Kresťania a Sulík

87817937_2823958861017157_62030997180383232_n Krátko po voľbách. Foto: Sulík/FB

Po odstúpení šiestich ministrov sa dlhotrvajúci konflikt v Matovičovej vláde blíži k rozuzleniu. Najvyšší čas ujasniť si, čo je v ňom to prvoradé, a odlíšiť to od toho, čo je v ňom prítomné tiež, ale v súčasnosti je až druhoradé.

Čím je a čím nie je konflikt vo vláde? Je to konflikt medzi liberálmi a konzervatívcami? Ťažko, veď napríklad v OĽaNO sú konzervatívci s liberálmi tak pol na pol a v tomto spore stojí celé OĽaNO na strane Igora Matoviča. Liberálna Za ľudí, v ktorej nie je žiaden výrazný konzervatívec, je naopak v tomto spore rozorvaná.

Je to konflikt dvoch eg, ako to hovorí najnovšie Veronika Remišová? Nie že by tam tie dve veľké egá neboli, ale obávam sa, že Remišová tak hovorí v snahe odlíšiť sa od Sulíka a možno ešte i v chabej nádeji, že nezachrániteľné sa dá predsa len zachrániť. Nie, nie je to predovšetkým súboj dvoch eg. Ak by to tak bolo, prečo by sa tak výrazne postavila proti Matovičovi a na Sulíkovu stranu odstúpivšia ministerka spravodlivosti Kolíková, ktorá povedala, že vo vláde vedenej Matovičom nebude?

Je to v spore o protipandemické opatrenia? Nie, aj Matovič, aj Sulík sa zvykli mýliť. Matovič si mylne myslel, že plošné testovanie je priepustkou na slobodu, potom dlho v decembri odmietal lockdown, a neskôr zase zbytočne namietal proti otvoreniu škôl, ktoré sa ukázalo byť správnym. Sulík často hral toho ľúbivého, napríklad s otvorenými reštauráciami.

Je to konflikt medzi spravodlivosťou a nespravodlivosťou, pravdou a nepravdou, slušnosťou a neslušnosťou? No to už vôbec nie. Obaja hlavní protagonisti pravdu, spravodlivosť a slušnosť nereprezentujú. O Matovičovi sa už napísalo toľko, že nebudem nosiť drevo do lesa. No a Sulík? Ako konzervatívec mám všetky dôvody odmietať ho pre jeho liberalizmus a samoúčelné proticirkevné výpady. Ešte aj ten posledný záchytný bod, v ktorom bolo možné nájsť s ním čosi spoločné, ktorým bola pomerne realistická zahraničná politika, sa kdesi vyparil s nomináciou Ivana Korčoka za ministra zahraničných vecí.

Sulík a jeho ministri pri odchode z vlády. Foto: Sulik/FB

Ak by sa konali predčasné parlamentné voľby, ako by asi dopadli? Kto by po nich vládol? Obávam sa, že by to mohla byť trojkoalícia Hlas, SaS a Progresívne Slovensko a to by ešte len bola riadna katastrofa.

Autor tohto článku je tiež nútený zdôrazniť, že osobne si nijako neželá neúspech vlády, ktorá vzišla z minuloročných volieb. Neželám si to napríklad z toho dôvodu, že vďaka Milanovi Krajniakovi sa stalo súčasťou vládneho programu zavedenie rodičovského dôchodkového bonusu, po ktorom som volal štrnásť rokov.

Lenže všetky naše túžby a predstavy o tom, čo by táto vláda mala dosiahnuť, sa stávajú nezávažnými vo chvíli, keď narazíme na realitu o Matovičovi.     

V tejto chvíli je podstatný Matovičov charakter

Predstavte si človeka, ktorý vyhodí svoj mobil z desiateho poschodia na betón. Čo sa s tým mobilom asi stane? Nuž roztrieska sa na márne kusy. A predstavte si, že ten človek zároveň hovorí, že on zásadne nesúhlasí s tým, aby sa ten mobil rozbil. Asi by ste si o ňom pomysleli, že sa správa nerozumne. Podobne nerozumné je trvať na tom, aby Matovič pokračoval ako premiér, a tvrdiť, že to bude fungovať.

