Transparency sa ospravedlnila. Matovič pri dotácii nepochybil

Stretnutie prezidentky SR Zuzany Èaputovej a premiéra Igora Matovièa v Prezidentskom paláci Igor Matovič. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Transparency International Slovensko sa ospravedlnila za príspevok, podľa ktorého terajší šéf vlády Igor Matovič poslal zo svojej rezervy podozrivých 15-tisíc eur obci Nižný Hrabovec. Starostkou obce je matka bratov Pčolinských. Hoci bola informácia tejto organizácie formálne správna, údajne jej chýbal kontext. Transparency zároveň apelovala na zmenu pravidiel pri posielaní tejto formy pomoci.

Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) sa ospravedlnila za tvrdenie, podľa ktorého premiér Igor Matovič poslal zo svojej rezervy 15-tisíc eur obci Nižný Hrabovec. V tej starostuje Marcela Pčolinská, matka exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského obvineného z brania úplatku a poslanca za Sme Rodina Petra Pčolinského.

Pripomeňme, že strana OĽaNO toto tvrdenie vzápätí označila za hoax a vysvetlila, že ide o prostriedky, ktoré rozdelil ešte predchádzajúci premiér Peter Pellegrini a že terajší Úrad vlády SR musí tieto záväzky plniť.

„Súčasný premiér Igor Matovič nemôže už do rezerv udelených predošlým premiérom vstupovať, sú spracovávané a podpisované v gescii vedúceho Úradu vlády, ktorý je povinný ich podpísať. Premiér Igor Matovič uvoľnil prostriedky zatiaľ len pre obce zasiahnuté povodňami,“ vysvetlilo ešte v pondelok OĽaNO.

Vec uvádzala na pravú mieru aj starostka

Starostka Marcela Pčolinská vysvetlila, že žiadosť o dotáciu podala obec ešte v roku 2019. Sociálny podnik Hrabovčan, kam financie smerovali, vznikol podľa nej v tom istom roku s cieľom vyriešiť vysokú nezamestnanosť v obci, hlavne zo strany rómskeho etnika.

„Prostredníctvom tohto podniku sme vytvorili podmienky pre zamestnanie znevýhodnených a zraniteľných osôb a začali sme poskytovať služby aj pre okolité obce a aj ďalším subjektom,“ uviedla v stanovisku.

Chybný kontext

TIS v čerstvom ospravedlnení uviedla, že formálne bola ich informácia pravdivá, lebo zmluvu obci podpísal koncom novembra šéf úradu súčasnej vlády Július Jakab, ale kontext označila za chybný.

„Ospravedlňujeme sa preto všetkým, ktorých sme zaviedli do omylu a obzvlášť ľuďom v statuse menovaným… Na okolnosti zmluvy sme sa v dobrej viere pýtali Jakaba pred týždňom, dali mu dostatok času, no odpoveď sme napriek dohode nedostali ani po 6 dňoch,“ uviedla TIS s tým, že aj tak mali byť trpezlivejší a chybný status už zmazali.

Používanie rezervy musí mať pravidlá

Vo svojom opravnom stanovisku tiež tvrdila, že by pri tejto debate nemal zaniknúť hlavný problém, ktorým je vraj používanie rezervy premiéra bez pravidiel, čo je vraj v rozpore s prideľovaním zdrojov pri iných dotačných schémach. Súčasné nastavenie rezervy predsedu vlády označila TIS za „ľahko politicky zneužiteľné“.

„Zákon limituje rezervu na krízové stavy. Neexistuje dobrá odpoveď, prečo sa Pellegrini rozhodol poslať peniaze Nižnému Hrabovcu a nie nejakej inej obci, so sociálnym podnikom či bez neho. Pokiaľ sa toto nezmení (alebo sa rezerva nezruší), otázky okolo míňania rezervy budú stále na stole,“ uzatvára organizácia.


Ďalšie články