Podľa Pročka ukázal Matovič veľkú pokoru. Kremský: Čakali ste kapituláciu?

Igor Matoviè je ochotný vzda sa postu premiéra, má však podmienky Igor Matovič, Ján Mičovský, Roman Mikulec a Michal Šipoš. Foto: Dano Veselský/TASR

Premiér Igor Matovič má po víkendovom ultimáte, kedy svoj odchod z postu podmienil odchodom ďalších štyroch členov koalície, plnú podporu klubu strany. Poslanec Jozef Pročko napríklad v tejto súvislosti hovorí o Matovičovej veľkej pokore a predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský sa ľudí pýta, či čakali bezpodmienečnú premiérovu kapituláciu.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) v nedeľu avizoval ochotu odísť zo svojej funkcie. Výmenou za to však žiada hlavy ďalších štyroch predstaviteľov koalície. Menovite ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), šéfky rezortu justície Márie Kolíkovej (Za ľudí), predsedníčky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS) a podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (Za ľudí). Rovnako má zálusk na ďalšie ministerstvo na úkor strany SaS.

Zatiaľ čo koaliční partneri reagovali na premiérovo ultimátum buď odmietavo alebo nereagovali vôbec, poslanecký klub OĽaNO za svojím lídrom bezvýhradne stojí. Opakuje sa tým obraz známy aj z predošlých dní, keď sa takpovediac lámal chlieb.

Ňarjaš Sulíkovi: Ste nespôsobilý

„Ak koaliční partneri naplnia záväzky, ktoré verejne deklarovali a z ktorých vychádzajú naše požiadavky, je Igor Matovič ochotný odstúpiť z pozície predsedu vlády Slovenskej republiky a pôsobiť v nej ako jej člen,“ uviedla o pár hodín strana OľaNO s tým, že zo strany predsedu vlády je to „férová ponuka“.

Zhruba štvrť hodinu po statuse zverejnenom premiérom záležitosť okomentoval aj europoslanec a niekdajší splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák. „Kto druhému jamu kope, sám do nej spadne,“ napísal v krátkosti.

Nemlčal ani niekdajší tanečník a poslanec Erik Ňarjaš, ktorý sa vyjadril pod facebookovým príspevkom Sulíka. „Vaše slovo, pán Sulík, stojí za toaletný papier. Povalili ste vládu a teraz sa snažíte o druhú. Vy ste nespôsobilý byť v politike. Odstúpte a už nevymýšľajte bludy. Ľudia potrebujú pomoc, nie tieto vaše večné zámienky o krízu,“ uviedol.

Pročko hovorí o veľkej pokore

K téme sa vyjadril aj ďalší Matovičov zákonodarca Jozef Pročko, ktorý upriamil pozornosť na fakt, že jedného ministra sa OĽaNO a Sme rodina už vzdala a rovnako vraj nerozumie, o čo ide Richardovi Sulíkovi. Pripomeňme, že ten sa po Matovičovom vyhlásení nechal počuť, že premiérovi nejde o krajinu, ale je hnaný osobnou pomstou.

„To, že Igor Matovič ponúkol svoju funkciu, je naozaj veľká pokora. Verím že koaliční partneri pristúpia rovnako pokorne k svojim sľubom. Alea i acta est [z latinčiny kocky sú hodené, pozn. red], a dobre je vedieť , že tie kocky hodili naši partneri Za ľudi a SaS,“ dodal Pročko.

Kremský: Čo ste čakali? Kapituláciu?

„Pol roka nás tu všetci spamujú, že premiérom by mal byť niekto iný, že chcú vládu, ktorá sa neháda, ale pracuje. Keď dáme taký návrh, zas je zle, lebo to nespĺňa ich očakávania. Čo čakali, bezpodmienečnú kapituláciu?“ doplnil ho kolega Peter Kremský, ktorý figuruje aj na poste predsedu parlamentného hospodárskeho výboru.

Svojou troškou do mlyna prispel aj ďalší Matovičov poslanec Tomáš Šudík. „Pán Sulík a ďalší majú možnosť ukázať, či im ide o stoličku a silné slová, alebo to so Slovenskom myslia naozaj úprimne a vážne a že nechcú už druhýkrát dopustiť pád vlády,“ povedal.

SaS vraj ženie vodu na mlyn Smerohlasu

V závese neostal ani ďalší člen klubu OĽaNO Rastislav Jílek. Ten uviedol, že strana od svojich koaličných partnerov očakáva len to, že budú hrať fér a že budú robiť iba to, čo sami prisľúbili. Od ministra hospodárstva Richarda Sulíka zároveň očakáva, že sa zachová ako chlap a svoje slovo dodrží.

„Zdá sa, že jeho prvá reakcia na naše vyhlásenie nám skôr pripadá ako hľadanie povestnej Bugárovej tretej vety a bezhraničná potreba byť pripútaný k svojej ministerskej stoličke bez záujmu o budúcnosť občanov a celého Slovenska. My sme svoju úlohu splnili,“ povedal pokračoval Jílek.

„Ak ani kompletné splnenie požiadaviek, ktoré na hnutie OĽANO mal, nie je dostatočným dôvodom pre stranu SaS, aby zostala v koalícii a bola jej pevnou súčasťou, je zrejmé, že jej cieľom je rozbitie už druhej demokratickej vlády a vodou na mlyn Smerohlasu. Veríme, že občania už úplne jasne vidia, komu ide o krajinu a komu o osobné záujmy,“ uzavrel.

Budaj: Už neexistuje koalícia, ale štyri strany

K téme sa zatiaľ ako posledný vyjadril minister životného prostredia Ján Budaj. Ten na pondelkovom brífingu uviedol, že koaličná zmluva sa bude určite transformovať. Argumentuje pritom zmenami pomerov v koalícii, napríklad odchodom niekoľkých poslancov zo strany Za ľudí, a tým, že šéf SaS Richard Sulík šiel viackrát verejne proti opatreniam vlády.

„Dnes to nie je de facto koalícia. Sú to štyri strany, lebo pán Sulík vlastne koaličnú zmluvu vypovedal a pani Remišová zase prišla o nejakých poslancov, čiže tá koaličná zmluva, aká pred rokom bola, sa určite bude transformovať,“ skonštatoval šéf ekorezortu.

Poznamenal, že SaS nebola nevyhnutná v koalícii na to, aby Matovičova vláda prijala programové vyhlásenie, keďže by mala dosť hlasov aj bez nej. Verí, že vláda vydrží a obnoví sa tak, aby v nej nebol ani jeden člen, ktorý „verejne prejavuje odpor voči vláde“. Chce jednotne pôsobiaci kabinet. Za dobrú správu považuje to, že by mal Matovič ostať členom kabinetu. Nepovedal však, aké ministerstvo by mohol viesť.

(ste/tasr)


Ďalšie články