Kucka po bezgólovej remíze na Cypre: Hrali sme to, čo nám dovolili

Cyprus - Slovensko Juraj Kucka (vpravo) a cyperský hráč Loizos Loizo (druhý zľava) v zápase H-skupiny kvalifikácie MS 2022 vo futbale Cyprus - Slovensko v Nikózii 24. marca 2021. Foto: TASR/AP

Úvodný zápas Slovenska proti Cypru v kvalifikácii o futbalové majstrovstvá sa skončil remízou. Hostia si nedokázali vypracovať kombinácie a z pár šancí neprekonali domácich ani raz. Kapitán Kucka po zápase uviedol, že sa viac nedalo spraviť. Slovenskí futbalisti získali jeden bod.

Do zápasu kvalifikácie o futbalové majstrovstvá vstúpili aktívnejšie hráči Cypru. Obrana domácich bola pre sokolov takmer nepriechodná, Cyperčania vysoko napádali. Prvú výraznejšiu šancu hostí si vypracoval Ondrej Duda, keď prihrávkou našiel Alberta Rusnáka. Ten zahodil možnosť skórovať strelou do brankára. Boženíkovu dorážku zrazil obranca, následný Kuckov pokus preletel vysoko nad bránu. V ofenzíve sa potrápili aj Cyperčania, ich pokusy o prienik k Martinovi Dúbravkovi neboli presné. Situáciu im komplikovala obrana hostí.

V závere sa slovenskí futbalisti dostali opäť do šance, Rusnák centroval z ľavého krídla, zakončenie Matúša Bera nebolo presné a bránu minulo. Prvý polčas priniesol statický, oku nelahodiaci futbal. Tímy predviedli poctivú defenzívnu prácu na oboch koncoch ihriska. Slovenskí futbalisti ostali v kŕči narýchlo nezohranej zostavy, hoci mali dlhšie loptu na kopačkách, ich prechody na polovicu domácich boli pomalé a prihrávky laxné. Cyperčania nepúšťali hostí do šancí a nedarovali súperovi ani kúsok priestoru na zrýchlenie hry. Po prvom polčase smeroval zápas k remíze.

Trápenie pokračovalo

Po úvodných nepresnostiach sa ujali druhého polčasu domáci, ktorí aktívne napádali slovenskú obranu. V 54. minúte sa blysol Pekarík obetavým zákrokom, keď zablokoval gólovú šancu Pittasa. V snahe oživiť hru, v 60. minúte vystriedal tréner Rusnáka a Róberta Boženíka, nahradili ich Ján Greguš a Michal Ďuriš. Útočne zakombinovali Juraj Kucka s Tomášom Hubočanom, skončila však faulom. Škriniar skúšal nájsť pasom Kucku, lopta sa dostala mimo ihriska.

Ofenzívne trápenie oboch tímov pokračovalo v strednom pásme viacerými nepresnosťami. Prerušiť sa ho snažil strelou na súperovu bránu Ďuriš, Demetriou loptu chytil. V útoku sa nepresadili ani Cyperčania, ktorí v 72. vystriedali Fotisa Papoulisa za Loizosa Loizoua. V 75. minúte dostal žltú kartu Ioannis Pittas. Nasledovalo ďalšie striedanie hostí, z ihriska odišiel Bero, nastúpil Ivan Schranz.

Schranz spálil gólovú šancu

Nádejné prečíslenie slovenských futbalistov zakončil zákrok cyperského hráča na Ďuriša, ktorý prišiel o loptu. Peknú šancu si vypracovali domáci, keď nebezpečne spoza šestnástky ohrozil Artymatas Dúbravku. Ten vytiahol skvelý zákrok. Gól nestrelili Cyperčania ani z rohového kopu. V poslednom striedaní nahradil Dudu Dávid Strelec.

Slovenskí hráči sa do konca zápasu nedostali do žiadnej kombinácie, ich hra ostala pasívna a bez tempa. V závere druhého polčasu podržal tím Dúbravka, ktorý vyčaroval dva dôležité zákroky a udržal tak remízu. V nadstavených troch minútach nepadol žiaden gól, napriek vynikajúcej šanci Schranza, ktorý netrafil bránu pred záverečným hvizdom. Slovensko si po nevýraznom výkone odnáša zo zápasu s Cyprom jeden bod.

„Nevyšlo to, ale verím, že každý dal do toho maximum. Nedá sa nikomu nič vyčítať, dali sme do toho srdce. Snažili sme sa, ale boli dobre zorganizovaní. Išli sme toľko, čo nám dovolili. Viac sa momentálne nedá spraviť. Dôležité je, že sa neprehralo. Treba sa pozerať dopredu na ďalší zápas,“ zhodnotil úvodný zápas kvalifikácie kapitán Kucka.

Boženík hovoril po remíze o sklamaní. „Myslím si, že všetci sme z toho sklamaní. Súper hral zozadu, veľmi organizovane, bránil niekedy s ôsmimi až deviatimi hráčmi. Ťažko sa nám presadzovalo, nedostávali sme súpera pod tlak. Bolo náročné vytvoriť si šance,“ uviedol.


Ďalšie články