Na ceste k defenestrácii. Matovičova vláda ide proti svojim voličom

premiér Igor Matoviè Eduard Heger Roman Mikulec Marek Krajèí Foto: Jaroslav Novák/TASR

Matovičova vláda ide proti záujmom svojich voličov. Jej problém je väčší ako len osoba premiéra. Možno je čas položiť si jednu obrátenú otázku.

Najnovšie si to všimol aj vždy veľmi opatrný arcibiskup Stanislav Zvolenský, v otvorenom liste Eduardovi Hegerovi píše:

„Ignorovanie zásadných požiadaviek Cirkvi sa stalo neudržateľné. […] Štát neustále predlžuje úplný lockdown náboženského života – a tak ľudia síce bez ťažkostí môžu stáť vedľa seba v doprave, v obchodoch, na výdajných miestach akéhokoľvek tovaru, pri výrobných linkách či v radoch na testovanie, ale do kostola a ani na sväté prijímanie už mesiace legálne prísť nemôžu. […] Dôrazne nesúhlasíme s nadmerným zasahovaním štátu do náboženského života v krajine a sme presvedčení, že dochádza k neadekvátnemu obmedzeniu náboženskej slobody.“

Arcibiskup Zvolenský kritizuje katolíckeho politika Eduarda Hegera z toho, že obmedzuje náboženskú slobodu. A to deň po výročí demonštrácie 25. marca z roku 1988.

Na Hegera mnohí hľadia ako na nádejného premiéra, ktorý dokáže upokojiť krajinu. Arcibiskup Zvolenský upozornil na jeho prvý ťažký defekt. Je ich však viac.

Kam sme to dospeli, že práve katolícky politik a konvertita je napomínaný biskupom, že porušuje náboženskú slobodu?

Prekvapivé to však nie je, zapadá to do celého systému Matovičovej vlády.

Veď posúďte:

Minister školstva Gröhling urážal predstaviteľov univerzít, dokonca sa im vyhrážal, že ich nemusí počúvať. Ten minister, ktorý nosí pred menom pochybný titul. Remišovej ministerstvo pre regióny bojuje so zástupcami regiónov. Pre Štandard o tom obsiahle hovoril primátor Rybníček. Minister zahraničných vecí Korčok rozbíjal V4, našich najbližších a najdôležitejších partnerov. Ministerka spravodlivosti Kolíková dokázala zjednotiť sudcov a právnu obec ako nikto pred ňou – proti sebe. Minister vnútra Mikulec nemá názor, keď dochádza ku konfliktu základných zložiek vnútornej bezpečnosti štátu po divokom zadržaní šéfa SIS, lebo tu je podľa neho procesná nezávislosť vyšetrovateľov. Akoby to nebol on, kto nesie zodpovednosť za stav polície. Minister financií Heger vŕši dlhy, ignoruje dôležitú európsku debatu o federalizovaní EÚ a už beztak vyprázdnené slovo reforma zbavuje zvyškov toho, prečo sme ho kedysi používali.

A ten istý minister ako zastupujúci minister zdravotníctva a školstva neprimerane obmedzuje náboženskú slobodu.

Takúto máme vládu.

Treba zmeniť niečo viac ako len meno premiéra či niektorých ministrov. Táto vláda nemá len problém so svojimi vzťahmi a komunikáciou, ona má problém s poňatím moci.

A možno to treba obrátiť. My máme problém s našou vládou.


Ďalšie články