Ján Podmanický: Nepodporíme vyslovenie nedôvery Matovičovej vláde

Plénum pokraèuje v rokovaní o rozpoète Foto: Jakub Kotian/TASR

Rozhovor s opozičným poslancom Jánom Podmanickým o podmienečnej podpore vláde Igora Matoviča. Poslanci strany Život – národná strana nepodporia vyslovenie nedôvery Matovičovi, ak nebudú nasledovať predčasné voľby.

V parlamente sedí štvorica opozičných poslancov, traja boli zvolení ako zástupcovia KDŽP na kandidátke Kotlebovej strany, ale tento klub opustili. Štvrtý z nich je Ján Podmanický, ktorý opustil Smer. Dnes táto štvorica tvorí stranu Život – národná strana. Rozprávali sme sa s poslancom Podmanickým o politickej kríze a ochote tejto skupiny podporiť vládu Igora Matoviča.

Aký je váš názor na politickú krízu, boli by ste ako štvorica poslancov ochotní podporiť Matovičovu vládnu koalíciu?

Sme konzervatívni opoziční poslanci. Keďže sme konzervatívni, vôbec nám nevadí, ak liberáli opustia vládu. Určite nebudeme robiť kroky, ktoré by v spore medzi konzervatívnou časťou vlády a liberálmi pomáhali liberálom. Aj preto transparentne hovoríme, že nepodporíme taký pád vlády, ktorý by nebol automaticky spojený s predčasnými voľbami.

Čo to znamená?

Pozrite, predčasné voľby sú najférovejšou odpoveďou na túto krízu, ale všimnite si, že liberáli predčasné voľby nechcú. Chcú lepšiu pozíciu vo vláde s ústavnou väčšinou, čo sa zase nepáči nám. Takže takto sa na spor pozeráme my.

Čo z toho vyplýva? Ste ochotní vstúpiť do vlády alebo zvažujete inú podporu?

Sústredíme sa na otázku vyslovenia nedôvery vláde. Treba si uvedomiť, že prípadné vyslovenie nedôvery vláde Igora Matoviča ešte neznamená, že budú predčasné voľby. Naopak, je veľmi reálne, hovorí sa o tom otvorene aj v parlamente a bolo to aj medializované, že by po prípadnom vyslovení nedôvery prezidentka vymenovala tzv. úradnícku vládu, špekulácie hovoria, že na jej čele by mohla byť pani Kolíková. Takáto vláda, ak by mala podporu prezidentky, by mohla za určitých okolností vládnuť aj celé tri roky až do riadnych volieb. Dôvody, ktoré Ústava spomína ako tie, pre ktoré by mohol byť rozpustený parlament, sú formulované ako možnosť prezidenta rozpustiť parlament. Teda nie ako povinnosť prezidenta. Pre skupinu štyroch poslancov zoskupených okolo strany Život – národná strana [nový názov strany KDŽP, pozn. red.] sú najsprávnejším riešením vzniknutej situácie predčasné voľby. Nie sme však takí naivní, aby sme odhlasovali nedôveru vláde skôr, ako bude zaručené, že nasledovať budú predčasné voľby.

Takže chcete podržať Matovičovu vládu.

Poviem to presnejšie: vysloviť vláde Igora Matoviča nedôveru a nepoznať, aký bude ďalší krok, by bolo veľkou politickou chybou. Len by sme nepopulárneho premiéra Matoviča nahradili neprijateľnou premiérkou Kolíkovou, prípadne niekým iným. Toto si musí celá opozícia dobre uvedomiť.

Rokovali ste už s vládnymi politikmi?

V politike si držím zásadu, že neodpovedám na otázky, s kým som bol alebo nebol, prípadne o čom som sa s ním rozprával alebo nerozprával. Istá diskrétnosť patrí k cnostiam politiky. 

Myslíte si, že by ste koalícii Matoviča s Kollárom boli bližší ako Sulík a Kolíková?

