V Kalifornii zrušia „rasistické“ známkovanie, vraj znevýhodňuje nebielych žiakov

USA Kalifornia Hispánci prevaha Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Známkovanie v školskom okrese San Diego v štáte Kalifornia sa bude meniť. Keďže bieli žiaci dostávajú zlé známky oveľa menej často než nebieli, predstavitelia druhého najväčšieho školského obvodu v Kalifornii doterajší systém hodnotenia označili za rasistický, resp. nedostatočne antirasistický.

V obvode druhého najväčšieho mesta štátu sa pri konečnom známkovaní predmetov prestane prihliadať na priemerné hodnotenie z celého roku alebo na porušenie poriadku a disciplíny, informuje portál NBC San Diego.

Podľa členov komisie, ktorá pracuje na zmenách hodnotenia, sa k nim pristúpilo z dôvodu „boja proti rasizmu“.

„Ak máme byť skutočne antirasistický školský obvod, musíme konfrontovať praktiky, ktoré tu prevládajú už dlhé roky,“ zdôraznil viceprezident komisie Richard Barrera. V súčasnom systéme totiž dosahujú menšinoví študenti horšie výsledky ako tí bieli.

Napríklad počas prvého semestra minulého roku dostali známky D a F (druhú najhoršiu a najhoršiu) v 23 percentách prípadov pôvodní Američania, v rovnakom počte prípadov aj hispánski študenti. Černosi dostali takéto známky v 20 percentách prípadov. Na porovnanie, podobné ohodnotenie získali belosi len v siedmich percentách prípadov.

Znevýhodňuje?

Ako „riešenie“ tohto problému sa preto rozhodli v San Diegu zreformovať systém hodnotenia študentov. Učitelia by sa tak po novom mali sústrediť na to, čo nazývajú zvládanie učebného materiálu zo strany žiakov, namiesto celoročných priemerov známok.

Známkový priemer vraj neprávom penalizuje pomalších žiakov alebo tých, ktorí sa „zaseknú“ na látke počas roka.

Ďalšia dôležitá zmena sa týka správania žiakov. V nových pravidlách sa už nebude môcť zohľadňovať neučebný faktor pre študentov – takže odovzdávanie úloh načas či správanie v triede už nemôže ovplyvniť známku z učenia. Naopak, odrazí sa to na ich občianskom hodnotení.

Komisia sa taktiež plánuje pozrieť na vplyvy tzv. prístupu nulovej tolerancie k podvádzaniu. Podľa predsedu študentskej rady Zacharyho Pattersona vraj väčšina žiakov z okresu, kde je viac ako 100-tisíc študentov, predstavené zmeny víta.

Experiment s „antirasistickým“ známkovaním v San Diegu určite bude po nasledujúce roky zaujímavé sledovať.


Ďalšie články