Remišová dáva ultimátum: Nevidím dôvod pokračovať v rozpadávajúcej sa vláde

Mária Kolíková Igor Matoviè Veronika Remišová Na snímke zľava dočasná ministerka spravodlivosti SR, podpredsedníčka vlády SR a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí), ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) po jej demisii do rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej a predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) v Prezidentskom paláci v Bratislave v utorok. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Vládnu krízu sledujeme online.

18:03 – JURAJ ŠELIGA: Zopakoval, že jeho funkcia podpredsedu parlamentu je k dispozícii, keďže to žiadal aj Matovič. Dodal, že ako strana dali jasný „deadline“. „Keď sa to do pondelka nevyrieši, ja odchádzam,“ povedal na margo svojho postu.

17:15 – ZA ĽUDÍ: Strana Za ľudí si dáva ultimátum vyriešiť koaličnú krízu do pondelka. Ak sa situácia počas víkendu nevyrieši, líderka Veronika Remišová nevidí dôvod pokračovať „v rozpadávajúcej sa a nefunkčnej vláde“.

15:50 – EDUARD HEGER: Portál Sme informuje, že na rokovanie klubu Za ľudí prišiel Eduard Heger s Jánom Budajom. Na otázku, či by chcel minister financií koalíciu bez SaS, povedal, že im ide o kvalitnú a stabilnú vládu.

„Kladiete mi otázky, o ktorých neviem urobiť rozhodnutie iba ja sám,“ reagoval Heger na otázku novinárov, či chce OĽaNO pokračovať bez strany SaS.

14:07 – PETER KREMSKÝ: „Pre tých, ktorí stále nepochopili a donekonečna opakujú, že kedy konečne odstúpi ten Matovič. On už skutočnosti odstúpil v nedeľu,“ uviedol poslanec OĽaNO na sociálnej sieti a presviedčal, že formálne tak zatiaľ urobiť nemôže, lebo by „krajinu nemal kto riadiť“.

13:13 – JÁN BENČÍK: „Pokračovanie v trojkoalícii bez SaS a potvrdenie dezinterpretácie krízy zo strany Igora Matoviča a OĽaNO by bolo neodpustiteľnou zradou partnera aj princípov morálky, ktorá musí platiť aj v politike,“ uviedol poslanec a bloger.

Pokračovanie v trojkoalícii je za týchto okolností pre neho neprijateľné a nechal sa počuť, že verí, že rovnako sa zachová aj poslanecký klub a strana Za ľudí, ktorej oficiálnym stanoviskom je pokračovanie v štvorkoalícii a odchod Igora Matoviča z postu premiéra.

„Najmä kvôli občanom je neprijateľné a nedôstojné predlžovanie vládnej krízy v čase pandémie, ktorá ohrozuje ich zdravie, život, normálne fungovanie aj zdroje ich obživy či podnikania. Riešiť v tejto situácii detinské vrtochy a zákulisné hry jedného človeka je absurdné,“ dodal.

13:01 – MILAN LAURENČÍK: Podaním demisie ministra školstva Branislava Gröhlinga končí vo funkcii podpredsedu parlamentu za SaS Milan Laurenčík. Bol náhradníkom v NR SR za neuplatňovaný poslanecký mandát Gröhlinga.

Pripomenul, že v súčasnosti sme svedkami veľmi vypätej atmosféry v celej spoločnosti a cítiť to aj v parlamente. „Nepríjemné osobné urážky a konflikty medzi poslancami však neposkytujú reprezentatívny obraz našim voličom. Tak ako som aj počas vedenia schôdze apeloval na poslancov, prajem si aj teraz, aby do budúcna upustili od hádok a venovali sa v prvom rade svojej práci. Väčšiu politickú kultúru ukážeme jedine tak, že začneme sami od seba,“ uviedol.

12:26 – VERONIKA REMIŠOVÁ: „Igor Matovič a Richard Sulík idú spraviť obrovskú chybu svojho politického pôsobenia. Rozbiť túto vládu,“ napísala na sociálnej sieti líderka strany Za ľudí Veronika Remišová.

Zopakovala, že prioritou jej strany vždy bolo pokračovanie štvorkoalície a obmena na premiérskom poste. Pozastavenie koaličnej zmluvy zo strany SaS Za ľudí vraj veľmi mrzí.