Z dnešného pohľadu to vyzerá tak, že premiér Matovič vyšachoval z vlády Richarda Sulíka a pritlačil na stranu Za ľudí. Podľa dostupných informácií sa mu zrejme podarí nájsť dostatok poslancov, aby udržal vládu. Richard Sulík dnes vyhlásil, že predčasné voľby nepodporí, ani keby bol v opozícii, čím vlastne potvrdil, že existuje nejaká dohoda s prezidentkou o vymenovaní úradníckej vlády. Ináč by to nemalo zmysel. Keď SaS odíde z vlády, bude opozičnou stranou so slušnými preferenciami. Prečo by teda nechceli predčasné voľby? To nedáva zmysel. Alebo to dáva zmysel vtedy, keby už dopredu vedeli, že budú súčasťou novej úradníckej vlády po demisii Igora Matoviča. Ak by neboli liberáli vo vláde, my situáciu využijeme na posilnenie agendy ochrany a rozvoja rodiny, sociálnej oblasti a života. Za takéto zákony hlasujeme a budeme hlasovať. Vládna kríza sa nás v tomto nijako nedotýka. 

Spýtam sa priamo, rokovali ste aj o prípadnom vstupe do vlády?

S nikým nevedieme rokovania o účasti vo vláde. 

Aký predpokladáte ďalší vývoj? O čo podľa vás usiluje Igor Matovič?

Igor Matovič pochopil, že je tu organizovaná snaha vytlačiť ho z vlády a prevziať moc za pomoci prezidentky a médií. Na tejto situácii nesie sám najväčší podiel a nemôže sa tomu čudovať. V čase kulminujúceho covidu je táto situácia veľmi bizarná a voči ľuďom neúctivá. To, čo predvádza táto vládna koalícia, je detinské a nezodpovedné. Na dnešnej tlačovej konferencii Richarda Sulíka bolo napríklad úplne trápne, ako sa snažil zdôvodniť, prečo by mal zostať ministrom, ak zostane ministrom aj Igor Matovič. Za celú katastrofálnu situáciu nesie zodpovednosť celá vládna koalícia, je smiešne, ako sa to snažia hodiť len na Matoviča, ktorý je dnes najnepopulárnejší. Pripomínam, že Richard Sulík jedno rozprával pred verejnosťou a druhé robil prostredníctvom svojich poslancov v parlamente. Padá na neho plná zodpovednosť za vládnutie.

Prezidentka Čaputová je až neuveriteľne pasívna, hovorí frázy, nedokázala k vývoju povedať ani jednu zaujímavejšiu vetu. Prečo si myslíte, že by chcela či mohla zohrať aktívnejšiu rolu?

Pani prezidentka by mala v prípade demisie Igora Matoviča celú situáciu vo svojich rukách. Dnes je slabou prezidentkou, lebo naša Ústava robí z prezidenta v čase vládnej stability len reprezentatívnu funkciu. V čase vládnej krízy po demisii premiéra jej však Ústava dáva do rúk všetky opraty moci. A myslím, že pani prezidentka a okruh ľudí okolo nej si to dobre uvedomujú. Najväčšia slabina dlhodobého vládnutia cez prezidentskú úradnícku vládu by bola chýbajúca demokratická legitimita takejto vlády.

Lenže úradnícke vlády u nás nemajú tradíciu, prezidentka by takýto krok musela niečím zdôvodniť…

Nie je to až také nepredstaviteľné, pokojne by sa mohla skrývať za boj s pandémiou a v posledných mesiacoch sa už toľko demokratických pravidiel zrušilo, že si povedali o jedno viac či menej, na tom v podstate nezáleží. Ľudia to budú akceptovať v mene nejakého boja s pandémiou a v mene nejakej stability. Mám naozaj veľkú obavu, že sa tu na dlhšie obdobie chystá vláda pod egidou pani prezidentky, čo dnes nepriamo potvrdil aj Richard Sulík, keď povedal, že aj keď odídu z vlády, predčasné voľby nebudú. 


Ďalšie články