Čech zastrelil vo svojom dome vraha a narkomana. Ľudia sa ho zastali

Záber z miesta činu. Foto: reprofoto/Novinky.cz Záber z miesta činu. Foto: reprofoto/Novinky.cz

V stredu 24. marca v českej obci Vochov neďaleko Plzne zastrelil miestny občan zlodeja, ktorý sa mu vlámal do domu. Išlo o trestaného vraha a narkomana, 37-ročného Jaroslava Vidmana.

Podľa krajskej hovorkyne polície Pavly Burešovej došlo k vlámaniu o tretej hodine rannej. „Je dôvodné podozrenie, že do objektu vnikol muž, proti ktorému bola zo strany majiteľa použitá legálne držaná strelná zbraň,“ uviedla Burešová.

V dome sa vtedy nachádzala žena a muž, ktorý na zlodeja vystrelil a poranil ho. Páchateľ ešte zvládol vybehnúť na záhradu, kde podľahol zraneniam. Majiteľ domu sa ho ešte snažil oživiť. Keď na miesto prišla záchranná služba, zlodejovi sa už nedalo pomôcť.  

Zastrelený muž bol recidivista menom Jaroslav Vidman, trestaný vrah a narkoman. V roku 2003 ho odsúdili na 16,5 rokov väzenia za vraždu 73-ročného dôchodcu. Mladý narkoman ho zabil pre pár stoviek českých korún, ktoré chcel použiť na drogy.

Starosta Vochova Bohuslav Ebermann uviedol, že v dome býva slušná rodina. „Necháme to na políciu. Viem len, že v domčeku pri trati bývala usporiadaná rodina, s ktorou nebol nikdy žiadny problém, ako napríklad z hľadiska nezaplatených poplatkov a podobne.“

Vyšetrovanie prebieha

Či muža odsúdia alebo oslobodia záleží od zistení kriminalistov ohľadom priebehu celej udalosti. Avšak v prípade potvrdenia nutnej obrany nehrozí majiteľovi domu žiadny právny postih. Polícia momentálne celý prípad prešetruje, majiteľa domu vypočula a prepustila na slobodu. Zároveň zahájili úkony pre trestné konanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ťažkého ublíženia na zdraví s následkom smrti.

Všetko však napovedá tomu, že išlo o nutnú obranu. „Zatiaľ sa vec javí tak, že zo strany majiteľa domu mohlo ísť o konanie v nutnej obrane. Skutočnosť, že páchateľ vnikne do niekoho obydlia, do jeho súkromného nedotknuteľného miesta, kde sa každý cíti bezpečne, je vážnym zásahom do práv majiteľa domu, ktorý sa oprávnene cíti ohrozený,“ uviedol pre podľa portálu iDnes právnik Petr Vlach.

Ľudia na sociálnych sieťach a v diskusiách sú väčšinou na strane majiteľa domu. Vychádza to aj z ankety, ktorú uverejnila v článku televízia Nova. Čitateľov sa v nej pýtajú, či by mal človek skončiť vo väzení v prípade, že zabije zlodeja.

Iba jedno percento ľudí odpovedalo, že by mal vždy skončiť vo väzení a dve percentá odpovedí sú toho názoru, že pokiaľ zlodej zaútočil prvý a išlo o sebaobranu, tak by človek nemal byť trestaný. Takmer 97 percent respondentov si myslí, že do väzenia by ísť nemal. „Nie, a je jedno, či bráni svoj majetok alebo život,“ znie možnosť, ktorú si zvolila drvivá väčšina ľudí.

Podporu má muž aj vo svojej obci. „Ja to, že strieľal, schvaľujem. Verejne. Ten chlap nemal uňho doma čo robiť,“ tvrdí jeden z obyvateľov Vochova.

Podobné prípady

Televízia ČT24 v tomto kontexte pripomína, že v roku 2011 bol oslobodený Antonín Král, ktorý postrelil zlodeja v momente, keď vykrádal obchod s fotoaparátmi. Súd vtedy uznal jeho obranu za primeranú.

Menšie šťastie mal v roku 2010 Karel Bašta. Ten dostal 6-ročný trest, pretože dvakrát vystrelil na odchádzajúce auto. V ňom sedeli páchatelia, ktorí mu opakovane vykrádali zberňu surovín. Strely z brokovnice zasiahli šoféra do nohy a jeho spolujazdkyňu zrejme do oblasti tváre, prišla pri tom o zrak.

Podľa súdu už nemal majiteľ právo strieľať na páchateľov, pretože boli na úteku. Bašta si odsedel len tri mesiace, následne mu vtedajší prezident Václav Klaus udelil milosť. Za jeho prepustenie vtedy vznikla i petícia, ktorú podpísalo približne 3-tisíc ľudí.


Ďalšie články