Tarkovič o kvalifikácii: Musíme sa naučiť zápasy neprehrávať, až potom ich budeme aj vyhrávať

Severné Írsko - Slovensko Štefan Tarkovič sa v novembri v Belfaste tešil z postupu Slovenska na Majstrovstvá Europy. Boje o MS 2022 v Katare začínajú v stredu. Foto: TASR/AP.

V stredu štartuje futbalová kvalifikácia o postup na majstrovstvá sveta v roku 2022 v Katare. Slováci odohrajú úvodný zápas na Cypre, následne doma privítajú Maltu a Rusko. Do nominácie zásadným spôsobom vstúpili zranenia i protipandemické opatrenia, ktoré môžu zabrániť štartu viacerých opôr. O problémoch so zostavou, ako aj o ambíciách Slovenska hovorí reprezentačný tréner Štefan Tarkovič.

Začiatkom marca prichádzali pre reprezentáciu dobré správy. Hamšík si našiel klub v Európe, hrávať začali Dúbravka, Bénes, strelecky sa presadzovali Duda, Kucka či Škriniar. Následne však prišli komplikácie so zranením Hamšíka a uvoľňovaním legionárov najmä z Nemecka i karanténa v Inter Miláno. Aké pocity prevládajú u reprezentačného trénera pred štartom kvalifikácie?

Každý tréner by chcel, aby všetci hráči, ktorí do reprezentácie patria, pravidelne v kluboch hrávali a boli zdraví, a tak prišli na reprezentačný zraz dobre nastavení a pripravení. Realita je však veľakrát iná. Táto kvalifikácia je jedinečná práve v tom, že sa odohrá za deväť mesiacov, od marca do novembra. V dvoch asociačných termínoch odohráme šesť zápasov, čo je viac ako polovica zápasov v celom programe kvalifikácie. Neúčasť a zranenie ktoréhokoľvek hráča základného kádra je pre nás, ale aj pre ostatné malé asociácie, citeľná. Zranenia k futbalu patria, s tým sa musíme dokázať vyrovnať. Neúčasť hráčov v domácich zápasoch proti Malte a Rusku v dôsledku zmenenej legislatívy FIFA o uvoľňovaní hráčov z klubov už menej.

Pre karanténu v Inter Miláno je ohrozený štart Milana Škriniara (vpravo), rozhodnúť sa má v pondelok. V zápasoch hraných na Slovensku sa Tarkovič bude musieť zrejme zriecť aj legionárov z Nemecka – Dudu, Pekaríka a Bénesa. Foto: Instagram/sfzofficial

Aké sú vaše osobné ambície v úvodných troch zápasoch? Čo bude podmienkou spokojnosti? Stanovili ste si minimálny bodový zisk, po ktorom by ste úvodný blok považovali za úspešný?

Myslím si, že hovoriť o bodovom zisku je podľa mňa zbytočné. Ak chceme byť úspešní, musíme v zápasoch bodovať. V prvom rade sa musíme naučiť zápasy neprehrávať, až potom ich budeme aj vyhrávať. Prvý dôležitý zápas nás čaká na Cypre, ale ten je rovnako dôležitý ako posledný proti Malte. Naša kvalifikačná skupina je veľmi vyrovnaná a podľa mňa sa o postupujúcich bude rozhodovať až v poslednom asociačnom termíne v novembri. Počet bodov potrebný na postup zo skupiny, respektíve na postup do baráže odhadnúť nedokážem.

Reprezentácia po konci Adama Nemca už dlhšie rieši problém v útoku. Ukázali niečo posledné zápasy v roku 2020 o majstrovstvá Európy a v Lige národov, čo by sme vedeli použiť proti Rusku a najmä proti Cypru a Malte, ktoré zrejme nebudú hrať otvorený futbal?

Problém s pozíciou útočníka je na Slovensku dlhodobejší. Objektívne treba priznať, že spôsob hry v útočnej zóne nie je momentálne našou silnou stránkou, a toto je jednoznačne oblasť hry, ktorú musíme zlepšiť. Útočná fáza hry nie je len o koncovom útočníkovi, ale o všetkých hráčoch, ktorí sa do útoku a hlavne finálnej fázy pred zakončením zapoja.

Kapitán reprezentácie Marek Hamšík vynechá tri úvodné kvalifikačné zápasy pre zranenie lýtkového svalu. Foto: Instagram/ifkgoteborg

Niektorí hráči majú svoje predzápasové rituály, niektorí sú hlboko veriaci, preto sa chcem spýtať, ako vyzerá psychologická príprava tímu pod vaším vedením. Akú dôležitosť jej prisudzujete, alebo do akej miery sa táto téma dá riešiť na relatívne krátkych reprezentačných zrazoch?

Mentálne nastavenie hráča na zápas je veľmi dôležité. Hráči sa do reprezentácie musia tešiť, musia v nej cítiť priaznivú a prajnú atmosféru. Vytvorenie sociálnych vzťahov medzi hráčmi je podľa mňa najdôležitejšou, ale aj najťažšou fázou budovania kvalitného tímu. Viera či rituály sú súčasťou osobného nastavenia, ktoré spoluvytvárajú celkovú atmosféru v tíme. Každopádne, práca s mentálnym nastavením hráča je veľmi ťažká. Každý hráč má svoje osobné problémy, rôznu situáciu v klube, doma, v rodine. Hráči nie sú stroje, ktoré naprogramujete a odohrajú zápas. Sú to ľudia, na ktorých sa podobne ako na nás všetkých odráža každodenný život.

Štefan Tarkovič. Foto: Martin Baumann/TASR

Vizitka Štefana Tarkoviča

Narodený: 18. februára 1973 v Prešove

Hráčska kariéra: Tatran Prešov, Doprastav Bratislava, Devín, Artmedia Petržalka

Trénerská a manažérska kariéra na klubovej úrovni: 1994 – 1996 hrajúci asistent trénera TJ Spoje Bratislava (3. liga), 1997 hrajúci asistent trénera ŠK Svätý Jur (3. liga), 1997 – 1998 asistent trénera ŠK Matadorfix Bratislava (2. liga), 2005 asistent trénera v Spojených arabských emirátoch v tíme Baniyas SC, 2006 – 2008 asistent trénera 1. FC Tatran Prešov, 2008 – 2011 športovo-technický riaditeľ MFK Košice, 2010 – 2011 hlavný tréner MFK Košice, 2011 hlavný tréner 1. FC Tatran Prešov, 2012 – 2013 asistent trénera MŠK Žilina a riaditeľ akadémie, 2013 hlavný tréner MŠK Žilina

Trénerská kariéra na reprezentačnej úrovni: 1997 – 2002 tréner ženskej reprezentácie do 19 rokov a asistent trénera A-tímu ženskej reprezentácie, 2000 – 2005 skaut slovenskej reprezentácie do 19, 20 a 21 rokov, 2004 – 2005 skaut A-tímu Slovenska, 2009 – 2011  hlavný tréner reprezentácie do 18 rokov a asistent trénera reprezentácie do 19 rokov, 2013 – 2018 asistent trénera A-tímu reprezentácie, 2018 zastupujúci hlavný tréner A-tímu reprezentácie (zápas Švédsko – Slovensko)

Iné funkcie: od roku 2019 technický riaditeľ Slovenského futbalového zväzu

Trénerská licencia: UEFA PRO

Významné podujatia: asistent trénera ME 2016 vo Francúzsku

Zdroj: futbalsfz.sk


Ďalšie články