Borguľa podporil Matoviča. Benčík reaguje na Remišovú a Šeligu, Sulík sa bráni

66. zasadnutie Vlády SR Foto: Jaroslav Novák/TASR

Poslanec Ján Benčík označil názory Veroniky Remišovej, Jany Žitňanskej a Juraja Šeligu za alibistické a oportunistické. Ďalší Matovičov spojenec je poslanec Borguľa zo Sme rodina.

Začnime najskôr s Borguľom, dnes večer na svojom Facebooku napísal: „Ja si myslím, že trojkoalícia, postavená na demokratických, čestných, transparentných zámeroch, môže fungovať, aj keby mala len 76 zo 150 poslancov.“

Borguľa sa tak pridal na stranu Matoviča.

Ja si myslim, ze trojkoalicia, postavena na demokratickych, cestnych, transparentnych zameroch, moze fungovat aj keby mala len 76 zo 150 poslancov. Co si myslite vy?

Uverejnil používateľ Martin Borguľa Sobota 27. marca 2021

Poslanec strany Za ľudí Ján Benčík dnes podvečer reagoval na slová svojich straníckych kolegov Remišovej, Žitňanskej a Šeligu. Nespomenul ich síce priamo, ale priamo reagoval na výroky, ktoré za posledných 24 hodín povedali práve oni. Benčík: „Niektorí koaliční politici dezinterpretujú súčasnú krízu na osobný spor Sulíka a Matoviča,“ čo je podľa neho „nielen hlúpe, ale aj neakceptovateľné“.

Takéto postoje, ktoré zastávajú práve jeho kolegovia, označil na „alibistické a oportunistické“. Odmietol to ako pokus „stavať sa do úlohy diváka či ochotného sprostredkovateľa, ktorý sa snaží vsugerovať verejnosti, že my, konkrétne Za ľudí a Sme rodina, sme už urobili všetko, čo záviselo od nás a teraz je všetko už iba na dvoch stranách a dvoch kohútoch, ktorí musia nájsť spoločnú reč. Pretože tu nejde ani zďaleka iba o osobný spor, ten je iba sekundárnym dôsledkom zlyhania jedného človeka vo funkcii, na ktorú nemá predpoklady.“

Benčík to dnes napísal v svojom statuse na Facebooku, celý si ho možno prečítať tu:

To, že niektorí koaliční politici dezinterpretujú súčasnú krízu na osobný spor Sulíka a Matoviča je nielen hlúpe, ale aj…

Uverejnil používateľ Ján Benčík – Za ľudí Sobota 27. marca 2021

K svojmu statusu pridal fotografiu muža sediaceho nad útesom, zrejme sa tak cíti.

Podstatné ale je, že sa vymedzil voči línii, ktorú reprezentujú práve jeho straníci. A ako sme už v Štandarde napísali dnes popoludní, pomáhajú tým práve Matovičovi. Remišová dnes pre Nový Čas povedala, že dohodu brzdí Sulík. Predtým hovorila, že problém je v dvoch osobách, Sulíkovi a Matovičovi, podobne o téme hovorila včera poslankyňa Jana Žitňanská a dnes Juraj Šeliga.

Benčík si to uvedomuje a tento prístup odmieta.

Ján Benčík. Foto: Jakub Kotian/TASR

Reaguje SaS: Matovič vo vláde nechce žiadneho svojho kritika

Na dnešné slová Igora Matoviča reaguje aj Richard Sulík a SaS. Matovič dnes na svoj Facebook napísal, že príčinou trvajúcej krízy je „detinský“ postoj Richarda Sulíka, citát: „Keď tam bude Igor, musím tam byť aj ja. A na tomto to viazne už od nedele, šesť dní. Na detinskej novej dodatočnej požiadavke, ktorá je v úplnom protiklade s jeho pôvodným verejným prísľubom,“ napísal Matovič.

Sulík to odmietol a na Matoviča reagoval cez hovorcu strany. Jedinou požiadavkou SaS je odchod Igora Matoviča z funkcie premiéra, čo v slušných spoločnostiach automaticky znamená odchod z vlády, uviedol to pre TASR hovorca SaS Ondrej Šprlák.

SaS kritizuje, že ich požiadavka je pre Matoviča dôvodom na vymýšľanie nových funkcií, čo SaS považuje za papalášizmus. „Presun Igora Matoviča zo stoličky premiéra na stoličku vicepremiéra nového vymysleného ministerstva je ako z dažďa pod odkvap. Je zrejmé, že Matovič pri svojej nástojčivej povahe a z dôvodu, že naďalej ostáva šéfom OĽaNO, bude novému premiérovi zasahovať do jeho práce a v podstate naďalej bude manažovať chod vlády,“ tvrdí predseda SaS Richard Sulík.

SaS dodala, že premiérovi nejde o kompromis, ale o pomstu, „čomu nasvedčuje aj jeho požiadavka na odchod všetkých, ktorí si dovolili ho kritizovať. Sme čoraz viac presvedčení o tom, že jeho zotrvanie vo vláde by prakticky žiaden aktuálny problém nevyriešilo“.

Strana sa ohradila voči vyjadreniu premiéra, že pred OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí stojí úloha dohodnúť sa na trojkoalícii. „Hoci prizývajú SaS k večerným rokovaniam, už poobede premiér v statuse oznamuje jeho výsledok. Presne to bol dôvod, prečo sme sa rozhodli na týchto rokovaniach nezúčastňovať,“ spresnila SaS.


Ďalšie články