Finančník Kvietik zostáva na slobode

Martin Kvietik Finančník Martin Kvietik prichádza na Najvyšší súd v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Senát Najvyššieho súdu odmietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Ten v polovici marca nezobral finančníka Martina Kvietika do väzby v súvislosti s jeho novým obvinením. Finančník tak bude stíhaný na slobode.

Kvietik, obvinený v kauze Dobytkár, bol prepustený na slobodu už začiatkom marca. Podobne ako Moniku Jankovskú ho okamžite po prepustení z väzby zadržali pre obvinenie z korupcie v inom prípade.

Kým prokurátor navrhol novú väzbu, Kvietik s advokátmi sa bránil, že ide o ten istý korupčný prípad, za ktorý bol prepustený na slobodu.

„Senát 2T NS SR na dnešnom verejnom zasadnutí zamietol sťažnosť prokurátora podanú proti uzneseniu ŠTS, ktorým obvinený Martin K. nebol vzatý do väzby a bol prepustený zo zadržania na slobodu. Senát nezistil nové skutočnosti odôvodňujúce existenciu kolúznej a preventívnej väzby u obvineného vo vzťahu ku skutku, ktorý je uvedený v uznesení o vznesení obvinenia z 25. februára 2021,“ objasnila hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

Na verejnom zasadnutí sa zúčastnil obvinený Kvietik aj jeho obhajca Dušan Ivan. Dozorového prokurátora, ktorý mal v utorok iný úkon, zastupoval špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

180-tisícový úplatok

Podľa portálu Aktuality mal Kvietik zobrať úplatok 180-tisíc eur od istého žiadateľa o eurofondy v agrosektore. Usvedčil ho prominentný bratislavský advokát Ján Gajan, ktorý je väzobne stíhaný. Gajan mal plniť úlohu poštára a peniaze priniesť v papierovej škatuli.

Gajan vypovedal aj to, že mal od Kvietika informácie o vyšetrovaní NAKA v súvislosti s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA). Na jeho odporúčanie mal kontaktovať neznámeho človeka „a túto vec s ním riešiť“.

Okrem Kvietika a Gajana je z prijímania úplatku obvinený aj ďalší muž. Stíhaný pre nepriamu korupciu je aj podnikateľ, ktorý úplatok poskytol, a jedna firma.

Kauza Dobytkár

Kvietika zadržali v apríli minulého roka v súvislosti s kauzou Dobytkár.

Korupčná kauza sa týka úplatkov pri prerozdeľovaní agrodotácií cez PPA. Výška zdokumentovaných úplatkov dosiahla takmer 10,5 milióna eur.

NAKA obvinila celkovo dvadsaťjeden fyzických a sedem právnických osôb. Všetky čelia obvineniu z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Väzobne stíhajú sedem ľudí. Medzi nimi je aj nitriansky oligarcha Norbert Bödör.

Najprv polícia zadržala a obvinila trojicu mužov – Ľubomíra Kropila a dvoch advokátov. Neskôr prišli na rad aj bývalí šéfovia PPA Ľubomír Partika a Juraj Kožuch, či bývalý šéf sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Marek Kodada.

Podľa svedectva Kodadu mal Kvietik rozhodovať o tom, ako sa bude deliť provízia z vyplatených dotácií. Kodadu v súvislosti s podozrivými agrodotáciami spomínal už v roku 2009 investigatívny novinár Tom Nicholson.

Kvietik s Kožuchom mali zobrať na úplatkoch cez 900-tisíc eur. Kožucha pustili začiatkom februára po desiatich mesiacoch väzby.

Blízky strane SNS

Finančník Kvietik je synom legendárneho herca Štefana Kvietika. Bol jedným zo zakladateľov investičnej skupiny Slavia Capital.

Kvietik je dlhodobo spájaný s bývalou vládnou stranou SNS.

Podľa Plus 7 dní sa mal Kvietik pravidelne stretávať s predsedom SNS Andrejom Dankom v bratislavskom hoteli Albrecht, ktorý vlastní Slavia Capital.

„Kvietik svojich hostí vždy štedro pohostil. Stretnutia s dôležitejšími ľuďmi sa odohrávali diskrétne na hornom poschodí, kde sú hotelové izby, “ napísal týždenník.

V hoteli sa objavil aj podpredseda SNS Anton Hrnko či vtedajšia ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, pod ktorej rezort patrila aj PPA.

Firma z portfólia finančnej skupiny Slavia Capital mala dostať dotáciu vo výzve na vedu a výskum vyhlásenej za exministra školstva Petra Plavčana. Ten však uviedol, že k vyplateniu peňazí napokon neprišlo.


Ďalšie články