Čína na slovenskú europoslankyňu za slová o otroctve a genocíde uvalila sankcie

Ivan Korèok, europoslanci Lucia Ïuriš Nicholsonová, Miriam Lexmann brífing v súvislosti s ïalším vývojom oh¾adom tragického prípadu Jozefa Chovanca v Belgicku Miriam Lexmann v popredí. Foto: Martin Baumann/TASR

Uvalenie sankcií EÚ voči štyrom čínskym predstaviteľom a jednému právnemu subjektu v súvislosti s potláčaním práv ujgurskej menšiny v tejto krajine je oprávnené. Vyhlásila to slovenská europoslankyňa Miriam Lexmann. Čína sa jej oplatila odvetnými sankciami.

Čínska vláda zareagovala na rozhodnutie Rady EÚ pre zahraničné veci sankcionovať 11 osôb a štyri firmy zo šiestich rôznych štátov za porušovanie ľudských práv. V odvetnom kroku ohlásila cestovné a ekonomické sankcie voči desiatim európskym osobnostiam a štyrom inštitúciám, ktoré údajne poškodzujú čínske záujmy. Na zozname čínskych sankcií sa ocitlo päť poslancov Európskeho parlamentu (EP) vrátane slovenskej europoslankyne Miriam Lexmann (KDH), ktorá je členkou Európskej ľudovej strany (EPP).

„Oceňujem dlhoočakávaný krok EÚ voči Číne, ktorý dnes ministri zahraničných vecí schválili v Bruseli. Situácia v regióne Sin-ťiang v Číne je alarmujúca a mnohí odborníci potvrdili, že spĺňa všetky charakteristické znaky genocídy,“ uviedla europoslankyňa v reakcii na rozhodnutie čínskej strany.

Lexmann: Staneme sa morálne spoluzodpovední

Lexmann bola ako členka Medziparlamentnej aliancie pre Čínu (IPAC) spoluiniciátorkou Vyhlásenia o správach systémového mučenia a sexuálneho zneužívania v internačných táboroch Sin-ťiang na severovýchode Číny. Zároveň vystupuje ako spoluautorka rezolúcie EP k návrhom riešení situácie v Hongkongu, ako i spomínanej oblasti Sin-ťiangu.

„Ak sa voči tejto situácii jasne nevymedzíme, staneme sa morálne spoluzodpovední za zneužívanie ľudí ako otrokov pri výrobe produktov, ktoré končia na našom trhu. Ide o obrovský prešľap, ktorý nemôžeme tolerovať. V Európskom parlamente dlhodobo požadujem, aby sa začalo medzinárodné vyšetrovanie týchto zločinov proti ľudskosti,“ spresnila Lexmann. Oceňuje, že EP prijal uznesenie o zohľadňovaní ľudskoprávnej situácie pri rozhodovaní o investičnej dohode s Čínou, ktorú bude ratifikovať.

Podľa jej slov je poľutovaniahodné, že Čína namiesto riešenia situácie reaguje hrozbami a protisankciami aj voči europoslancom. „Ak bude aj naďalej pokračovať v tomto duchu, dá jasne najavo, že nie je konštruktívnym partnerom, ale rivalom, ktorý podkopáva základné hodnoty a princípy, ktoré sú základom medzinárodnej spolupráce,“ reagovala Lexmann.

Poslanci majú podporu

Predseda EP David Sassoli sa zastal europoslancov, ktorých Peking sankcionoval. Počas osobného stretnutia s troma z nich spresnil, že pre EÚ je otázka ochrany ľudských práv nielen základom európskych zmlúv, ale aj princípom, ktorý bude brániť.

Svojej straníckej kolegyne sa zastal aj europoslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý je šéfom slovenskej delegácie EPP v zákonodarnom zbore EÚ. Pre TASR uviedol, že je to „obyčajná pomsta“, pretože Čína nechce prestať s porušovaním ľudských práv vlastných občanov, čo EP dlhodobo kritizuje.

„Rada EÚ uplatnila sankcie proti predstaviteľom Číny, Ruska a ďalších krajín, ktorí sa preukázateľne podieľajú na porušovaní ľudských a občianskych práv. Ide o nezákonné zatýkania, internácie v táboroch, šikanu a násilie na politických oponentoch. Čína v reakcii na to uvalila sankcie na viacerých poslancov Európskeho parlamentu, aj z našej politickej skupiny. Je rozdiel, keď sú na sankčnom zozname skutoční páchatelia a keď sú na ňom ľudia, ktorí na zločiny poukazujú. Europarlament a ani Európska ľudová strana sa nenechajú vydierať a vždy budeme o stave ľudských práv vo svete hovoriť pravdu,“ uviedol Štefanec.

(ste/tasr)


Ďalšie články