Biskupi Severného Írska: Londýn nám chce nanútiť potraty

demonštranti transparenty protestné zhromaždenie interrupèná klinika v Belfaste Ilustračná fotka. Pro-life demonštranti v Severnom Írsku. Foto: TASR/AP

Nie je čas mlčať, ani vyhýbať sa tejto téme, varujú biskupi pred možným zavedením potratu. Vláda v Londýne podľa nich chce obísť tamojší parlament a rozšíriť potratové služby v Severnom Írsku. Tým by sa mohla porušiť Dohoda z Veľkého piatka, ktorá vymedzuje právomoci pre takzvaný severoírsky parlament.

Severoírski biskupi protestujú „proti zavedeniu extrémnych a diskriminujúcich potratových služieb“, ktoré idú „proti jasnej vôli väčšiny ľudí“ v tejto časti Spojeného kráľovstva. Sú znepokojení, že londýnska vláda im chce nanútiť zákon, „ktorý zjavne narúša právo na život nenarodených detí a podporuje hrozné a neobhájiteľné predsudky voči osobám so zdravotným postihnutím ešte skôr, ako sa narodia“.

Preláti vo svojom oficiálnom vyhlásení reagujú na vyhlásenie štátneho tajomníka pre Severné Írsko Rona Brandona Lewisa. Vo svojom nedávnom tvíte napísal, že na potratové služby „majú ženy a dievčatá zákonné a morálne právo. Všetci by sme mali brať svoje povinnosti v tejto otázke neuveriteľne vážne – prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti je ľudským právom.“

Hrozí narušenie Dohody z Veľkého piatka

Podľa biskupov Lewis „chce obísť Severoírske zhromaždenie, aby prinútil tunajšieho ministra zdravotníctva k zavedeniu niekoľkých z najextrémnejších a najliberálnejších potratových služieb na týchto ostrovoch“. Voči tomu sa ohradilo aj niekoľko miestnych poslancov.

Štátny tajomník presadzuje záujmy britskej vlády v Severnom Írsku a zároveň zastupuje záujmy Severného Írska vo vláde. Severoírske zhromaždenie v Belfaste predstavuje typ autonómneho parlamentu.

Katolícki biskupi tejto časti Spojeného kráľovstva upozorňujú, že ide o ďalší „zo série jednostranných zásahov súčasnej vlády vo Westminsteri“, ktorým sa narúša systém kontroly a vyváženia právomocí. To by malo „vážne znepokojovať“ každého, kto sa drží princípu prenesenia právomocí, ktorý je v srdci Dohody z Veľkého piatka, uvádzajú. Dokument je známy tiež pod menom Dohoda z Belfastu, ku ktorej dospeli v roku 1998 britský a írsky parlament. Týka sa postavenia a formy vlády v Severnom Írsku v rámci Spojeného kráľovstva.

Majú poskytovať potratové služby

Potrat má spadať práve do kompetencií miestnej vlády. Avšak poslanci v centrálnej vláde v londýnskom Westminsteri dekriminalizovali tento úkon v roku 2019 v čase dočasnej nefunkčnosti Severoírskeho zhromaždenia pre politické nezhody.

Teraz chce Hon Lewis rozšíriť potratové služby, lebo sa v Severnom Írsku stále v plnej miere neposkytujú. Ideálne by podľa neho bolo, keby to spravil tamojší parlament. Decentralizácia zakotvená v Dohode z Veľkého piatka centrálnu vládu nezbavuje zodpovednosti presadzovať právo na potrat pre ženy a deti, počiarkol.

Priame nariadenie Westminsteru

Biskupi apelujú na miestnych politikov, aby „verejne bránili práva všetkých detí v materskom lone“ a „aby sa s nimi rovnako zaobchádzalo“. Rovnako žiadajú, aby nenarodené deti „mali právo na rešpekt a ochranu svojich práv a práv ich matiek na lásku, starostlivosť a ochranu našou spoločnosťou“.

Podľa britskej organizácie Right to Life (Právo na život) sa od začiatku tohto roka vláda v Londýne a propotratové skupiny snažia v Severnom Írsku tlačiť na potrat:

„Konzervatívna vláda, ktorá tvrdí, že zaujíma neutrálny postoj k potratom, v zásade pracuje na tom, aby dala severoírskemu tajomníkovi právomoc priamo podkopať decentralizáciu [devolution, pozn. red.] a vynútiť si viac potratov v Severnom Írsku. A to v čase, keď zasadá Severoírske zhromaždenie, ktoré bolo zvolené obyvateľmi Severného Írska, aby rozhodovalo o decentralizovaných záležitostiach [devolved matters, pozn. red.] vrátane potratov. Ak to pôjde ďalej, tento mimoriadny krok je v podstate priamym nariadením z Westminsteru.“


Ďalšie články