Významní švédski luteráni hovoria o prijatí Mohameda za proroka kresťanov

muhammad Prorok Mohamed. Foto: Pinterest

Kresťania môžu prijať zakladateľa islamu Mohameda za svojho proroka, vyhlásil jeden z popredných švédskych teológov a arcibiskupský tajomník Jakob Wirén. Podľa kritikov to odporuje tak kresťanskej, ako aj moslimskej vierouke.

Švédska evanjelická cirkev a jej predstavitelia patria medzi najväčších priekopníkov progresívneho pohľadu na kresťanstvo už dlhodobo. Tejto povesti najnovšie neostal nič dlžný ani jeden z významných tamojších náboženských expertov Jakob Wirén, ktorý je docentom systematickej teológie na univerzite v Lunde a tajomníkom arcibiskupky Antje Jackelénovej z Uppsaly.

Vo svojej novej knihe Vytvoriť miesto druhému? sa Wirén venuje aj islamu. Teológ konštatuje, že „proroka Mohameda možno prijať za proroka aj medzi kresťanmi, pretože obhajoval myšlienku jediného Boha“. Informovala o tom turecká tlačová agentúra Anadolu.

Prijatie tejto historickej postavy zo 7. storočia za proroka aj u stúpencov Ježiša Krista podľa neho zvyšuje úctu k moslimom. Myslí si, že dnes Mohameda odmieta väčšina kresťanov z toho titulu, že moslimovia sú na verejnosti prezentovaní ako extrémisti a ako vylúčení ľudia.

Bývalý arcibiskup: Dodáva nádej

Niektorí súčasní či bývalí duchovní švédskej cirkvi Wirénovú knihu a tézy o Mohamedovi chválili. Karl Gustav Hammar, bývalý uppsalský arcibiskup a prímas švédskej cirkvi, reagoval na jeho komentáre k Mohamedovi priaznivo. Tvrdí, že v prípade jeho knihy ide o pôsobivý akademický úspech a mierové dielo.

„Pre nás kresťanov vo Švédsku jeho radikálne analýzy antisemitských prvkov našej liturgie a proklamácie našich cirkví, ako aj jeho argumenty o Mohamedovi ako prorokovi, sú znamením úniku od deštruktívnych myšlienkových pochodov, ktoré dodávajú nádej a môžu vzbudiť odvahu,“ napísal v recenzii.

Podľa kritikov je to v rozpore s kresťanstvom aj islamom

Wirénove slová však vyvolali aj viaceré kritické ohlasy. Švédsky publicista Fredrik Wenell na stránkach kresťanského portálu Dagen uviedol, že v islame je Mohamed považovaný za toho, kto dokončuje zjavenie. Moslimský prorok pritom pre dokončenie obety Ježiša Krista pre kresťanov nie je potrebný. Wirénov pohľad je preto podľa Wenella v rozpore s tak kresťanskou, ako aj moslimskou tradíciou.

Wirén však svoju prácu pred oponentami obhajoval a napísal, že jeho skutočné snahy „nezachytili senzáciechtivé titulky“. „Vzhľadom na súčasnú situáciu v Európe, kde sú verejné rozhovory o islame často otrávené extrémizmom a nenávisťou, je ešte dôležitejšie mať dobre informovaný a premyslený pohľad,“ trval na svojom.


Ďalšie články