Štvorkoalícia rieši trojkoalíciu. Matovič využíva ambície Remišovej a Šeligu

Stretnutie koalièných lídrov v Národnej rade SR Veronika Remišová. Foto: M. Baumann/TASR

Dnes večer pokračuje rokovanie koalície o svojej budúcnosti. Pozície jednotlivých strán sa napriek úmyselnému naťahovaniu krízy vyjasňujú. SaS sa rokovania nezúčastní.

Rozhodujúca je stále strana Za ľudí. Pozornosť sa už dlhšie sústredí na politikov za Veronikou Remišovou, po Márii Kolíkovej ide najmä o Janu Žitňanskú a Juraja Šeligu. „Strana Za ľudí spraví všetko preto, aby zostala zachovaná štvorkoalícia,“ opakujú už niekoľko dní základnú požiadavku strany, aj dnes ju v Sobotných dialógoch v Slovenskom rozhlase zopakoval poslanec Šeliga. Lenže Igor Matovič tlačí rokovania do trojkoalície a strana Za ľudí čelí priamo či nepriamo dileme, či si vyberie trojkoalíciu alebo predčasné voľby.

Juraj Šeliga a Jana Žitňanská prebrali nešťastnú floskulu Veroniky Remišovej, ktorá tvrdí, že dohoda stroskotáva na spore dvoch osôb – Richarda Sulíka a Igora Matoviča, prípadne, ako to dnes povedala pre Nový Čas, že to celé „brzdí Sulík“. Žitňanská niečo veľmi podobné včera povedala pre Sme, Šeliga rovnakú vec dnes v rozhlase.

Žitňanská: „Je to vec týchto dvoch mužov, Igora Matoviča a Richarda Sulíka, ktorí sa nevedia dohodnúť. My všetci sa snažíme, aby sa chceli dohodnúť a pevne verím, že zodpovednosť za krajinu preváži nad týmto osobným sporom,“ povedala včera pre Sme.

Šeliga: „Možno, keby pán Sulík ostal na rokovaní včera dlhšie ako 15 minút, možno by sa to dohodlo.“ V žiadnom scenári riešenia krízy nie je podľa Juraja Šeligu to, že by Igor Matovič pokračoval ako premiér, SaS by mala podať pomocnú ruku rokovaniam, no ústupky by mal spraviť aj premiér, povedal dnes v rozhlase.

Pokiaľ ide o spomínaných 15 minút, Sulík včera na rokovaní koaličných lídrov, kde OĽaNO zastupoval Heger, zopakoval pozíciu svojej strany: Matovič nebude premiér, ak chce zostať vo vláde, má tam zostať aj Sulík. Ide o úplne logickú požiadavku, ak by z nej Sulík ustúpil, zosmiešnil by sa pred svojimi voličmi, SaS by nebola rovnocenným partnerom OĽaNO. Beztak je zrejmé, že tento ani iný kompromis nebude riešiť hlavný problém vlády, Matovič sa bez ohľadu na funkciu nezmení, prečo by preto mal Sulík ustupovať.

Politici strany Za ľudí ho však práve k tomu tlačia, tým, že jeho postoj dávajú na úroveň Matoviča, istým spôsobom držia stranu práve Igorovi Matovičovi. Tlačia totiž Sulíka do väčšieho ústupu ako Matoviča. Ak to robia, musia si byť vedomí, že to Matovič využije a oni skončia na jeho strane.

Túto situáciu pohotovo využil Igor Matovič, na Facebooku v sobotu popoludní napísal:

„Richard Sulík dal verejný prísľub, že v prípade, ak ja nebudem predsedom vlády, on v budúcej vláde nebude. Povedali sme, že ponuku prijímame, keďže to považujeme za kľúčové pre zabezpečenie pokoja počas rokovaní vlád. Nebude stres, nebudú urážky, nebudú vulgarizmy a krik. Popritom sme požadovali naplnenie pôvodného sľubu SaS o odchode šéfky zdravotníckeho výboru a vrátenie požičaného ministerstva, keďže SaS na základe výsledku volieb patria len dve. Všetky tri podmienky pre fungovanie v budúcej vláde SaS odmietla splniť. Demisiou síce odišli z aktuálnej vlády, ale Richard Sulík postavil ako zásadnú novú dodatočnú podmienku, že sa do zrekonštruovanej vlády vráti. Dôvod? Detinský: Keď tam bude Igor, musím tam byť aj ja. A na tomto to viazne už od nedele, šesť dní. Na detinskej novej dodatočnej požiadavke, ktorá je v úplnom protiklade s jeho pôvodným verejným prísľubom.“

