Slovensko favoritom v zápase s Cyprom. Nebude to ľahké, znie z kabíny

Severné Írsko - Slovensko Slovenský futbalový reprezentant Michal Ďuriš (vľavo) sa teší po strelení gólu v predĺžení zápasu finále play off o EURO 2020 Severné Írsko - Slovensko v belfastskom Windsor Parku vo štvrtok 12. novembra 2020. Uprostred strelec prvého gólu Juraj Kucka. Foto: TASR/AP/Liam McBurney

Slovensko vstúpi do kvalifikácie futbalových majstrovstiev sveta v roku 2022 zápasom proti Cypru. Aj napriek stratám na súpiske, zapríčinených zraneniami či chorobami, ostávajú sokoli papierovo silnejším tímom. Voči súperovi majú však rešpekt a očakávajú náročný duel.

Slovenská reprezentácia vstúpi do kvalifikačných bojov o miestenku na futbalové majstrovstvá sveta 2022. V prvom zápase skupiny H si zmeria sily s výberom Cypru. Reprezentácie odohrali proti sebe celkovo štyri zápasy, posledný bol priateľský v roku 2009. Slováci vtedy podľahli súperovi 2:3 a k trom predchádzajúcim výhram si pripísali prvú prehru. Z aktuálneho kádra bol na ihrisku Juraj Kucka.

„Pripomenuli mi, že proti Cypru som hral kedysi dávno. Hej, pred dvanástimi rokmi. Pamätám si z toho naozaj málo… Je to kvalifikačný vstup, súťažný zápas. Dnes sú všetky ťažké. Musíme pozerať na seba a odhodlane ísť za víťazstvom,“ zhodnotil situáciu v predvečer duelu stredopoliar.

Pravda je na ihrisku

Náročný zápas očakáva aj stálica slovenskej obrany Tomáš Hubočan. Ten má s cyperským futbalom skúsenosti, od roku 2019 oblieka dres klubu Omonia Nikózia. Na súpiske súpera je aj niekoľko jeho spoluhráčov.

„Cyperská reprezentácia je teraz mixom skúsených a mladých hráčov, momentálne navrch majú tí novo prichádzajúci, do tejto skupiny patria aj moji spoluhráči z Omonie. Vo väčšej miere sem začali chodiť cudzinci, ale už nie na futbalový dôchodok, ale aj takí, ktorí majú istý kvalitatívny level. Ich prítomnosť podmieňuje rast výkonnosti domácich hráčov, už spomínaná dynamika v nich je hnacím motorom túžby výraznejšie sa presadiť,“ vysvetlil Hubočan v rozhovore pre Slovenský futbalový zväz.

„Papierovo sme lepší my, ale futbalová pravda je na ihrisku. Vyhrať zápas je ťažké vždy, každý si dnes verí,“ uzavrel.

Slovenský futbalový reprezentant Tomáš Hubočan (vpravo) a hráč Severného Írska Stuart Dallas bojujú o loptu v zápase finále play off o EURO 2020 Severné Írsko – Slovensko. Foto: TASR/PA/Brian Lawless

Tarkovič očakáva ťažký zápas

Tréner slovenskej reprezentácie Štefan Takrovič Cyperčanov nepodceňuje. “Očakávam ťažký zápas, súper bude mať premiérovo na lavičke nového trénera, čo nepochybne bude jeho zverencov motivovať. Viem, že si nás dokonale odskautovali, ale to je normálne. Pre úspech urobia Cyperčania maximum, čo je tiež logické. Som stopercentne presvedčený o našom maximálnom výkone a konečnom úspechu,“ uviedol na tlačovej konferencii pred zápasom.

Reprezentácia sa hneď v úvode kvalifikácie musí zaobísť bez zranenej dvojice Mareka Hamšíka a Mareka Rodáka. Tímu bude chýbať aj Stanislav Lobotka či Vladimír Weiss mladší. Do dejiska mohli napokon pricestovať Milan Škriniar, Peter Pekarík, Ondrej Duda aj László Bénes. „Každá strata aj zisk pre nomináciu je dosť citeľná. V prípade Hamšíka a Rodáka by strata bolela každý výber našej úrovne. Som však rád, že Škriniar aj Nemci sú tu. Všetci futbalisti prešli PCR testami, máme tu 24 hráčov do poľa a troch brankárov. Verím, že tu máme to najlepšie, čo sme na tento zápas mohli mať,“ vyhlásil Tarkovič.

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič (tretí zľava), hráči Patrik Hrošovský (druhý sprava) a Peter Pekarík sa tešia po výhre 2:1 v zápase finále play off o EURO 2020 Severné Írsko – Slovensko v belfastskom Windsor Parku vo štvrtok 12. novembra 2020. Foto: TASR/PA/Brian Lawless

Nikos Kostenoglou: Musíme ísť za víťazstvom

Cyperská reprezentácia má z posledných desiatich zápasov na konte osem prehier, jednu remízu a jednu výhru. Nepriaznivá bilancia si vyžiadala zmenu na lavičke trénera, Belgičana Johana Walema nahradil Grék Nikos Kostenoglou. Nový kormidelník ostáva pred spustením kvalifikácie optimistom.

„Celý čas sme pracovali dôsledne, aby sme vybrali to najlepšie a aby sme sa správne pripravili na nadchádzajúce zápasy. Zistil som, že v tíme vládne talent a schopnosti kombinujúce mladosť a skúsenosti. Som optimista, že v blízkej budúcnosti predstavíme silný tím, ktorý prinesie želané výsledky. Mám pocit, že sme v tejto sezóne vybrali najlepších hráčov. Máme schopných a talentovaných futbalistov. Na prvom tréningu som videl, že hráči sú hladní po úspechu a v dobrej nálade. Musíme smerovať k víťazstvu, bez ohľadu na súpera,“ uviedol pred zápasom so Slovenskom.

O zostave slovenského tímu rozhodne tréner až v deň zápasu. Úvodný výkop je naplánovaný na večer o 20:45.


Ďalšie články