Uviedla, že súčasný štvorlístok bol po dlhoročnej vláde Smeru „nádejou, ktorá mala priniesť nielen návrat spravodlivosti, ale aj mnohé dôležité reformy“ a dodala, že jeho fungovanie ohrozujú osobné spory Sulíka a Matoviča. V Za ľudí to považujú za „mimoriadne nezodpovedné“.

11:45 SaS: Strana pozastavuje svoju účasť v koalícii, pokiaľ premiér Igor Matovič (OĽaNO) nepodá demisiu. Informoval o tom predseda strany Richard Sulík vo štvrtok po tom, ako prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu ministrov za stranu Branislava Gröhlinga a Ivana Korčoka. V rokovaniach bude SaS pokračovať až po demisii premiéra. Rokovania má podľa SaS viesť ten, koho prezidentka poverí zostavovaním novej vlády.

Šéf SaS odmieta presun premiéra do inej funkcie vo vláde, napríklad na post vicepremiéra pre boj s korupciou. Považuje za papalášizmus vytvoriť novú pozíciu „len preto, lebo niekoho potrebujú upratať“.

11:41 – OĽaNO: Hnutie OĽaNO so sklamaním konštatuje, že predseda strany SaS Richard Sulík sa rozhodol povaliť ďalšiu demokratickú vládu. „Uprednostniť vlastnú ministerskú stoličku pred budúcnosťou krajiny je poľutovaniahodné,“ skonštatovalo OĽaNO prostredníctvom hovorcu Matúša Bystrianskeho.

„Teraz je na zodpovednosti nás zostávajúcich koaličných strán, aby sme spoločnými silami snahe rozbiť vládu zabránili, tento útok ustáli, našli dohodu a vyviedli krajinu z politickej krízy,“ doplnil Bystriansky.

11:31 – ZUZANA ČAPUTOVÁ: Prezidentka vníma demisie ministrov za SaS Branislava Gröhlinga a Ivana Korčoka aj ako prejav stanoviska politickej strany, ktorá ich nominovala a ktorá už štvrtkovým dňom nemá v kabinete zastúpenie.

Skonštatovala, že Korčok prevzal rezort diplomacie po období, keď sa proklamovaná zahraničnopolitická orientácia republiky nie vždy zhodovala s konkrétnymi činmi a postojmi reprezentantov štátu. Hlava štátu takisto podčiarkla aj náročnú úlohu Gröhlinga na čele rezortu školstva.

11:29 – LUCIA ĎURIŠ NICHOLSONOVÁ: Politička si vie predstaviť Ivana Korčoka ako budúceho premiéra. Uviedla to na Facebooku s dodatkom „snáď“. Podľa europoslankyne Slovensko ešte nemalo schopnejšieho ministra zahraničných vecí ako práve jeho.

„Po bláznení Andreja Danka a Róberta Fica nastavil veľmi jasné línie zahraničnopolitického smerovania Slovenska, a to predovšetkým vo vzťahu k Rusku a k Číne,“ napísala.

11:07 – JAROSLAV NAĎ: Do začiatku schôdze Národnej rady SR plánovanej na úvod budúceho týždňa by mali byť vyriešené základné otázky o ďalšom fungovaní koalície. Vo štvrtok to uviedol minister obrany Jaroslav Naď. Nepovažoval by za problém, ak by sa do svojich rezortov v zrekonštruovanej vláde vrátili ministri SaS Ivan Korčok a Branislav Gröhling.

Demisie niektorých ministrov považuje Naď za „absolútne zbytočné divadlo“ a politikárčenie. Poukázal na to, že premiér Igor Matovič (OĽaNO) už v nedeľu povedal, že odstúpi, keď príde k dohode, čím skončí celá vláda.

„To, že oni dávajú demisie vlastne len o niekoľko dní predbieha demisiu celej vlády, čiže je to absolútne zbytočné a teatrálne. Zároveň o to teatrálnejšie mi príde, keď dávajú demisiu a hneď v ďalšej vete povedia, že my sa zajtra chceme vrátiť naspäť,“ komentoval.

Budúca pozícia Matoviča vo vláde je ešte otvorená. „Je to otázkou diskusie, či sa vytvorí nová pozícia alebo nie. Ak to niekto považuje za problém, nech to povedia okolo stola,“ povedal Naď. Problém so zotrvaním Matoviča vo vláde má podľa neho iba SaS.

Poznamenal, že OĽaNO naďalej očakáva aj odchod Jany Bittó Cigánikovej z postu predsedníčky parlamentného zdravotníckeho výboru.

(tasr/ste)


Ďalšie články