Celé znenie si možno prečítať tu:

TROCHU PRAVDY DO CHAOSU Ahojte, viete, že v posledné týždne minimálne komunikujem – s cieľom, čo najmenej si posielať…

Uverejnil používateľ Igor Matovic Sobota 27. marca 2021

Je zrejmé, že Matovič chce koalíciu bez Sulíka a potrebuje na to Remišovú a Šeligu.

Tí sa tvária, akoby si to úplne neuvedomovali a ešte popritom podporujú Matovičovu kritiku Sulíka. Šeliga aj Žitňanská síce opakujú, že trojkoalícia nie je dobré riešenie, pretože nezaručuje dostatočnú stabilitu na normálne vládnutie. „Ak SaS alebo OĽaNO definitívne odmietnu štvorkoalíciu, tak sa k tomu postavíme. Veľmi rýchlo zaujmeme stanovisko. U nás v klube sme sa o tom rozprávali, myslím, že tá odpoveď bude jasná,“ uviedol dnes Šeliga. Verí však, že sa partneri dohodnú. Problém je, že ani Sulík, ani Matovič nemajú dôvod ustupovať.

V kuloároch počuť, že Matovič ponúka ako návnadu ministerské posty, Šeligovi napríklad rezort spravodlivosti. Podľa informácií z tejto strany o tento post dlhodobo stál. Otázka znie, či by ministerstvo uprednostnil pred povesťou. Najmä ak sa strana Za ľudí môže spoľahnúť ešte na jedného spojenca. Aj po odchode Kisku je totiž „prezidentská strana“, prezidentka Čaputová privileguje práve politikov tejto strany, ak im bude môcť podržať stranu, určite tak urobí.

Najsilnejšie karty na ruke má však stále Igor Matovič. Platí to aj po zinscenovanom liste, kde mu 15 poslancov vyjadrilo bezpodmienečnú podporu s teatrálnym gestom, že sú kvôli jeho odchodu z vlády pripravení odísť z poslaneckého klubu. Kam by asi išli? Podobnú podporu má aj od poslancov Kresťanskej únie (bez Kataríny Hatrákovej), takže Matovič určite nehodlá ustupovať. A ak, tak len takticky.

Pritom celá kríza je politicky takmer banálna. Keby zvyšné tri strany konali racionálne, dávno by koordinovali postup a okrem odchodu Matoviča by žiadali niečo podstatne dôležitejšie ako jeho odchod z vlády – nové prerozdelenie postov vo vláde, po ktorom by Matovičova strana prišla o post ministra vnútra.

Existuje totiž vážnejšia téma, ako je Matovičov pokus vytesniť Sulíka. A to je konflikt v bezpečnostných zložkách štátu po neprimeranom zadržaní šéfa SIS Vladimíra Pčolinského. Nejde ani tak o tému, či je Pčolinský vinný alebo nevinný, ide skôr o spôsob a niečo v pozadí. Prvýkrát na to včera upozornil Boris Kollár, odvolal sa na bližšie informácie, ktoré mal obdržať z titulu funkcie ako utajenú skutočnosť zo SIS, podľa ktorých Pčolinskému verí, čo by znamenalo, že ide o krivé obvinenie, ktoré by mohlo mať súvis s niečím, na čo tajná služba pod vedením Pčolinského prišla.

Keby teda vládna koalícia chcela politickú krízu využiť, riešila by okrem budúceho postu pre Igora Matoviča aj nové prerozdelenie moci vo vláde, aby OĽaNO nekontrolovalo všetky mocensky rozhodujúce posty. A aby tak napríklad prišla o rezort vnútra, tradične najdôležitejší pri bezpečnostných konfliktoch vo vláde.

Reálne to však nateraz očakávať nemožno, už preto, že dnešných rokovaní sa podľa vlastného vyhlásenie nezúčastní SaS. A tiež preto, že postavenie SaS oslabujú aj politici Za ľudí – Veronika Remišová, Jana Žitňanská a Juraj Šeliga.


Ďalšie články