Putin sa chce v utorok zaočkovať proti ochoreniu COVID-19

Vladimir Puti Na snímke ruský prezident Vladimir Putin predsedá zasadnutiu Bezpečnostná rada Ruskej federácie prostredníctvom videokonferencie v prezidentskej rezidencii v obci Novo-Ogarjovo pri Moskve 18. februára 2021. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sa chce dať proti novému koronavírusu zaočkovať už zajtra, 23. marca. Jeho štepenie by malo prebehnúť bez prítomnosti kamier.

„Vakcinácia je dobrovoľným výberom každého človeka, je to jeho slobodné rozhodnutie. Keď už o tom hovoríme, ja sám to chcem urobiť zajtra,“ uviedol Putin v pondelok na stretnutí venovanému otázke zvyšovania produkcie vakcín.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v tejto súvislosti vyhlásil, že ruský prezident sa nechá zaočkovať jednou z troch schválených ruských vakcín. Nechcel však špecifikovať, ktorú očkovaciu látku konkrétne si zvolí. „Všetky sú dobré a dôveryhodné,“ povedal Peskov s tým, že očkovanie ruského lídra nebude verejné.

Rusko doteraz schválilo tri domáce vakcíny, z ktorých každá funguje na inom princípe. Prvou z nich je vakcína Gam-Kovid-Vak, známa pod obchodným menom Sputnik V, ktorú vyvinulo Výskumné centrum N. F. Gamaleja. Ide o vektorovú vakcínu vytvorenú genetickým inžinierstvom, ktorá využíva dva kmene živých ľudských adenovírusov zbavených schopnosti reprodukcie. Podáva sa dvakrát s odstupom troch týždňov.

Ako druhú v poradí Rusko zaregistrovalo ešte v októbri minulého roka vakcínu EpiVakKorona, za ktorou stojí centrum Vektor. To sa v minulosti aktívne podieľalo na vývoji vakcíny proti ebole či pravým kiahňam, ako aj na sovietskom výskume biologických zbraní. Patrí do skupiny peptidových vakcín. Využíva umelo vytvorené peptidy, ktoré kopírujú fragmenty koronavírusu. Podáva sa dvakrát s odstupom dvoch, troch týždňov.

Poslednou v Rusku registrovanou domácou vakcínou je očkovacia látka s názvom KoviVak vyvinutá v laboratóriách Čumakovovho centra. Oproti väčšine vakcín nie je produktom genetického inžinierstva, ale používa reálny, no deaktivovaný vírus SARS-CoV-2, ktorý je pôvodcom ochorenia COVID-19.


Ďalšie články