Ďalšia hanba, Škriniar po remíze: Prespali sme prvý polčas

Slovensko - Malta Milan Škriniar (Slovensko) a Steve Borg (Malta) v zápase H-skupiny kvalifikácie MS 2022 vo futbale Slovensko - Malta v Trnave 27. marca 2021. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Slovensko remizovalo s Maltou 2:2 v druhom kvalifkačnom zápase MS 2022. V katastrofálnom prvom polčase inkasoval tím domácich dva góly. Slováci napokon stav vyrovnali, no nedokázali strhnúť víťazstvo na svoju stranu. Zo želaných šiestich bodov, majú po dvoch dueloch len dva.

Slováci vstúpili do kvalifikačného zápasu proti Malte o čosi aktívnejšie než proti Cypru. Do prvej útočnej akcie sa však dostali hostia, v úvodnej päťminútovke musela zaúradovať obrana. Po zneškodnení šance súpera sa ofenzívne snažili predviesť domáci. Prvá možnosť otvoriť skóre prišla po rohovom kope, keď Milan Škriniar hlavičkoval na Michala Ďuriša. Ten však bránu minul.

Slovenskí futbalisti naďalej skúšali vyvíjať tlak, behali síce viac, no bez výraznejšieho efektu. Po chybe Patrika Hrošovského v strede pola a následnom faule Ďuriša získali Malťania výhodu. Loptu v súboji stratil Dávid Hancko a stiahnutí Slováci v šestnástke sa len prizerali strele Lukea Gambina, ktorý prekonal Dušana Kuciaka. Malta prvým gólom od roku 2014 išla do vedenia.

Domáci nestihli súperovi odpovedať, pretože o tri minúty neskôr prestrelil Kuciaka aj Alexander Satariano po centri z ľavej strany. Znížiť dvojgólový náskok sa pokúsil Ďuriš. Brankára Henryho Bonnela, ktorý nešťastne vybehol naproti, síce prekopol, ale lopta skončila tesne vedľa nechránenej brány. Bola to posledná gólová šanca domácich v prvom polčase. Okrem nepresností, nedokázali favorizovaní hráči nič vymyslieť proti aktívnej Malte.

Dva rýchle góly

Po prestávke sa na ihrisko vrátila obmenená zostava. Róbert Boženík vystriedal Ďuriša a Škriniar prevzal kapitánsku pásku po Jurajovi Kuckovi, ktorého nahradil Dávid Strelec. Práve zásluhou čerstvej posily Slovensko znížilo stav na 1:2. Strelec dotečoval hlavičku Škriniara, Bonello už nestihol zareagovať. O štyri minúty neskôr po ďalšom výbornom centre, tentokrát Róberta Maka, Škriniar hlavou vyrovnal a pripísal si prvý reprezentačný gól.

Domáci ožili, Boženík mal na kopačke možnosť poslať Slovensko do vedenia. Obranca hostí zastavil jeho strelu pred bránkovou čiarou. Skóre nenavýšil ani Škriniar po dobre zahranej štandardke. Do konca druhého polčasu sa Malta stiahla a poctivo bránila. Slováci napokon nedokázali aj napriek veľkej snahe v závere prekonať súpera ešte raz. Pripísali si tak druhú remízu a z plánovaných šiestich bodov ťažko získali druhý.

Kuciak: Druhý gól nás zabil

Po zápase sa slovenskému tímu ťažko hľadali slová. Z výsledku mali zmiešané emócie, dominovalo sklamanie, ale aj hnev.

„Ťažko sa mi to hodnotí. Úplne sme prespali prvý polčas a dobiehať dvojgólové manko je ťažké s každým súperom. S Maltou doma remizovať je smutné a to nechcem použiť ostrejšie slová. Musíme dať do toho každý viac. Musíme sa zamyslieť, takto sa hrať nedá. Bod s Maltou je málo,“ skonštatoval Škriniar.

Spokojný s výsledkom nebol ani Kuciak. „Stratili sme dva body s Maltou a strašne ma to hnevá. Prvý gól nás úplne vykoľajil, druhý nás zabil. Veril som, že po vyrovnaní dokážeme ešte pridať ďalší gól, ale niečo tomu chýbalo. Určite sme mali vyhrať.“

Tréner Štefan Tarkovič uviedol, že za problémom nepostačujúcej kvality na ihrisku sú aj výpadky hráčov z nominácie. „Ťažko sa mi hľadajú slová. Zápas sme začali celkom dobre, aktívne, zmenili sme rozostavenie. Potom sme doplatili na katastrofálne individuálne chyby, za ktoré nás súper potrestal. Cez polčas sme spravili zmeny, podarilo sa nám cez štandardky vyrovnať, ale na zvrat sme už neukázali kvalitu v útočnej fáze. Musíme sa zamyslieť nad kvalitou, tá žiaľ na ihrisku rozhoduje. My nie sme schopní hrať s priemernými mužstvami tak, aby sme boli efektívni a úspešní. Môže to vyzerať ako vyhováranie, ale vypadlo nám deväť hráčov a my ich nie sme schopní nahradiť,“ zhodnotil.


Ďalšie články