Kto zaplatí za prepadnuté zájazdy? Zákaz dovoleniek môže byť pre cestovné kancelárie devastačný

Na bratislavskom letisku v noci pristál repatriaèný let z Washingtonu Repatriačné lety. Foto: Vladimír Benko/ TASR

Je neopodstatnené a má veľa medzier, radšej sa treba sústrediť na kontrolu povinnej karantény po príchode zo zahraničia. Tak reagujú cestovné kancelárie na nariadenie vlády, ktoré zakazuje vycestovať za účelom rekreácie. Kto navyše zaplatí ušlý zisk?

Dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger (OĽaNO) oznámil, že vláda mení podmienky pre cestovanie do zahraničia. Naďalej bude možné vycestovať napríklad za prácou, rodinou či lekárom, ale vláda podmienky sprísnila pre tých, čo chcú relaxovať.

Dovolenke pri mori môžete po novom zamávať. Od 20. marca sa na základe uznesenia vlády za účelom rekreácie za hranice nedostanete. Verdikt platí do 28. apríla a bol odporúčaním Pandemickej komisie.

Cestujúci by sa mali na slovenské letiská dostaviť v dostatočnom predstihu, pretože ich budú kontrolovať policajti. Ak nedokážu patrične preukázať odôvodnenie svojej cesty, môžu dostať na mieste blokovú pokutu do výšky tisíc eur.

Vláda hovorí, že cieľom je nastoliť spravodlivé podmienky. Protipandemické opatrenia totiž zamedzili ľuďom prejsť cez hranice okresu, ale cesty do exotických destinácií ostali povolené. Práve niektoré rozvojové štáty sú pre svoje pomalé reakcie ohniskom mutácií SARS-CoV-2.

Zákaz cestovania do zahraničia si však vyžiada daň. Svoje o tom vedia cestovné kancelárie.

Populizmus, kto chce, vycestuje aj tak

Viaceré z nich pre Štandard poukázali na to, že nariadenie vlády nie je systematické a má veľa medzier. To uznal aj minister Heger, občanov však poprosil, aby situáciu nezneužívali.

„Opatrenie postihne v prvom rade zodpovedných dovolenkárov a cestovné kancelárie, nezodpovední si tak ako doteraz nájdu spôsob, ako toto nariadenie obísť, čo sa dá vzhľadom na deravosť nariadenia celkom jednoducho, napríklad tým, že opustia Slovensko medzi 01:01 a 04:59 v noci,“ povedal manažér BUBO Jozef Zelizňák.

Vládne nariadenie považuje za populistické. Všetko je vraj na ľuďoch a ich osobnej zodpovednosti. Možností na obídenie verdiktu je veľa. Nebezpečenstvo donedávna predstavovala možnosť vyhnúť sa karanténe, ak ste zaočkovaný alebo ste koronavírus prekonali najneskôr pred tromi mesiacmi. Tomu je od 22. marca koniec.

Po príchode zo zahraničia budú musieť od pondelka absolvovať povinnú karanténu aj zaočkovaní ľudia, ako aj tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá upravuje režim na hraniciach.

Dôvodom je výskyt nových mutácií. „Ide o preventívne opatrenie, poznatky o charakteristikách nových variantov vírusu sa totiž ešte priebežne sumarizujú aj vo vzťahu k možnej reinfekcii, respektíve infekcii po očkovaní. Aj takto sa snažíme znižovať riziko zánosu a šírenia nových variantov v populácii,“ vysvetlila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Pomôžeme pri doržiavaní povinnej karantény

V súčasnosti platí po príchode na Slovensko povinná karanténa, ktorú však štát nekontroluje vždy. Napriek tomu sa v nej podarilo zachytiť 35 prípadov importovaných mutácií. Z toho vyvodzujú cestovné kancelárie záver, že ľudia opatrenia dodržiavajú a zákaz dovoleniek je neopodstatnený.

Poskytovatelia zájazdov upozorňujú na to, že cesta do zahraničia zahŕňa zvýšené hygienické štandardy. Cestujúci musia podstúpiť štyri PCR testy. Prvý pred odletom zo Slovenska, druhý po prílete do destinácie a tretí pred odletom na Slovensko. Potom nastúpia do povinnej domácej karantény, ktorú ukončia posledným PCR testom.

