Škriniar pred zápasom s Maltou: Tri body sú absolútna povinnosť

Severné Írsko - Slovensko Futbalista Slovenska Milan Škriniar (vľavo) a hráč Severného Írska Conor Washington bojujú o loptu počas zápasu finále play off o EURO 2020 Severné Írsko - Slovensko v belfastskom Windsor Parku vo štvrtok 12. novembra 2020. Foto: TASR/AP/Liam McBurney

Slovenská reprezentácia odohrá druhý kvalifikačný zápas MS 2022 proti Malte. Po bezgólovej remíze s Cyprom by chceli zverenci Tarkoviča predviesť bojovnejší výkon a vyhrať. S obavami dodávajú, že ani tento duel nebude jednoduchý. Tréner Malty očakáva, že jeho hráči budú ešte lepší než proti Rusku.

Slovensko v úvodnom zápase kvalifikácie MS 2022 skupiny H uhralo v zápase s Cyprom remízu. Z potrebných troch bodov má tak na konte len jeden. Ďalšie sa pokúsi získať v súboji s Maltou v sobotu večer na domácej pôde. Dôležité bude, aby slovenskí futbalisti bojovali so súperom, a nie sami so sebou. Inak hrozí druhý bezgólový stav s ostrovanmi v rade.

Tarkovič: Zmeny povedú k lepšiemu výkonu

Tréner slovenskej reprezentácie Štefan Tarkovič priznal, že vstup do kvalifikácie herne nevyšiel. „V zápase s Cyprom sme boli málo sebavedomí, málo efektívni v súbojoch jedného proti jednému, chýbala agresivita. Hráči určite chceli, ale zápas nám optimálne nevyšiel,“ uviedol na tlačovej konferencii.

Pred druhým kvalifikačným duelom si tím súpera naštudoval. V porovnaní s Cyprom vidí tréner jeden zásadný rozdiel. „My sme si odskautovali Maltu vo viacerých zápasoch, poučiť sa dá z vlastných skúseností aj zo sledovania iných. V porovnaní s Cyprom sú čitateľnejší, majú rovnakého trénera a nezmenený štýl hry. Vieme, čo od nich môžeme očakávať,“ zhodnotil Tarkovič.

Po neúspešnom úvodnom zápase sa bude meniť súpiska. Káder opustili traja hráči z Bundesligy, a to Peter Pekarík, Ondrej Duda a László Bénes. Mužstvo sa nemôže spoľahnúť ani na krídelníka Lukáša Haraslína, ktorého trápi hematóm v stehennom svale. Pre hroziace riziko zranenia reprezentanta vyradili z nominácie. Konkrétne zmeny v základnej jedenástke tréner tradične oznámi najprv hráčom a až potom verejnosti. Tarkovič nechcel konkretizovať ani počet obmien. „Nechajte sa prekvapiť. Verím, že zmeny povedú k lepšiemu výkonu,“ uzavrel.

Nikto nie je ľahký súper

Aj keď slovenskí futbalisti tvrdili po zápase s Cyprom, že dali do hry všetko, vrátane povestného srdiečka, s výsledkom neboli spokojní. Bodovú stratu by preto chceli kompenzovať práve v zápase s Maltou. „Už aj na ceste z Cypru sme sa o najbližšom súperovi rozprávali, rozoberali sme nielen to, čo nám povedali tréneri. Povedali sme si niečo aj my hráči, proti Malte chceme podať lepší výkon. Nikto už nie je ľahký súper. Cyperčania boli veľmi organizovaní, to sme nečakali. Aj s Maltou nás čaká podobný zápas, ale musíme to zvládnuť. Tri body sú absolútna povinnosť a niečo musíme uhrať aj s Rusmi,“ povedal obranca Milan Škriniar.

Náročný zápas očakáva aj Róbert Mak, avšak verí, že tím preukáže svoj potenciál a odnesie si trojbodový zápis. „Snažili sme sa zápas s Cyprom hodiť za hlavu už na druhý deň. Sadli sme si hráči sami a mnohé sme si povedali za zatvorenými dverami, čo bolo dobré a čo zlé. Každý sa vyjadril, skúsenejší aj tí mladší. Čo sa povedalo, to ostane v kabíne. Proti Malte chceme ukázať, že vieme vyhrávať zápasy. Musíme to však potvrdiť na ihrisku. Potrebujeme podať bojovnejší výkon, prekonať obrannú líniu a hlavne streliť gól, aby sme vyhrali. Bude to náročné, aj Rusi spečatili víťazstvo nad Maltou tretím gólom v 90. minúte,“ zhodnotil v predvečer zápasu.

Tréner Malty: Slovensko raz začne premieňať gólové šance

Malta vstúpila do kvalifikácie prehrou 1:3 proti Rusku. Napriek konečnému výsledku, dokázal ostrovný štát potrápiť favorita, ktorý potvrdil víťazstvo až v záverečných minútach. Tréner Devis Mangia verí, že jeho zverenci spravia ďalší krok vpred práve proti Slovensku. Dôležité podľa neho bude, aby Malťania boli na ihrisku disciplinovanejší.

„Myslím si, že svojím vystúpením proti Rusku sme vyslali veľmi dobrú správu. Teraz je ale dôležité, aby sme sa neustále zlepšovali. Slovensko a Rusko sú dve rozdielne školy futbalu. Veľmi sa mi páči slovenský štýl futbalu, majú niekoľko nadaných záložníkov, takže musíme byť veľmi opatrní. Možno nedokázali skórovať v posledných dvoch zápasoch, ale vytvárajú si veľa šancí, takže je len otázkou času, kedy ich využijú. Pre nás bude kľúčové dobré držanie lopty, aby sme mohli udržať kontrolu nad hrou,“ uviedol tréner pred nadchádzajúcim zápasom.

Slovenská reprezentácia má s Maltou pozitívnu bilanciu. Z ôsmich zápasov dokázala vyhrať sedemkrát a raz remizovala 1:1. Posledný zápas proti sebe výbery odohrali v roku 2017, slovenskí futbalisti vyhrali 3:0. Úvodný výkop je naplánovaný o 20:45, zápas povedú rakúski rozhodcovia.


Ďalšie články