Matovičovo správanie je dlhodobo neprijateľné a tak mimo normálnosti, až je urážkou celého Slovenska. Z princípu sa nedá očakávať, aby taká vláda vydržala. V takej situácii je absolútnym pravidlom, že ľudia začínajú chápať, že zoči-voči takému premiérovi im hrozí strata vlastnej ľudskej dôstojnosti.

Už som napísal na Štandarde, že toto všetko už zažilo Slovensko v prípade Vladimíra Mečiara. Podaktorí namietajú, že Matoviča predsa nemožno porovnávať s Mečiarom, vzhľadom na všetko, čo Mečiar napáchal. Isteže Matoviča nemožno porovnávať s Mečiarom z roku 1998, zato sa však prefektne podobná na Mečiara z roku 1991. A to na rozvrat vlády úplne stačí.      

Sulík už teraz nekoná vypočítavo

V minulosti občas Sulík konal v spore s Matovičom vypočítavo. Lenže teraz už vypočítavo nekoná. Možno tak usudzovať aj preto, že vypočítaví ľudia sa vyhýbajú veľkému riziku. A Sulík i jeho ministri dobrovoľne opustili ministerské kreslá, Sulík riskuje veľa, riskuje nepochopenie a politický pád. Z toho možno usudzovať, že ísť s Matovičom do konfrontácie a vytlačiť ho z premiérskeho kresla považuje za nevyhnutnosť. A nemožno sa mu čudovať. Matovič jednoducho ako premiér fungovať nedokáže, lebo nevie rešpektovať ľudskú dôstojnosť iných a dôstojnosť celej krajiny.

Foto: Sulik/FB

Kresťania a ich divní páni

Asi polovica poslaneckého klubu OĽaNO sú kresťania, respektíve konzervatívci. Najmä kvôli nim sa tu po parlamentných voľbách hovorilo, že tu máme najkonzervatívnejší parlament v slovenskej histórii. Títo kresťania sa dlhodobo tvária, že s Igorom Matovičom je všetko v poriadku.

Dnes vydalo OĽaNO správu, v ktorej sa hovorí: „Hnutie OĽaNO so sklamaním konštatuje, že predseda strany SaS Richard Sulík sa rozhodol povaliť ďalšiu demokratickú vládu.“ To je pripomenutie situácie v slovenskom parlamente z roku 2011, keď premiérka Iveta Radičová zbytočne spojila hlasovanie o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde a Sulíkova SaS nezahlasovala za euroval a teda nezahlasovala za dôveru vláde. Ale OĽANO si nepamätá, že poslanec Igor Matovič vtedy takisto odmietol vysloviť dôveru Radičovej vláde? A dnes OĽaNO vyčíta Sulíkovi, že vtedy konal presne ako predseda OĽaNO? A všetci tí kresťania z OĽaNO mlčky na to prikyvujú? A ich dôstojnosť je kde?

Kresťanom a konzervatívcom je jasné, že proti liberálnej ideológii Sulíka a jemu podobných sme bojovali v minulosti a budeme musieť bojovať i v budúcnosti. Ale ak si kresťania myslia, že v tomto zápase uspejú pod Matovičovou vlajkou, ak uveria, že to je ich vlajka, ak budú naďalej prijímať manipulácie ako povolenú politickú metódu, tak sa tragicky mýlia a slovenskú kresťanskú politiku skompromitujú.

V tejto chvíli liberál Sulík bojuje za niečo, čomu verí. A kresťania veria tým manipuláciám, ktorým prikyvujú?

Pri troche šťastia to môže dopadnúť dobre

Pri troche šťastia to môže dopadnúť dobre. Môže sa obnoviť štvorkoalícia s iným premiérom, najlepšie bez Matoviča i Sulíka, alebo trojkoalícia s iným premiérom, tiež najlepšie bez Matoviča, doplnená podporou nezávislých poslancov. Taká vláda môže vládnuť do konca obdobia a o toto riešenie bez predčasných volieb sa treba pokúsiť. Či sa to podarí, závisí veľa aj od kresťanov.

Ale každá ďalšia manipulácia je už príliš drahým luxusom.  


Ďalšie články