Práve sprísnenie kontrolovania dodržiavania karantény po návrate zo zahraničia je podľa manažérov základným prvkom, na ktorý by sa mali politici zamerať. Riešenia sú dve.

Povinná štátna karanténa ako počas prvej vlny alebo sfunkčnenie aplikácie eKaranténa. Cestovné kancelárie im v oboch prípadoch vedia podať pomocnú ruku, pretože disponujú dátami o cestujúcich. Tie by pomohli pri trasovaní a kontrole navrátilcov zo zahraničia.

Bez letnej sezóny to bude finančne devastačné

Nariadenie je vraj neopodstatnené. Zákaz dovoleniek považujú za zbytočné podkopávanie nôh cestovnému ruchu.

Poskytovatelia tvrdie, že exotické miesta sú bezpečné a svojim zákazníkom ponúkajú iba overené destinácie a hotely, ktoré spĺňajú prísne hygienické a bezpečnostné opatrenia.

„Minimálna obsadenosť hotelov, vyľudnené pláže a dodržiavanie prísnych opatrení počas dovolenky, zaručujú jednoznačne bezpečné prostredie pre rekreáciu, zvýšenie imunity a psychohygienu. Uvítali by sme, keby si vládni predstavitelia najprv overili skutočnú situáciu v dovolenkových destináciách a rezortoch predtým, ako vydajú nezmyselný zákaz,“ uviedla Alica Šipošová, manažérka Kartago Tours.

Odchytené prípady mutácií ale dokazujú, že vírus neobchádza ani exotické ostrovy. Z tohto dôvodu niektoré cestovky svoje služby aktuálne neponúkajú.

„Vedenie našej spoločnosti sa už skôr rozhodlo počas zimných mesiacov a taktiež na Veľkonočné sviatky nezabezpečovať organizované zájazdy pre našich klientov. Sme presvedčení, že jedine rešpektovaním odporúčaní odborníkov a krátkodobým ‚cestovateľským pôstom‘ sa nám spoločne podarí prekonať súčasné náročné obdobie a položiť základy pre bezpečné cestovanie,“ povedal Štandardu Tomáš Lazarov, obchodný riaditeľ Hydrotour.

Manažéri vkladajú nádeje do leta, kedy by mala byť preočkovaná väčšia časť populácie. Práve tam chcú dohnať finančné straty.

„Čo sa týka letnej dovolenkovej sezóny, sme veľkí optimisti a veríme, že kombinácia medzinárodnej koordinácie pravidiel cestovania, zavedenie ‚zelených pasov’, zrýchlených metód testovania a blížiacich sa teplejších mesiacov povedie k opätovnému reštartu cestovného ruchu v plnej miere,“ dodal Lazarov.

Nariadenie je zatiaľ dočasné, má platnosť 40 dní. Čo bude pre cestovky znamenať, ak sa jeho platnosť po 28. apríli predĺži?

„Neumožnenie cestovania do zahraničia za účelom rekreácie počas hlavnej letnej sezóny by po minuloročnej odstávke bolo pre mnohé cestovné kancelárie devastačné,“ skonštatovala Šipošová.

Kto zaplatí za prepadnuté zájazdy?

Kompenzácie pre cestovné kancelárie rieši ministerstvo dopravy a pre zákazníkov ministerstvo hospodárstva.

„Kompenzácia ušlého zisku cestoviek z dôvodu obmedzenia podnikania na základe rozhodnutia vlády, ktorým sa zakazuje cestovanie do zahraničia za účelom rekreácie, bude opäť súčasťou schémy pomoci a predpokladáme, že bude nutné vo veľmi krátkom čase navýšiť balík prostriedkov do schémy,“ povedal Štandardu hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf.

Vrátením peňazí za už uhradené zálohy klientom sa podľa zákona o zájazdoch zaoberá ministerstvo hospodárstva. Kompenzácie pre individuálnych cestovateľov má podľa rezortu zabezpečiť príslušná cestovná kancelária.

„Ak teda cestujúci nebude môcť v dôsledku zákazu rekreačných ciest do zahraničia vycestovať, jednoducho sa cestujúci s cestovnou kanceláriou nedohodne na náhradnom zájazde a najneskôr 14. septembra 2021 cestovná kancelária vráti cestujúcemu peniaze,“ uviedla pre Štandard hovorkyňa Katarína Matejková.


Ďalšie články