Nepokoje v Británii: Ľavicoví radikáli zapaľovali autá, desiatky policajtov zranených

Násilnosti v Bristole Demonštranti zapaľujú policajnú dodávku pred policajnou stanicou v meste Bristol na juhozápade Anglicka. Foto: TASR/AP

Desiatka poničených áut, strety s políciou a viacero zranených. Taká je bilancia krajne ľavicových protestov v anglickom meste Bristol.

V anglickom meste Bristol na západe krajiny sa v nedeľu 21. marca odohrali vážne nepokoje. Protesty trvali až do rána nasledujúceho dňa, pričom pri nich došlo k stretom s políciou i k ničeniu majetku.

Dôvodom na protest je novela Policajného a kriminálneho zákona, ktorý má rozšíriť právomoci strážcov zákona. Cieľom novely je aj zvýšenie trestov pre ničiteľov pamätníkov a sôch. Po novom by výtržníci mohli dostať až 10 rokov väzenia.

Vlna ničenia sôch významných osobností západnej civilizácie zachvátila najmä západné krajiny minulý rok po tom, ako bol bielym policajtom zabitý Afroameričan George Floyd. Ničeniu sa nevyhli dokonca ani sochy kresťanských misionárov a bojovníkov proti otroctvu a fašizmu.

Proti novele sa v Bristole ohlásila akcia s názvom Zabi novelu (Kill the Bill). Dav demonštrantov bol tvorený aj členmi ľavicových a krajne ľavicových organizácií, ako napríklad Extinction Rebellion a Black Lives Matter.

Približne 5 000 ľudí sa zhromaždilo na ulici College Green, neďaleko centra mesta. Časť davu, asi 500 ľudí, sa presunula k policajnej stanici Bridewell, ktorú podľa polície doslova obľahli. Došlo k stretom s mužmi zákona, ktorí sa snažili brániť budovu stanice pred ľavicovými protestujúcimi.

Neprijateľné

Demonštranti podpálili aspoň jednu policajnú dodávku a viaceré ďalšie vozidlá poškodili a vandalizovali. Ďalšiu dodávku sa protestujúci pokúsili prevrátiť. Rozbité boli okná na budove a časť výtržníkov sa dostala aj do budovy a na strechu prvého podlažia.

Demonštrantom sa podarilo rozohnať až okolo pol druhej v noci. „Do 17:30 miestneho času sme tam mali 300 policajtov. Nastoliť poriadok v centre Bristolu a rozohnať protestujúcich sa nám podarilo o 01:30,“ uviedol šéf polície Avonu a Somersetu Andy Marsh. Bristol spadá tiež pod jeho jurisdikciu.

Zatknutých bolo 7 demonštrantov a nepokoje si vyžiadali 20 zranených policajtov. Dvaja muži zákona majú ťažké poranenia. Šéf polície hovorí aj o 12 poškodených automobiloch či významných škodách na policajnej stanici.

„Neprijateľné,“ povedala o nepokojoch v Bristole britská ministerka vnútra Priti Patelová. Násilie a ničenie majetku podľa nej nemožno nikdy tolerovať. Polícia taktiež podotýka, že protestujúci porušili tamojšie bezpečnostné opatrenia proti pandémii COVID-19.


Ďalšie články