Nová investícia Volkswagenu má priniesť dve tisícky nových pracovných miest

Volkswagen Slovakia už obnovil výrobu všetkých modelov produktového portfólia Zamestnanci spoločnosti Volkswagen Slovakia pracujú na výrobnej linke. Foto: TASR

Za účasti premiéra Igora Matoviča a ministra financií Eduarda Hegera predstavil nemecký Volkswagen investíciu do svojho bratislavského závodu. Po niekoľkých mesiacoch rokovaní rozhodla dozorná rada Volkswagenu o presune výroby svojich modelov Passat a Superb na Slovensko. Ide o súčasť celkovej plánovanej investície v hodnote jednej miliardy eur.

Modely Volkswagen Passat a Škoda Superb Family sa budú v Bratislave vyrábať od roku 2023. Má ísť vo väčšine o modely so spaľovacími motormi. Podľa šéfa predstavenstva pre technickú oblasť Volkswagenu Slovakia Olivera Grünberga prinesie investícia v nasledujúcich rokoch na Slovensko až dvetisíc nových pracovných miest.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) to označil za skvelú správu pre Slovensko. „Bez skvelej práce pracovníkov by táto investícia na Slovensko možno neprišla,“ zdôraznil predseda vlády.

Podľa Matoviča sa Passat na Slovensko vracia symbolicky po rokoch. Premiér v krátkom vystúpení ocenil mimoriadne seriózny prístup nemeckej automobilky k Slovensku aj k zamestnancom a seriózne rokovania, ktoré sa vraj viedli už od mája. „Keď sa niekto pýtal, čo robil premiér a minister financií, tak dnes tu máte odpoveď. O takýchto investíciách sa nerokuje pred kamerami,“ povedal.

Zatiaľ bez investičných stimulov

O túto miliardovú investíciu sa podľa premiéra viedol tvrdý boj. Pôvodne mala ísť táto investícia do Turecka. Vláda sa stretla s predstaviteľmi Volkswagenu niekoľkokrát, aby ich ubezpečila, že so Slovenskom môžu počítať. „Klobúk dole za 30 rokov, ktoré ste na Slovensku strávili, a dúfam, že to nebolo posledných 30 rokov,“ povedal Matovič na adresu šéfov nemeckej automobilky.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) označil Volkswagen za priekopníka automobilového priemyslu na Slovensku. Jedným z dôvodov, prečo je pre Slovensko taký dôležitý, je podľa neho to, že ide o jedného z najväčších zamestnávateľov v krajine. Volkswagen zamestnáva 12-tisíc ľudí a desiatky tisíc ďalších pracujú v oblastiach nadviazaných na automobilku. Heger uviedol, že Volkswagen za takmer 30 rokov pôsobenia na Slovensku preinvestoval 4,5 miliardy eur. „Je to odraz kvality aj slovenských pracovníkov. Dlhé roky majú slovenskí zamestnanci dobré meno vo svete,“ povedal minister.

Novú nemeckú investíciu podľa Hegera pritiahlo na Slovensko ubezpečenie, že vláda bude zlepšovať podnikateľské prostredie. O finančných investičných stimuloch sa nezmienil.

Ukradnutá vlajková loď

Z presunu výroby modelu Škoda Superb do bratislavského závodu nemeckej automobilky však neboli nadšení naši najbližší západní susedia. Odborový predák spoločnosti Škoda Auto Jaroslav Povšík v reakcii na informáciu vyhlásil, že „Volkswagen ukradol Česku najziskovejšiu vlajkovú loď“. Podľa neho sa o zachovanie produkcie v Česku mala zasadiť pražská vláda. Keďže Superb smeruje do Bratislavy, potom sa adresátom „ukradnutej“ výroby stáva Slovensko.


Ďalšie články