Kamala Harrisová bude debatovať o posilnení postavenia žien. S Billom Clintonom

CLINTON Bill Clinton Foto: TASR/AP

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová bude debatovať o spôsoboch posilnenia postavenia žien. Jej diskusným partnerom bude bývalý prezident Bill Clinton, známy svojimi sexuálnymi škandálmi.

Debata o situácii vo svete, ktorú hosťuje Nadácia Clintonovcov, si na sociálnych sieťach vyslúžila vlnu zosmiešňovania a paródií. Udalosť bola ohlásená v utorok 23. marca a má obsahovať mnoho diskusií s hosťami z rôznych kútov sveta.

„Tento týždeň budú svetoví vodcovia skúmať témy ako obnova po pandémii COVID-19, posilňovanie postavenia žien a dievčat v USA i vo svete, návrat viery v demokraciu, spravodlivosť v rámci životného prostredia a tvorenie systematických zmien,“ píše sa v tlačovom vyhlásení nadácie.

Samotný obsah však nie je ten hlavný dôvod, prečo je celá situácia na smiech. Stredobodom je rozhodnutie, že partnerom americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej v diskusii o postaveniach žien a dievčat bude bývalý americký prezident Bill Clinton.

Viaceré škandály

Ten je neslávne známy svojimi sexuálnymi škandálmi. V období, keď sedel v Bielom dome, mal pomer s 22-ročnou praktikantkou Monicou Lewinskou. O pomere prezident následne klamal, za čo sa ho pokúsili neúspešne odvolať.

Monica Lewinská v juhofrancúzskom Cannes 25. júna 2015. Foto: TASR/AP

Viacero žien taktiež bývalého prezidenta obvinilo, že ich mal sexuálne obťažovať alebo dokonca znásilniť. Paula Jonesová ho žalovala za údajné zneužívanie, ktoré sa malo odohrať v roku 1991, keď bol Clinton guvernér štátu Arkansas. Billov právnik obvinenia označil za kopec lží, nakoniec sa však dohodli na mimosúdnom vyrovnaní a Jonesová dostala odškodné 850-tisíc dolárov.

Viaceré obvinenia nakoniec nikam neviedli, alebo sa ukázali ako nepravdivé. Po prevalení škandálu s Monicou Lewinskou však bol Clinton pod drobnohľadom, pokiaľ išlo o možné sexuálne zločiny.

Spojenie s Epsteinom

Upozorňuje sa aj na priateľský vzťah Billa Clintona s pedofilom a finančníkom Jeffreym Epsteinom a jeho spolupracovníčkou Ghislaine Maxwellovou. Epsteina v roku 2019 obvinili zo sexuálneho zneužívania a obchodovania s maloletými osobami. Zločiny sa mali odohrávať na jeho súkromnom ostrove, pričom existujú letové záznamy, podľa ktorých na ostrov chodilo mnoho popredných osobností.

Jeffrey Epstein bol obvinený z pohlavného zneužívania maloletých, našli ho mŕtveho vo väzenskej cele v New Yorku. Foto: TASR/AP

Medzi tieto osobnosti patrí bývalý prezident Donald Trump, anglický princ Andrew, ale i samotný Bill Clinton. V auguste minulého roka sa zjavila v amerických médiách fotografia, na ktorej je vraj Clinton, ako dostáva masáž od Chauntae Daviesovej, jednej z údajných obetí Epsteina.

Fotografia mala vzniknúť krátko po prílete na Epsteinov ostrov. Clintonovci sa k fotografii a jej autenticite nevyjadrili. Jeffrey Epstein zomrel v auguste 2019 vo väzobnej cele za záhadných okolností. Oficiálne je dôvod smrti samovražda.

Kritika i podpora

Všetky tieto skutočnosti sú zrejme dôvodom, prečo toľko ľudí vidí Billa Clintona ako hosťa spomínanej diskusie ako niečo nepochopiteľné. Spisovateľka Krystal Ballová ironicky píše k oznámeniu diskusie: „Známy šampión žien a dievčat Bill Clinton.“

Na informáciu reagovala aj Juanita Broaddricková, ktorá v roku 1998 taktiež obvinila Billa Clintona zo znásilnenia. Neskôr svoje obvinenia pod prísahou stiahla, avšak tvrdila, že tak spravila len preto, aby nemusela verejne vypovedať o svojej skúsenosti.

„Je toto nejaký s****ený vtip? Tento úchyl… ktorý ma znásilnil… ide rozprávať o posilňovaní pozícií žien… so ženou, ktorá roztiahla svoje nohy pre moc…“ píše Broaddricková na Twitteri.

Ku kritikom sa pridal aj bývalý hovorca Bieleho domu z dôb Donalda Trumpa Sean Spicer. Paradoxom je, že aj sám Trump bol obviňovaný zo sexuálneho zneužívania.

Obrancovia Billa Clintona však poznamenávajú, že bývalý prezident napriek svojej minulosti spravil veľa pre posilnenie postavenia žien. Nominoval napríklad na Najvyšší súd USA dnes už zosnulú sudkyňu Ruth Bader Ginsburgovú.


Ďalšie články