v odhadovanej výške 15,5 miliardy amerických dolárov, čo ho zaraďovalo do prvej stovky najbohatších ľudí planéty. Založil rodinnú nadáciu The Kellner Family Foundation a bol mecenášom kultúry.

Kellnerovi okrem iného patrili aj televízie Markíza a Nova, vlastnil slovenskú a českú odnož operátora O2 a takisto pôžičkovú spoločnosť Home Credit. Gro jeho podnikateľských aktivít sa nachádzalo na východe, v Rusku a Číne.

Miliardár po sebe zanechal manželku Renátu a 4 deti.

(ste)


Ďalšie články