Chceme omše. Tisíce katolíkov protestujú vo Francúzsku

veriaca modlitba svätyòa katolícke posvätné miesto Lurdy Veriaca sa modlí pred svätyňou v katolíckom posvätnom mieste v meste Lurdy na juhozápade Francúzska. Foto: TASR

Katolíci vo Francúzsku v nedeľu demonštrovali proti pandemickým opatreniam, ktoré pred nimi zavreli brány kostolov. Pokojné protesty sa odohrávali vo viacerých mestách.

Francúzsko má spomedzi európskych štátov najvyšší počet potvrdených nákaz koronavírusom a celosvetovo mu patrí smutné štvrté miesto. Vláda preto zaviedla prísne pandemické opatrenia, v rámci ktorých siahla aj na náboženskú slobodu.

Minimálne do 1. decembra platí na území celého Francúzska lockdown, ktorý má zabrániť preťaženiu nemocníc. V rámci neho platí celoštátny zákaz omší a iných náboženských obradov. Kostoly a iné náboženské miesta však zostávajú otvorené pre individuálnych návštevníkov, ktorí sa prídu modliť.

Nechajte nás modliť sa

Takýto zákaz sa nepozdával francúzskym katolíkom, ktorí na nedeľných protestoch požadovali uvoľnenie opatrení v oblasti svätých omší. V meste Nantes sa v uliciach zhromaždili stovky veriacich, ktorí kľačali na mokrom chodníku pred sochou Panny Márie. Podobné zhromaždenia sa odohrali v Štrasburgu, Bordeaux a pred katedrálou Saint-Louis vo Versailles. Niektorí z nich niesli transparenty s nápismi ako „Nechajte nás modliť sa“ či „Chceme omšu“.

Katolíci začali svoj nesúhlas vyjadrovať už v piatok na podobnej demonštrácii, keď hodiny spievali chválospevy pred dominikánskym kostolom Saint-Sulpice na ľavom brehu Paríža. Podľa polície ich zhromaždenie nerešpektovalo hygienické opatrenia, keďže ľudia nedodržiavali patričný sociálny dištanc. Bezpečnostné zložky preto zakázali v Paríži podobné zhromaždenie plánované na nedeľu. Môžeme sa preto domnievať, že počty protestov by boli ešte vyššie.

Sledujte omše online a chráňte sa

Generálny vikár parížskej arcidiecézy Benoist de Sinety vyzval už v piatok zhromaždených kresťanov, aby dodržiavali pravidlá. K nedeľným protestom veriacich v televízii BFM uviedol, že takéto protesty „nie sú užitočné“. Zároveň však povedal, že omša je pre veriacich „životnou nevyhnutnosťou“ a „nemôcť sa na nej zúčastniť je istý druh utrpenia“.

Minister vnútra Gerald Darmanin vyzval veriacich, aby sledovali bohoslužby online a vyhýbali sa verejným zhromaždeniam, pokiaľ je v platnosti lockdown, pretože počet prípadov dosahuje denné maximá. Vo vyhlásení na Twitteri uviedol, že sa v pondelok stretne s náboženskými vodcami, aby prediskutovali, ako môže vláda nakoniec opäť sprístupniť verejné omše a umožniť veriacim osobnú účasť na vianočných sviatkoch.

https://twitter.com/Fide_News/status/1328028915479285760

Ďalšie články