Odišla Hana Hegerová. Nikto nespieval Čerešne ako ona, rodáčka z Bratislavy

Archívna snímka speváčka šansoniérka Hana Hegerová Foto: archív TASR

Vo veku 89 rokov zomrela československá šansoniérka Hana Hegerová, ktorá sa narodila v Bratislave. Informovala o tom v utorok 23. marca Česká televízia na svojej webovej stránke.

Jej meno sa spája s miliónmi fanúšikov v dvoch národoch bývalého Československa, desaťtisíce z nich pri vyslovení jej mena omladnú pri svojich spomienkach. Hegerová patrila ku kultúre 60. rokov, dokázala sa odlíšiť od masovej popkultúry a tiež preukázať mravnú integritu v časoch komunizmu. Hana Hegerová zomrela dnes vo veku 89 rokov v nemocnici Na Homolce, kde bola už nejaký čas hospitalizovaná.

Prvá dáma československého šansónu, vlastným menom Carmen Farkašová, sa narodila 20. októbra 1931 v Bratislave. Pochádzala z rodiny riaditeľa banky, kvôli čomu nemohla neskôr z kádrových dôvodov študovať na Vysokej škole ekonomickej a pracovala v strojárňach v Komárne.

Po umeleckých začiatkoch na Slovensku v 60. rokoch sa presunula do Prahy, kde vystupovala v divadlách Rokoko a Semafor. Potom nasledovalo hosťovanie v parížskej Olympii, kde si pre svoje majstrovské poňatie šansónu vyslúžila prezývku Piaf z Prahy.

Hrala tiež vo filmoch Kdyby tisíc klarinetů (1964) a Ta naše písnička česká (1967). V roku 1966 vstúpila na sólovú hudobnú dráhu.

Z filmu Kdyby tisíc klarinetů – Hana Hegerová, Waldemar Matuška a Karel Gott

V 80. rokoch bola šesť mesiacov vo väzení, dôvodom bolo obvinenie za spreneveru, čo vzniklo potom, ako omylom dostala honorár patriaci Karlovi Gottovi. Patrila medzi kritikov komunistického režimu. V roku 1983 sa vrátila na koncertné pódiá.

Medzi jej najväčšie hity patria skladby Levandulová z pera skladateľskej dvojice Petr Hapka a Michal Horáček a slovenská pieseň Čerešne s textom Milana Lasicu a hudbou Jara Filipa.

V auguste 2011 Hegerová ukončila koncertnú činnosť pre zdravotné problémy. Hegerová získala celý rad významných ocenení, v Česku či Francúzsku, vrátane vysokého štátneho ocenenia Rád Ľudovíta Štúra II. triedy od prezidenta Kisku.

Ak si chcete spomenúť na jej spev, pripájame ešte dve slávne piesne:

Dátum pohrebu zatiaľ nie je stanovený.

(ehr, tasr)


Ďalšie články