Veľká noc: Pravidlá sa nesprísňujú. Konzílium odporúča nešibať

Opatrenia na sviatky Ve¾kej noci v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciu týkajúcej sa pandémie COVID-19 Opatrenia na sviatky Veľkej noci v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Nadchádzajúce veľkonočné sviatky sú výzvou, ktorá môže zhoršiť trend vývoja epidemiologickej situácie. Konzílium preto vyzýva na sociálny dištanc a dodržiavanie opatrení.

Konzílium odborníkov rozhodlo o tom, že pravidlá sa sprísňovať nebudú, pretože súčasné opatrenia sú postačujúce. Podstatné je, aby ich ľudia dodržiavali.

„Epidemiologická situácia sa zlepšuje a je naším cieľom, aby sa tento trend udržal. Veľká noc je zlomová, ale opatrenia a vyhlášky sprísňovať nebudeme. Opatrenia budú nastavené dostatočne, je dôležité, aby ich ľudia dodržiavali, v mene celého konzília vás prosím, aby ste ich dodržiavali,“ povedal hlavný hygienik Ján Mikas.

„Aj keby sme mali tie najlepšie opatrenia na svete, neboli by nič platné, keby sme ich nedodržiavali,“ prízvukoval dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger.

Počas nadchádzajúcich sviatkov by mali ľudia dodržiavať sociálny dištanc. Tým sa myslí najmä obmedzenie stretnutí medzi viacerými domácnosťami. Pre zníženie mobility sa odporúča vynechať tradície ako šibanie a polievanie dievčat. Bohoslužieb sa budú môcť ľudia zúčastniť len virtuálne.

Prázdniny a pracovné voľno môžu ľudia využiť v prírode. Pomôže to načerpať vitamíny a udržať si dobrú kondíciu. Aj tam by však mali myslieť na izoláciu.

„Oddychujme v prírode, ale nevytvárajme veľké skupiny, choďme s tými, ktorých poznáme. Pobyt v prírode je veľmi dôležitý,“ povedal Vladimír Krčméry.

Kontroly na hraniciach nebudú

„Cestujem len v rámci okresu, buďme zhovievaví a trpezliví,“ vyzval občanov minister Heger. Zvýšené policajné kontroly na hraniciach vylúčil. Podstatná je podľa neho zodpovednosť občanov.

„Ak zopakujeme Veľkú noc z minulého roka, zachránime zlepšujúci sa trend. Je to o vlastnej kontrole a k nej chcem občanov vyzvať,“ dodal minister.

Konzílium povoľuje pobyt v prírode v hraniciach okresu. V exteriéri sú aj naďalej povinné rúška, občanov preto vyzvali, aby ich nosili a nechodili na turistiku vo veľkých skupinách.

„Športujte individuálne, aj v exteriéri noste rúška. Ak sa vám na sviatky vrátia zo zahraničia príbuzní, rešpektujte, že sú v karanténe a nestretávajte sa s nimi. Ak sa vrátite zo zahraničia, nenavštevujte svojich starých rodičov, hoci sú zaočkovaní. Zo zahraničia môžete priniesť mutáciu, pred ktorou ich očkovanie neochráni,“ povedala Elena Prokopová, hlavná odborníčka MZ pre deti a dorast.

(est)


Ďalšie články