U ruského guvernéra našli pol miliardy rubľov. Obáva sa Kremeľ volieb?

Protest na podporu uväzneného kritika Krem¾a Alexeja Nava¾ného

Vláda ruského prezidenta Vladimira Putina si začína uvedomovať stratu podpory v regiónoch. Dokáže tento trend zvrátiť do októbrových parlamentných volieb?

Ivan Belozercev, guvernér Penzianskej oblasti za vládnu stranu Jednotné Rusko a hlasný podporovateľ Vladimira Putina, bol v nedeľu zadržaný za údajné prijatie úplatku vo výške 31 miliónov rubľov (približne 343-tisíc eur). Pri domovej prehliadke u neho následne príslušníci bezpečnostných zložiek našli približne pol miliardy rubľov (5,5 milióna eur). Guvernér mal brať úplatky od farmaceutických spoločností výmenou za sprostredkovanie štátnych zákaziek.

Belozercev bol guvernérom Penzianskej oblasti od roku 2015, pričom minulý rok bol do funkcie znovuzvolený. Postoj občanov, ktorých priamo v oblasti oslovila rozhlasová stanica RFE/RL, sa voči guvernérovi líši. Jeden z opýtaných uviedol, že on „aj mnohí jeho priatelia“ sú presvedčení o nevine hlavy oblasti. „Naša podpora pre neho zostáva neotrasenou. Veríme, že orgány činné v trestnom konaní všetko vyšetria a on bude aj naďalej pôsobiť na poste guvernéra,“ vyhlásil.

Nie každý však s týmto hodnotením súhlasí. Iný respondent uviedol, že Belozerceva ako guvernéra nemá rád, pretože „neurobil absolútne nič (dobré)“. „Pod jeho vládou išli ceny hore, nie je žiadna práca a pracujúci mladí ľudia sú ako otroci – nemôžu povedať ani slovo,“ posťažoval sa.

Voľby a legitimita moci v Rusku

„Každému z vás želám, aby ste na otázku ‚koľko máte našetrené?‘ mohli vágne odpovedať ‚tak okolo 200 miliónov rubľov povaľujúcich sa v byte a dostatok hodiniek pre chobotnicu‘ – ako Belozercev. Mimoriadne milým detailom je skutočnosť, že tento guvernér, v zlate od hlavy až po päty, bol minulú jeseň znovuzvolený so ziskom 78 percent hlasov. To ľudia nezistili, že je korupčník? Je to dôkaz, že bežným ľuďom nemožno zveriť právo voliť, lebo zahlasujú za prvého okoloidúceho? Alebo sa v Penze hlasy počítali tak, ako aj všade inde. Boli posilnené a zaokrúhlené smerom nahor,“ položil si otázku a zároveň si na ňu i odpovedal komentátor Echo Moskva Anton Orech.

Narazil tak na tému využívania administratívnych zdrojov, ktoré Kremľu celé roky umožňovalo dominovať prakticky vo všetkých voľbách. Z Európy sa môže neraz zdať, že Rusko je bežnou diktatúrou, kde si vládna moc môže slobodne a bez obáv falzifikovať voľby, no nie je to úplne tak.

Expert na Rusko Tony Wood pripomína názor ruského politológa Dmitriho Furmana, podľa ktorého je Rusko imitáciou demokracie, pričom však zdôrazňuje, že Putinova vláda stále čerpá svoju legitimitu z podpory voličov a aspoň formálneho dodržiavania ústavných noriem. Charakter ruského politického systému tak bežným Rusom ešte stále dáva možnosť – hoci obmedzenú – prostredníctvom volieb nielen vyjadriť svoju nespokojnosť, ale aj dosiahnuť reálnu zmenu mocenskej rovnováhy.

Takúto možnosť budú mať Rusi už čoskoro – v októbri, keď sa budú v krajine konať parlamentné voľby. Pre Putinovu vládu pritom možno pôjde o vážnu skúšku, keďže popularita vládnej strany Jednotné Rusko dosahuje v posledných mesiacoch rekordne nízku úroveň. Tento stav pritom do značnej miery súvisí s nespokojnosťou bežných Rusov z regiónov. Tá neraz vyplýva z neefektívnosti a korupcie miestnych administratív, ktoré má väčšinou v rukách práve Jednotné Rusko.

Odcudzené regióny

Nespokojnosť obyvateľov viacerých ruských regiónov so súčasnou vládou sa v náznakoch prejavovala už dlhšie. Jej predzvesťou sa stala mobilizácia viacerých – neraz úspešných – ekologických iniciatív na severe Ruska. Čoskoro sa na regionálnej úrovni začali objavovať populárni a úspešní opoziční politici, ako napríklad starostka Jakutska Sardana Avksentieva alebo bývalý guvernér Chabarovského kraja Sergej Furgal.

Práve odstránenie Furgala v súvislosti s údajnými trestnými činmi ukázalo, že aj poslušnosť obyvateľov v regiónoch voči Kremľu má svoje hranice. Po odstránení populárneho guvernéra vychádzali obyvatelia tejto ďalekovýchodnej oblasti do ulíc viac než osem mesiacov.

Narastajúcu nespokojnosť v regiónoch naznačili aj nedávne protesty proti zadržaniu opozičníka Alexeja Navaľného. Tomu sa až doteraz darilo mobilizovať prevažne len obyvateľov Moskvy a Petrohradu. No počas protestov, ktoré Navaľného tím zorganizoval na konci januára, vyšli aj napriek mrazivému počasiu do ulíc značné počty nespokojných občanov po celom Rusku.

Ako sme písali aj v Štandarde, Kremeľ v obavách z tohto vývoja v poslednom čase nalieva omnoho väčšie množstvo finančných prostriedkov do rozvoja regiónov než v minulosti a dobre cielenými a mediálne pokrytými projektmi sa snaží vyhnúť zásadnejším štrukturálnym reformám.

Nedá sa s určitosťou povedať, či je Belozercevovo zadržanie dôsledkom mocenských bojov jednotlivých klanov v rámci vládnej strany alebo snahou Kremľa demonštrovať pred voľbami odhodlanie zatočiť s korupciou v regiónoch. Isté však je, že októbrový plebiscit Putinov režim znepokojuje, pričom oveľa väčším strašiakom než Navaľnyj môžu byť frustrované masy v oblastiach, ktoré sú od centra moci vzdialené tisíce kilometrov.


Ďalšie články