Matovič je pod tlakom koalície liberálov. Budaj: Prezidentka vykopáva otvorené dvere

Igor Matovič a Ján Budaj. Foto: Jaroslav Novák/TASR Igor Matovič a Ján Budaj. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Odstupovanie ministrov za SaS a Za ľudí núti premiéra vzdať sa funkcie ešte pred ukončením rokovaní. Prezidentka by tak mohla prevziať kontrolu a postaviť vlastný úradnícky kabinet. Tohto scenára sa však obáva konzervatívna časť koalície aj tarabovci.

Tlak koalície liberálnych médií, prezidentky a dvoch najmenších koaličných strán o vlastnú podobu vlády vrcholí. Presne takto znie obava v časti koaličnej väčšiny.

Vyjadrenia dvoch ministrov za OĽaNO nasvedčujú, že strana zatiaľ neustupuje od požiadaviek stanovených premiérom, hoci je nepravdepodobné, že v tomto stave by ich prijala najmä strana SaS. Tá by sa musela vzdať jedného ministerstva a ich predseda by sa nemohol do vlády vrátiť na žiadnom poste.

Najsilnejšie vyjadrenia včera uviedol minister obrany a jeden z najbližších premiérových ľudí Jaroslav Naď v televízii Markíza. „Zosumarizovali sme podmienky, ktoré nám dali, a oni sú teraz prekvapení, že sme ich naplnili,“ povedal v relácii Na telo. „V zákulisí už Sulík hovorí, že sa do vlády vráti.“

Naď hovoril aj o tom, že potrebujú ďalší čas na rokovania, nie je však zrejmé, kam by jeho strana chcela ustupovať. Zároveň sa snažil navodiť dojem, že Matovič s odchodom nemá problém a je to skôr predsedníctvo strany, ktoré sa jeho odchodu obáva. „My sme tí, ktorí ho prehovárame, aby zostal. Igor by bol pripravený to urobiť, ale my nechceme, aby odišiel,“ povedal minister obrany.  

Naď zopakoval, že vo vnútri strany sa vedú diskusie o mene potenciálneho nového premiéra. „Automaticky to berieme tak, že by to bol Edo Heger, je to skvelý človek, osobnostne aj odborne. Je to človek, ktorý vždy hľadá konsenzus.“

„My sme v predsedníctve strany OĽaNO veľmi intenzívne prehovárali Igora Matoviča, aby zostal členom vlády. Lebo ak by nebol predsedom vlády, nemal by žiadnu motiváciu tam ďalej pôsobiť. On je pripravený odísť a my si uvedomujeme, aký je dôležitý pre naše hnutie a preto chceme, aby zostal v politike.“

Prezidentka tlačí na pílu

Z ľudí vo vnútri strany je cítiť, že situáciu im skomplikovala aj prezidentka Zuzana Čaputová svojou včerajšou priamou výzvou na Matovičov odchod. Nepriamo ho k tomu tlačia aj podané demisie ministrov za SaS a Za ľudí. Pred takýmto scenárom majú v OĽaNO obavy.  

Ak by totiž premiér podal demisiu bez toho, aby bola jasná dohoda na podobe zrekonštruovanej vlády, prezidentka by mohla prevziať kontrolu a postaviť vlastný úradnícky kabinet podľa požiadaviek najmenších strán. Liberálna časť koalície by tak prevzala moc. Aj toho sa podľa informácií Štandardu obávajú nielen v strane OĽaNO.

Igor Matovič teda nemôže podať demisiu, kým nebudú rokovania ukončené, a nebude jasné, ako bude vláda pokračovať. Preto Naď žiada o ďalší čas.

Kritický postoj k prezidentke naznačil aj minister životného prostredia Ján Budaj: „Igor Matovič už pred niekoľkými dňami ohlásil, že abdikuje,“ napísal Budaj na Facebooku. „Začal rokovania o rekonštrukcii vlády a tiež o zmenách v koaličnej dohode. Do týchto citlivých straníckych rokovaní zasiahla intervencia pani prezidentky. Vyzvala k tomu, čo Igor Matovič už ohlásil. Takže tak… ale vraj nik nechce predčasné voľby.“

„Nerozumieme verejnej výzve pani prezidentky, prichádza a oneskorene vykopáva otvorené dvere,“ povedal Budaj pre Štandard. „Igor Matovič už svoju funkciu dal k dispozícii a prebiehajú predsa rokovania o rekonštrukcii vlády.“

Tesná väčšina trojkoalície

V prípade, ak by SaS napokon nefigurovala v zrekonštruovanej vláde, Matovič sa bude snažiť poskladať tesnú väčšinu so zvyškami strany Za ľudí okolo Veroniky Remišovej a s tichou podporou strany Život – národná strana konzervatívnych poslancov Tomáša Tarabu, Štefana a Filipa Kuffovcov, s ktorými spolupracuje aj exposlanec Smeru Ján Podmanický.

Matovič má Remišovej ľuďom čo ponúknuť, po SaS zostávajú tri ministerstvá.

Komplikovanejšie je to však s poslancami okolo strany Život. Ján Podmanický v rozhovore pre Štandard a Tomáš Taraba pre Postoj uviedli, že pád vlády podporia iba vtedy, ak by hneď za ním nasledovali predčasné voľby. No na tie neexistuje potrebná ústavná väčšina.

Tarabovci sa tiež obávajú, že zákulisné hry paláca a liberálnych poslancov vedú k prevzatiu moci mimo volebnej legitimity. Tieto nimi postavené mantinely nasvedčujú, že Matovičova prípadná dvojkoalícia spolu s trojicou/štvoricou poslancov okolo Remišovej by sa mohla oprieť aj o ďalšie štyri hlasy, keďže tarabovci majú za takýchto okolností dôvody Matoviča podporiť.

Otvorená dohoda je však nepravdepodobná tak pre tarabovcov ako aj pre Matoviča. Išlo by skôr o podporu v konkrétnych konzervatívnych zákonoch či v prorodinnej agende, ktorá sa po pandémii môže stať ústrednou vládnou politikou.


Ďalšie články