Revolúcia na Reddite: Užívatelia vyhnali podporovateľa pedofilov

Aimee Knight. Foto: Facebook Aimee Knight. Foto: Facebook

Problém pedofílie nie je pre spoločnosť Reddit, ktorá prevádzkuje obľúbenú sociálnu sieť, niečo nové. Nedávno sa stala terčom kritiky svojich užívateľov, pretože zamestnala progresívneho expolitika, ktorý vo svojom osobnom aj profesionálnom živote zľahčoval život pedofilom. Upozorňujeme, že text informuje o odhaleniach, ktorých obsah nie je vhodný pre citlivejšie povahy.

Stránka Reddit je v podstate súborom rôznych fór, kde ľudia diskutujú o všetkom možnom. Nedávno bola táto webstránka v centre svetového diania pre príbeh o obyčajných ľuďoch, ktorí vybabrali s akcionármi na Wall Street.

Tentokrát sa však do centra pozornosti dostalo samotné vedenie Redditu. Vyšlo najavo, že zamestnali ako jedného zo správcov bývalého britského transrodového politika Aimeeho Knighta, ktorý sa považuje za ženu. Okrem toho je však podľa obvinení obhajcom pedofílie.

Začiatok problému nájdeme v roku 2015. Stredobodom je David Challenor, otec Aimeeho, ktorý bol v roku 2016 zatknutý a obvinený z pedofílie. Uniesol 10-ročné dievčatko, ktoré znásilňoval a mučil, napríklad pomocou elektrických šokov.

Challenor všetky obvinenia odmietal a tvrdil, že dievča si vymýšľa. Polícia však pri prehliadke jeho domu našla množstvo pomôcok, ktoré spomínala poškodená. Na jeho pamäťovej karte našla aj fotografie maloletých detí, vrátane obete. V auguste roku 2018 ho súd odsúdil na 22 rokov väzenia.

Do príbehu teraz vstupuje jeho syn Aimee Knight. Ten sa v roku 2014 ako 18-ročný stal členom britskej Strany zelených. Predsedal tamojšej straníckej LGBT odnoži od roku 2015 do 2017. Od roku 2016 bol hovorca strany pre rovnosť.

Vraj o tom nevedel

V dobe, keď boli proti jeho otcovi vznesené obvinenia a bol na slobode vďaka kaucii, ho Aimee najal ako svojho volebného agenta pre nadchádzajúce voľby v rokoch 2017 a 2018. Na propagačných materiáloch však uvádzal jeho falošné meno – Baloo Challenor. Aimee neskôr argumentoval, že vraj to bola jeho prezývka, pod ktorou bol známy.

Po odsúdení Davida jeho syn vyhlásil, že nepoznal kompletné detaily obvinení, napriek tomu, že spolu bývali v jednom dome. A to aj v období, keď došlo k zločinom. Aimee bol neskôr suspendovaný a Strana zelených začala vyšetrovanie ohľadom celého prípadu.

Podľa vyšetrovacej správy Knightovo konanie spôsobilo, že „niekto, kto spáchal vážne sexuálne trestné činy, dostal pozíciu zodpovednosti v rámci Strany zelených, ktorú zastával skoro dva roky“. Knight neskôr zo strany odišiel, vraj z dôvodu „transfóbie“.

V októbri roku 2018 vstúpil do Liberálnych demokratov, kde sa stal tajomníkom pre diverzitu. V júli 2019 bol Aimee vyhodený aj z tejto strany, tentokrát pre príspevky na sociálnej sieti, ktoré pochádzali od jeho partnera a neskoršieho manžela Nathaniela Knighta.

Nathaniel Knight napísal na Twitteri: „Snívam o deťoch, ako majú sex, niekedy s dospelými, niekedy s inými deťmi, niekedy sú unesené a nútené zúčastňovať sa zlých situácií.“ V ďalšom príspevku spresňuje, že nehovorí o skutočných deťoch, ale len o fantázii – ako keď sa deti hrajú na rytierov a drakov. Aimee neskôr tvrdil, že účet jeho partnera sa stal obeťou hakerov – napriek tomu, že sa Nathaniel priznal k písaniu daných príspevkov i k pedofílii.

Prečo ho najali?

Približne v utorok 23. marca bolo na Reddite dočasne zrušené fórum týkajúce sa britskej politiky. Dôvodom bol fakt, že jeden z moderátorov zdieľal odkaz, v ktorom figurovalo meno Aimee Knight. Oficiálni predstavitelia Redditu deň nato obnovili toto fórum a zverejnili vysvetlenie, že sa len snažia chrániť nemenovaného zamestnanca, proti ktorému je vraj vedená nenávistná kampaň.

Ako neskôr vyšlo najavo, Reddit v skutočnosti najal Aimeeho Knighta v decembri minulého roku ako jedného zo správcov. Taký človek má napríklad právomoc mazať komentáre či fóra. Užívateľskí moderátori, ktorí boli podľa zverejnených informácií proti zamestnaniu takéhoto človeka, boli sami zablokovaní.  

Keď vyšlo najavo, koho Reddit najal, na stránkach sa rozhoreli ohne kritiky. „To je nonsens, dobre to viete. Ignorujete skutočný problém, že ste najali niekoho, kto je prinajlepšom sympatizant pedofílie,“ píše sa v najlepšie hodnotenom komentári pod stanoviskom spoločnosti.

Iný z moderátorov opísal situáciu nasledovne: „Táto stránka má veľký problém s pedofíliou a osoba, ktorá dostala pozíciu manažéra komunity, má problematické spojenie s pedofíliou. Netvrdím, že administrátorka je pedofil, ale jednoznačne viackrát ukázala, že jej nemôžeme zveriť tento problém.”

Množstvo fór, niektoré z nich s viac ako miliónom členov, dočasne zmenili svoje stránky na súkromné a užívateľov Redditu odkazovali na príspevok vysvetľujúci celý problém. Vedenie Redditu kapitulovalo rýchlo: už vo štvrtok 24. marca vyšla správa, že Aimee Knight už nie je zamestnancom spoločnosti.

Nedostatočná kontrola

„Nedostatočne sme skúmali jej pozadie, než sme ju formálne najali,“ píše vo vysvetlení vedenie Redditu. Mnoho užívateľov podotklo, že je to extrémne chabá výhovorka. V správe sa totiž spomína, že Reddit si bol vedomý problémov okolo Knighta minimálne od 9. marca. V tej dobe však spoločnosť radšej zaviedla sériu extra opatrení na jeho „ochranu“.

Inak povedané, vedenie Redditu najalo osobu s extrémne kontroverznou históriou a robilo všetko preto, aby zablokovalo alebo utíšilo ľudí, ktorí na to upozorňovali. Dokonca zmenili pravidlá o uverejňovaní mien do takej miery, že napríklad komentovanie mena „Joe Biden“ mohlo byť považované za porušenie pravidiel o osobných údajoch. Netreba zabúdať, že Aimee Knight bol taktiež politik a verejná osobnosť.

Dôvody, prečo by to vedenie spoločnosti robilo, sú neznáme. Jedným z nich však môže byť fakt, že sa Reddit chce stať verejne obchodovateľnou spoločnosťou. Škandál ohľadom Knighta a pedofílie by mohol poškodiť potenciálnu hodnotu spoločnosti v očiach budúcich akcionárov. Vedenie spoločnosti pritom už v minulosti malo problémy s prítomnosťou pedofílie na svojich stránkach.


Ďalšie články