Prezidentka prijala demisiu ministrov SaS. Korčok znova kritizoval dovoz Sputniku

Ivan Korèok Ivan Korčok. Foto: TASR/AP

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala vo štvrtok demisiu ministrov školstva Branislava Gröhlinga a zahraničných vecí Ivana Korčoka. Rezort školstva má dočasne viesť minister financií Eduard Heger a rezort diplomacie zas minister obrany Jaroslav Naď.

Gröhling a Korčok (obaja SaS) oznámili svoju demisiu v stredu. Nasledovali tak predsedu SaS Richarda Sulíka. Ten podal demisiu po tom, ako premiér Igor Matovič v nedeľu oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Určil si na to viacero podmienok, medzi nimi aj odchod Sulíka z vlády. SaS už skôr dala premiérovi do stredy ultimátum na odchod z funkcie. Hrozí odchodom z koalície.

Demisiu už podali ministri zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) a práce Milan Krajniak (Sme rodina). Odišla aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, odchod nevylúčila vicepremiérka Veronika Remišová (obe Za ľudí).

Korčok znova kritizoval dovoz Sputnika

Korčok uviedol, že pre konflikty na domácej politickej scéne sa Slovensko dostalo na tenký ľad v zahraničnej politike.

Nechcel komentovať, či sa na ministerstvo po rekonštrukcii vlády vráti, považoval to za nemiestne. Povedal, že nateraz sa končí jeho etapa a ostatné je v rukách koaličných partnerov. Korčok skritizoval, že premiér Igor Matovič (OĽANO) podporil v dôležitej situácii iného ministra zahraničných vecí. Skonštatoval, že napriek tomu, že sa krajina dostala na tenký ľad, zahraničie Slovensko vníma dobre.

Podľa Korčoka by sme mali odolávať pokušeniu robiť si domáce politické body cez zahraničnú politiku. Upozornil, že zahraničná politika je naplno spojená s vnútornou politikou. „Pre ministra zahraničných vecí je kľúčové mať istotu, že v zložitých situáciách, ktoré politika prirodzene prináša, sa mu nikdy nestane, že premiér verejne podporí ministra zahraničných vecí iného štátu,“ povedal Korčok s tým, že ak sú problémy a odlišné názory, je potrebné ich riešiť doma.

Ani tejto vláde sa podľa neho nepodarilo pozastaviť dlhodobý úpadok politickej kultúry. Apeloval na politikov, aby vážili slová, aby nemobilizovali vášne ľudí, ale mobilizovali sa na hľadanie riešení pre ľudí.

Nepovedal, či sa vráti

Vo vláde pôsobil ako nestraník nominovaný stranou SaS. Štátni tajomníci Martin Klus a Ingrid Brocková podľa jeho slov vo funkciách ostávajú. Poďakoval sa politickým partnerom, ako aj kolegom. Nechce pôsobiť dojmom, že sa ako diplomat chce silou-mocou udržať na ministerskej stoličke. Korčok ocenil, že sa podarilo prijať bezpečnostnú stratégiu. Považuje za nevyhnutné hovoriť o ľudských právach a demokracii.

Korčok jasne neodpovedal na to, či sa po rekonštrukcii vlády vráti do funkcie. „Predbiehame udalosti, Slovensko nemá odpoveď na to, ako chce jeho vláda vládnuť, stále sa zaoberáme sami sebou,“ vyhlásil. Dodal, že nejde len o rekonštrukciu vlády, ale aj o to, či sú schopní vládnuť zodpovedne. Korčok si naďalej stojí za kritikou spôsobu, akým bola ruská vakcína Sputnik V dovezená na Slovensko.

Kríza po nákupe vakcíny

Matovičova vláda je v kríze, prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v nej bolo dlhodobo. SaS a Za ľudí vyzvali na rekonštrukciu vlády a výmenu premiéra. Liberáli chcú aj úplný odchod Matoviča z vlády. Koaličné strany naďalej hovoria o zachovaní štvorkoalície. Šéf parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár pripustil predčasné voľby, ak sa kríza nevyrieši do konca budúceho týždňa. Koaličné strany však predčasné voľby odmietajú. Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra na demisiu.

(TASR, ste)


Ďalšie články