Vedci zistili, ako vplýva morbídna obezita na riziko smrti na covid

V Taliansku si uctili pamiatku obetí ochorenia COVID-19 Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Súvislosť medzi zvýšenou úmrtnosťou na COVID-19 a obezitou ako rizikovým faktorom potvrdzuje čoraz väčšie množstvo odborných prác. Zistenia expertov v tomto smere sú ešte znepokojujúcejšie ako prvotné predpoklady. Podľa výsledkov čerstvej štúdie amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb existuje pri morbídne obéznych ľuďoch riziko úmrtia vyššie až o 61 percent.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vydalo v piatok štúdiu, ktorá opisuje vzťah medzi obezitou a priebehom ochorenia COVID-19. Práca analyzuje aj údaje o protilátkovej odpovedi na očkovanie u pacientov s obezitou. Zistenia sú alarmujúce.

Na štúdii sa zúčastnilo takmer 150-tisíc dospelých pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19. Výsledky naznačujú, že riziko závažnejšieho priebehu ochorenia stúpa s vyšším indexom telesnej hmotnosti BMI [hmotnosť v kilogramoch delená druhou mocninou výšky v metroch, pozn. red.]

Vyššie riziko hospitalizácie aj úmrtia

Vzťah medzi kilami navyše a potrebou nemocničnej starostlivosti je z publikovaných údajov jasne čitateľný. Obezitou trpelo celkovo 50,8 percenta pacientov zahrnutých do štúdie.

U ľudí s obezitou prvého stupňa existuje o sedem percent vyššie riziko hospitalizácie. Pravdepodobnosť, že sa do nemocnice dostanú morbídne obézni, je vyššia až o 33 percent ako priemer. Od telesnej váhy sa zrejme odvíja aj to, na akom oddelení budú po hospitalizácii títo pacienti ležať.

Na jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS) sa dostalo šesť percent osôb s obezitou tretieho stupňa, ale až 16 percent tých, ktorí mali BMI nad hodnotou 45 a trpeli extrémnou obezitou.

Hospitalizácia na jednotlivých oddeleniach pritom nie je tým najhorším ukazovateľom. Ešte horšie vyznieva štatistika úmrtí. Spomedzi tých v prvom stupni obezity je riziko úmrtia vyššie o osem percent. Ak máte index telesnej hmotnosti nad 45, pravdepodobnosť smrti na COVID-19 u vás stúpa o výrazných 61 percent.

Treba poznamenať, že lepšie na tom nie sú ani jedinci z opačného brehu. Pacienti s COVID-19, ktorí mali BMI na hodnote menšej ako 18,5, si v porovnaní s pacientmi so zdravým BMI vyžadujú o 20 percent viac prevozov do nemocnice.

Budú mať tuční ľudia nižšiu protilátkovú imunitu?

Zlé správy pre túto rizikovú skupinu obyvateľstva ale, zdá sa, nekončia. Štúdia z Talianska na vzorke 250 zdravotníkov, ktorí dostali mRNA vakcínu od spoločností Pfizer/BioNTech, zistila, že protilátková imunita po očkovaní proti COVID-19 môže byť slabšia nielen u starších jedincov a mužov, ale aj u ľudí trpiacich obezitou.

Zo zistení vyplýva, že po druhej dávke si vytvorilo protilátkovú imunitu 99,5 percenta zúčastnených. Menej optimistické je, že osoby s normálnym indexom telesnej hmotnosti mali po očkovaní vyššiu imunitu v porovnaní s tými, ktorí trpeli nadváhou alebo rovno obezitou.

To je v rozpore s konečnými údajmi z tretej fázy klinického skúšania vakcíny, kedy sa účinnosť nelíšila podľa stavu obezity. Odborníci upozorňujú, že talianska štúdia zahŕňala iba 26 obéznych ľudí, a preto sú potrebné ďalšie testovania a štúdie.

Chudí Vietnamci majú dôvod na radosť

Súvislosť medzi obezitou a mortalitou na COVID-19 potvrdzuje aj Svetová federácia pre obezitu (WOF). Z marcovej správy vyplýva, že najviac covid obetí sa potvrdilo v štátoch, kde je obéznych viac než 50 percent dospelých obyvateľov, ako napríklad v Británii, Spojených štátoch či Taliansku.

V štátoch s vysokou mierou ľudí s nadváhou zaznamenali približne 2,2 milióna z celosvetového počtu 2,5 milióna úmrtí na koronavírus. Hoci najrizikovejším faktorom, čo sa týka úmrtnosti na koronavírus, je vek, ľudia s nadváhou sú hneď druhou najviac ohrozenou skupinou. Miera úmrtnosti je desaťnásobne vyššia tam, kde má viac ako polovica obyvateľov index telesnej hmotnosti viac ako 25, čiže hodnotu, pri ktorej už hovoríme o nadváhe.

Spomedzi štátov, kde evidujú nadváhu u viac než polovice ľudí, dosahujú najviac úmrtí na koronavírus na 100 000 obyvateľov Belgicko (191,76), Slovinsko (182,65) a Británia (181,7). Na štvrtom mieste sa nachádza Česko (180,83), kde je obéznych 62,3 percenta populácie.

Naopak, najnižšiu mieru úmrtnosti na koronavírus má Vietnam, ktorý je zároveň krajinou s druhým najnižším počtom osôb s nadváhou.


Ďalšie články