VIDEO Kapitán lode, ktorá zablokovala celý Suez, predtým kreslil na vodách obrazec pripomínajúci penis

navigaèné plavidlo plavba nákladná loï Ever Green uviaznutá na plytèine v Suezskom prieplave Nákladná loď MV Ever Given uviaznutá v Suezskom prieplave. Foto: TASR/AP

Významná časť svetovej námornej dopravy zostala po utorku ochromená, keď obria nákladná loď zablokovala Suezský kanál umožňujúci plavbu medzi Červeným a Stredozemným morom. Príčina nehody stále nie je známa. Ako však neskôr vysvitlo zo stránok sledujúcich kurzy lodí, kapitán lode si pred plavbou Suezom krátil čas kresbou obrazca, ktorý pripomína mužský pohlavný orgán.

Loď Ever Given, patriaca taiwanskej spoločnosti Evergreen Marine, je 400 metrov dlhý kolos s tonážou okolo 200-tisíc ton. Smerovala z čínskej provincie Jan-ťiang do holandského prístavu Rotterdam, pričom jej cesta viedla cez Suezský prieplav. Čakanie v Červenom mori na povolenie k prechodu si kapitán krátil po svojom. Pohybmi lode kreslil obraz podobajúci sa na mužský penis.

Kreslenie obrazca penisu dokazujú viaceré internetové stránky, ktoré slúžia na sledovanie kurzu a cesty nákladných plavidiel. Hovorca internetovej stránky Vesselfinder.com uviedol, že sledovanie je veľmi presné. „Nie je tu dôvod na nejaké konšpirácie alebo falošné dáta,“ dodal.

Hovorca prepravnej spoločnosti Bernhard Schulte Shipmanagement, ktorá loď Ever Given spravuje, pre nemecký magazín Der Spiegel povedal, že nejde o nič neobvyklé. Čakajúce lode vraj pri vstupe kľučkujú dookola. Na otázku, prečo virtuálne obrazec pripomína mužský pohlavný orgán, hovorca podotkol, že ide pravdepodobne o „čistú náhodu“.

Nákladná loď MV Ever Given uviaznutá v Suezskom prieplave. Foto: TASR/AP

Zablokoval dôležitý uzol

Príčina nehody lode Ever Given zostáva nejasná. Zrejme z dôvodu silného vetra sa plavidlo vytočilo a následne zablokovalo celý kanál. Loď blokuje prepravu doteraz.

To môže mať vážny vplyv na svetový obchod. Približne 10 percent všetkého tovaru prechádza práve cez Suez. Ceny ropy už v dôsledku tejto zápchy začali rásť, keďže sa desatina objemu nemôže dostať k spotrebiteľom.


				
Ďalšie články