Pellegrini: Necháme strany vládnej koalície, nech si to vyžerú

Boris Kollár Peter Pellegrini Peter Pellegrini (vľavo) a Boris Kollár. Foto: Martin Baumann/TASR

Predseda najsilnejšej opozičnej strany zatiaľ nebude iniciovať hlasovanie o nedôvere vláde Igora Matoviča. Riešenie vidí v predčasných voľbách. Boris Kollár je za zachovanie súčasnej koalície, odmieta menšinovú vládu. Tiež nevylučuje predčasné voľby, ak by petícia za ne bola masová.

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár stále podporuje udržanie vládnej štvorkoalície. „Pokiaľ nebudeme štvorkoalícia, tak to neustojíme,“ povedal v Sobotných dialógoch RTVS. Vzápätí však nevylúčil zúženie vládneho zoskupenia na trojkoalíciu so stranou Za ľudí a hnutím OĽaNO. Dvojkoalíciu si už nevie predstaviť, čím zjavne mieril na menšinovú vládu svojho hnutia s OĽaNO.

Predseda Hlasu Peter Pellegrini nevylúčil iniciovať hlasovanie o nedôvere vláde v parlamente, ale zatiaľ sa jeho strana s tým neponáhľa, možno tak spravia o dva či tri týždne. Štvrokoalícii, ktorá je v kríze, chce nechať priestor, nech „ukážu, čo idú vládne strany s týmto spraviť“.  

„My dnes nepotrebujeme zjednocovať koalíciu, že do nej začneme búšiť v parlamente, aby sa zjednotili a chránili sa pred odvolaním. Necháme ich samých medzi sebou, nech si to vyžerú. A nech nám ukážu, akým spôsobom chcú túto krajinu viesť ďalej,“ vyhlásil Pellegrini.

Hlas bude podporovať zbieranie podpisov pod petíciu na usporiadanie referenda o predčasných voľbách, pričom bude postupovať paralelne so Smerom. Kollár je proti referendovému skracovaniu volebného obdobia a je za zachovanie mandátu súčasných poslancov na štyri roky. Ak by sa však vyzbieralo do 500-tisíc podpisov, pokladal by to za vôľu ľudu a bol by za to, aby poslanci pristúpili k skráteniu volebného obdobia. On osobne by zaň hlasoval.

Kolár chce stále šéfa SIS

Kollár zopakoval naliehanie hnutia Sme rodina, aby sa čím skôr vyšetril prípad zadržaného riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského. Pellegrini to označil za dôkaz toho, že kolúzna väzba sa na Slovensku zneužíva a prípady sa nevyšetrujú dostatočne rýchlo. Obvinení sa môžu ocitnúť na rok aj dva v kolúznej väzbe, čo môže hroziť aj Pčolinskému.

Sme rodina si podľa Kollára bude nárokovať obsadenie pozície šéfa SIS, pričom už má dvoch, troch kandidátov. Najskôr chcú o nich hovoriť s koaličnými partnermi a potom navštíviť prezidentku. Nový riaditeľ by mal pochádzať z prostredia SIS, presadzuje Kollár.  

(joh)


Ďalšie články